Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rotor kod Bagata u funkciji krajem lipnja

18.03.2011. 23:00
Rotor kod Bagata u funkciji krajem lipnja


Fabijan se pohvalio i činjenicom što je prošle godine smanjen broj prometnih nesreća na županijskim cestama tumačeći to kao posljedicu ulaganja i redovitog održavanja cesta. Osim toga ŽUC nije bio ni u jednom sudskom postupku za nadoknadu šteta, jer nije bilo prometnih nesreća uzrokovanih stanjem cesta


Kolegij zadarskog župana započeo je u znaku Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.
Župan i suradnici su tako od ravnateljice Zavoda Nives Kozulić mogli čuti izvješće o radu i financijskom poslovanju za 2010. godinu tijekom koje je ova ustanova ostvarila 97 posto planiranog iznosa, odnosno oko 2,779.000 kuna. Godina je završena u financijskom plusu od 9.230 kuna, a Zavod će ovaj iznos, uz zeleno svjetlo župana, utrošiti za rashode poslovanja tijekom 2011. godine.
Župan Stipe Zrilić dao je pozitivno mišljenje i na program rada i financijski plan Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije za 2011. godinu o čemu će konačno mišljenje dati Županijska skupština.
 Izmjene županijskog PP-a
Financijski plan za ovu godinu iznosi oko 2,888.000 kuna. Što se tiče planiranih aktivnosti, ravnateljica Nives Kozulić izdvojila je pripreme izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije.
– Pozvat ćemo sve jedinice lokalne samouprave koje planiraju neke zahvate u prostoru da nam dođu sa svojim prijedlozima, rekla je Nives Kozulić.
Župan Stipe Zrilić pozdravio je aktivnosti oko izmjena i dopuna županijskog prostornog plana istaknuvši da prostorni planovi moraju biti životni te da moraju omogućiti sve segmente razvoja.
Suglasnost župana dobili su i izvješće Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije o ostvarivanju programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode na području Zadarske županije za 2010. godinu te plan rada ove ustanove za 2011. godinu.
Ravnatelj Mirko Đinđić među ostalim je kazao da je prošle godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode pojačano radila na segmentu istraživanja. Što se tiče aktivnosti koje još traju naveo je da se radi na proglašenju zaštićenim dijelovima prirode pet lokaliteta na području županije, među kojima su biogradska Park šuma Soline i rječice Bijela, a u pripremi je i vodič za ptice na engleskom jeziku.
U nastavku kolegija moglo se čuti i izvješće o radu i financijskom poslovanju Županijske uprave za ceste u 2010. godini. Ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan sa zadovoljstvom je ustvrdio da je ostvaren 35 posto veći prihod od planiranog, što prethodnih godina nije bilo slučaj. Manjak iz 2009. godine u iznosu od 3,1 milijuna kuna iz 2009. pokriven je viškom prihoda iz 2010. godine koji je iznosio 6,7 milijuna kuna.
Novo Kulturno vijeće
 Do ovakvog razvoja situacije, pojasnio je Fabijan, došlo je najviše stoga što su lani Hrvatske ceste uplatile svih 12 dvanaestina temeljem Pravilnika o rasporedu sredstva za održavanje i građenje županijskih i lokalnih cesta, a uplaćeno je i zaostalih 5 dvanaestina iz 2009. godine.
Fabijan se pohvalio i činjenicom što je prošle godine smanjen broj prometnih nesreća na županijskim cestama tumačeći to kao posljedicu ulaganja i redovitog održavanja cesta. Osim toga ŽUC nije bio ni u jednom sudskom postupku za nadoknadu šteta, jer nije bilo prometnih nesreća uzrokovanih stanjem cesta.
Radovi na kolektoru na Putu Bokanjca, Ulici Benka Benkovića i Ulici Nikole Tesle potrajat će još neko vrijeme, a kako je najavio Fabijan, rotor na raskrižju Ulice Benka Benkovića i Ulice Nikole Tesle bit će završen do 30. lipnja.
Pročelnica za financije Bibijana Baričević podnijela je izvješće o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2010. godinu. Kako je poznato, ukupno ostvareni prihodi u 2010. godini iznose 162,4 milijuna kuna i manji su za 12 milijuna kuna ili 6,89 posto u odnosu na 2009. godinu.
Župan Stipe Zrilić napomenuo je da je gospodarska kriza posljedica zbog koje je bila smanjena gospodarska aktivnost pa se odrazila i na prihode u proračunu.
Spomenimo još da je župan imenovao članove Kulturnog vijeća Zadarske županije za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Članovi su dr. sc. Vanda Babić, dr. sc. Zlatko Begonja, Valentino Radman, Tomislav Košta, Dragan Kutija, Ana Dobrović i Davorka Mezić.
Članovi Kulturnog vijeća za svoj će rad dobivati mjesečnu naknadu od 300 kuna, a sastajat će se prema potrebi, čulo se na kolegiju župana.


 PO GRAĐEVINSKOJ AKTIVNOSTI ODMAH IZA ZAGREBA




U sklopu izvješća o radu županijske samouprave zanimljivo je bilo čuti o aktivnostima Upravnog odjela za izdavanje dokumenta prostornog uređenja i gradnje. Prema riječima pročelnika Željka Letinića prošle godine izdane su građevinske dozvole za 1.585 stanova vrijednih ukupno 2,5 milijardi kuna.
– Iako se baš ne bi reklo da se na našem području puno gradi, prema podacima Državnog zavoda za statistiku mi smo po građevinskoj aktivnosti na drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba, rekao je Letinić.