Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Josipović: Autorski hororari jedina korist od ZAMP-a

18.03.2012. 23:00
Josipović: Autorski hororari jedina  korist od ZAMP-a


Kad je s Emporionom zaključen ugovor, Marko Vojković i ja nismo bili prijatelji, kazao je Josipović, te dodao da od autorskih honorara godišnje zaradi do 30 tisuća kuna brutto


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović opširno je u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” odgovarao na pitanja o “aferi ZAMP”, ustvrdivši kako su mu autorski honorari jedina korist koju ima od ZAMP-a. Od autorskih honorara, kazao je, godišnje zaradi između 11 i 30 tisuća kuna brutto. Medije koji su analizirali aferu, naročito portal Index, optužio je za “neprofesionalno novinarstvo”, rekavši da objavljuju “besmislice”. Odbacio je uvjerenje kako je “moralno dvojbeno” da sudjeluje u odlučivanju hoće li njegov prijatelj dobiti neki posao.
Ničeg sumnjivog
“Kad je s Emporionom zaključen prvi ugovor, Marko Vojković i ja nismo još bili prijatelji. Ja sam i danas u poziciji da odlučujem o poslovima koje obavljaju moji prijatelji, ali važno je utječe li prijateljstvo na posao ili ne. Za takve situacije postoje jasni i objektivni kriteriji”, kazao je Josipović, tvrdeći kako u “slučaju ZAMP” nema ničega sumnjivog. Na pitanje nije li čudno da Vojkovićeva sestra Sandra, koja je i Josipovićeva prijateljica, odlučuje o tome hoće li njezin brat dobiti neki posao, Josipović je priznao da na takve odnose “načelno treba paziti, jer su osjetljivi”, ali i dodao da je Sandru Vojković u predsjedništvo HDS-a izabrala skupština, te da ne zna je li uopće bila na sjednici kada se odlučivalo o poslovima njezinu bratu Marku. Upitan zašto EPH nije ni spomenuo “aferu ZAMP”, Josipović je uzvratio protupitanjem: “Koje bi ozbiljne novine to prenosile?” Želeći pokazati da se on i vlasnik EPH Ninoslav Pavić uzajamno ne štite, Josipović je podsjetio da je osobno tražio istragu za “aferu Kamensko”, “a to se povezuje s nekim miljeom”, ustvrdivši da će inzistirati na raščišćvanju “afere Kamensko” pokaže li se da je stečaj zloupotrijebljen za preuzimanje zemljišta na kojemu se grade stanovi.
Štulić će dobiti spor
Govoreći u sukobu s bivšim predsjednikom Mesićem, naglasio je kako Mesića osobno jako poštuje, ali da djelovanje bivšeg predsjednika treba biti usklađeno s Vladom i predsjednikom, te da njegov ured treba biti skromniji. Kazao je kako je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću kazao da rehabilitaciju Draže Mihajlovića ne smatra dobrim potezom, ne odgovorivši što o tome misli Tadić.
Branimira Štulića, vođu rock-grupe Azra, Josipović je nazvao vrijednim i važnim umjetnikom, ali i kazao da naknadu za autorska prava ne dobiva jer nije član ZAMP-a, kao niti jedne druge agencije za autorska prava. No dodao je da zna da je Štulić pokrenuo sudski spor zbog krađe autorskih prava. “Ako je točno da je izdavač prisvojio Štulićeve pjesme, on će sudski spor dobiti”, kazao je Josipović.


Sabor ne treba biti pokrovitelj Bleiburga




Predsjednik Republike Ivo Josipović protivi se saborskome pokroviteljstvu nad blajburškom komemoracijom, ali drži da svaka žrtva ima pravo na osobnu komemoraciju. “Treba jasno odvojiti osobni aspekt stradanja od načina kako se kao društvo odnosimo prema Drugome svjetskom ratu”, kazao je Josipović u “Nedjeljom u dva”. “Osobno ne bih glasao da Sabor bude pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, ali svaka žrtva ima pravo na ljudsku komemoraciju”, kazao je Josipović.