Sve više kumova djeci u Kongu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kongo
Povećava se interes za pomoć djeci u siromašnom Kongu gdje se uplatom od 50 eura omogućuje godišnje školovanje osnovnoškolca

Učenici 4.b razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića ovih su dana skupili novac za jednogodišnje školovanje učenika iz Konga čime su postali i kumovi tog djeteta. Riječ je, naime, o programu kumstva kojeg je pokrenuo fra Ilija Barišić u Kongu. Uplatom od 50 eura omogućuje se godišnje školovanje osnovnoškolskog djeteta. Za jednogodišnje školovanje srednjoškolskog dijeta potrebno je godišnje uplatiti 100 eura, a ukoliko svojem "kumčetu" želite omogućiti visoko obrazovanje, godišnja cijena je oko 300 eura.

 - Nekoliko učenica u crkvi je čula o programu pomaganja djeci u Kongu pa su svojim kolegama predložili da svi daju desetak kuna i da skupe za školovanje jednog djeteta. Učenici su se rado odazvali akciji i uplatiti smo novac pa sada čekamo da vidimo kojem ćemo djetetu postati kumovi, rekla je Ljiljana Jurlina, razrednica 4. b razreda.

Ovi učenici, međutim, nisu jedini koji su sudjelovali u ovakvoj akciji. Naime, na zadarskom području brojne su škole, društva, udruge, župe, ali i pojedinci kumovi djeci iz Konga i na taj im način pomažu da se školuju i da izbjegnu sudjelovanje u vojsci i ratu koji je devastirao tu afričku zemlju.

Uz brojne osnovne i srednje škole i brojne župe su se angažirale za pomoć djeci u Kongu, a među njima su, primjerice, župa Sv. Frane koja školuje 82 osnovnoškolca, 17 srednjoškolaca i 3 studenta. Župa Puntamika Zadar školuje 29 učenika osnovne i srednje škole, župa sv. Stošija 67 učenika osnovne i srednje škole te studente, a župa Voštarnica ima preko 35 kumstava.

Fra Drago Ljevar, gvardijan Samostana sv. Frane rekao je da je od početka prošle godine u ovoj akciji sudjelovalo oko 111 sudionika koji su svojim prilozima omogućili školovanje djece iz Konga.

 - Prije dolaska fra Ilije Barišića na zadarskom je području bilo 15-ak kumova, a nakon promocije filma o njemu i njegovom radu u Kongu povećao se interes za pomoć djeci u toj siromašnoj zemlji, ispričao je fra Ljevar. Dodao je da su se na kumstvo odlučili brojni pojedinci koji nakon uplate dobiju sliku djeteta kojem su kumovi te brojne informacije o njemu tijekom školovanja.

Kazao je da su i mladi župe sv. Frane za korizmenu akciju prošle godine prodavali suvenire te su zaradili 6.300 kuna koje su uplatili za djecu.

 - Jedna je gospođa prošle godine čula za ovu misiju te je došla i rekla da ona ne razumije model kumstva, ali je dala 36.000 kuna koje su otišle na školovanje djece, ali i na uređenje cesta, škole, crkve, tj. prostora u kojem djeca borave, ispričao je fra Ljevar.

Zahvalio je svima koji su odlučili pomoći i omogućiti kongoanskoj djeci adekvatno školovanje te je pozvao naše sugrađane da se priključe ovoj misiji.

 FACEBOOK U SLUŽBI DOBRA

Za povećan interes za kongoansku misiju fra Ilije Barišića može, između ostalog, zahvaliti i medijima, filmu Mire Aščić, ali i internetu gdje franjevci imaju internetske stranice. Pred ovoga na facebooku postoje grupe "Budi kum djetetu u Kongu" te "Pomoć djeci Konga" na kojima svi zainteresirani mogu naći informacije kako postati kum.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno