Boga treba svjedočiti cijelom svojom nutrinom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Duhovna obnova u crkvi sv. Josipa na Plovaniji privukla velik broj mladih Zadrana

"Teologija tijela" naziv je duhovne obnove za mlade koju je u crkvi sv. Josipa na Plovaniji održao don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan i predvoditelj brojnih susreta za mlade. Duhovna obnova održana je u povodu pripreme za blagdan Sv. Josipa, zaštitnika župe Plovanija. Na susretu su u velikom broju sudjelovali i mladi iz drugih župa, a program je popraćen duhovnim pjesmama te molitvenim i meditativnim sadržajima. Na početku je okupljene mlade pozdravio domaći župnik mons. Šime Perić.

 Preobraziti srce

 Don Damir je govorio o značenju ispovijedi, molitve, svete mise, potrebi međusobnog opraštanja, čistoće srca, o važnosti sakramentalnog i moralnog života, a sve je potkrijepio životnim iskustvima. Predavač je pojašnjavajući što znači biti pravi kršćanin poručio da Boga treba svjedočiti cijelom svojom nutrinom i srcem, a ne samo izvana. Čulo se i o potrebi izbjegavanja grešnih prigoda, kako bi se mogli oduprijeti grijehu svom dušom i srcem.

- Zato je potrebno preobraziti svoje srce. Stvoriti u sebi odluku da ne želimo činiti zlo, to znači slijediti Krista. Preobraziti nutrinu, srce, htijenje i nakane s vanjštinom je potrebno. Bog će čovjeku na kraju vremena suditi prema onome što je nosio unutra, a ne po izvanjskom ponašanju. Bog traži sve, a to je srce. Da bi dali Bogu sve važno se boriti protiv grijeha u svome srcu, protiv zavisti, ljubomore, mržnje, pornografije, itd, rekao je don Damir. Predavač je iznio i nekoliko smjernica koje pokazju kako čistiti srce.

- To je životni hod i stil života s Bogom. Tko griješi ako se ozbiljno ne bori protiv toga, postaje rob grijeha, kazao je predavač govoreći zatim o molitvi srca. Mladima je poručio da koriste bogatstvo Katoličke crkve, to jest sakramente i različite pobožnosti.

 Važna dobra ispovijed

- Važno je učiniti dobru ispovijed i pri tome stvoriti ozbiljnu odluku o potrebi obraćenja i kajanja. U Katekizmu Katoličke crkve piše da neke grijehe moramo ispovijedati po broju i po vrsti. Izgovaranjem grijeha u duhovnom svijetu nešto se događa. Ti se doslovno oslobađaš toga grijeha. Krist nas oslobađa od grijeha, on nam oprašta. Prepustite se Duhu Svetom da možete vidjeti što je u vašem srcu. Kad dajete oproštenje, vi primate oproštenje. Nema duhovnog napretka bez toga, rekao je don Damir Stojić. U poruci mladićima je izdvojio da poštuju svoje djevojke, jer tijelo je hram Božji. Muževi čuvajte svoje obitelji, kaže don Damir.

- Ja želim da vi budete pravi muškarci po uzoru na Isusa Krista. Žena je naličje živoga Boga, jer iz nje izlazi život. Dečki, morate biti pravi muškarci po namisli Isusa Krista, koji je štitio Crkvu, predao se i izgarao za nju. Ako vi želite biti pravi katolički muževi i očevi, morate služiti i izgarati. To znači biti prisutan u obitelji, predvoditi molitvu u njoj. Muževi ljubite svoje žene, kao što je Krist ljubio Crkvu, zaključio je predavač. Mlade je pozvao na post i molitvu svetom Josipu za svoju buduću djevojku ili mladića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno