Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ozljede su nas odvele u Ligu za ostanak

18.03.2012. 23:00
Ozljede su nas odvele u Ligu za ostanak


Na prethodna 22 kola nismo izgubili nijednu utakmicu koju smo trebali dobiti. Naša razmišljanja i predviđanja s početka sezone su se obistinila – kaže Perić


Sonik-Puntamika je završila nastup u A-1 ligi na diobi sedmog mjesta skupa s VROS Dardom s omjerom pobjeda i poraza 8-12. Nastavak sezone slijedi im predstojećeg vikenda u Ligi za ostanak u kojoj će se tražiti izbjegavanje posljednjeg i pretposljednjeg mjesta koji ne jamče očuvanje prvoligaškog statusa. Stanje na ljestvici Lige za ostanak sugerira težak zadatak “zelenima” koji će u 10 kola pokušati doći do bodova spasa. Dvije momčadi Alkar i Kvarner 2010 su u najboljoj poziciji s omjerom 6-4, onda slijedi kolona od tri momčadi među kojima je i Sonik-Puntamika zajedno s Križevcima i VROS Dardom s omjerom 5-5, dok je u najtežoj poziciji Dubrovnik sa samo 3 pobjede i čak 7 poraza. Ždrijeb koji je obavljen prošli četvrtak u prostorijama HKS-a donio je još kompliciraniji put Puntamičanima na početku, jer u prva četiri kola imaju čak tri gostovanja, što nije nikako dobra vijest pogotovo kad se uzme u obzir da ove sezone igrači Nevena Plantaka još nisu osjetili slast pobjede na gostovanju. Optimizam se ipak može izgraditi na tome da su Puntamičani u podizanju forme posljednjih tjedana što su potvrdili s nekoliko pobjeda te se, prema riječima sportskog direktora Pere Perića, “osjeća dobra atmosfera u svlačionici pred ove utakmice s egzistencijalnim predznakom za klub”.
Ključ borbenosti
– Naš primarni cilj koji smo zacrtali još prije početka sezone je osiguranje prvoligaškog statusa i za dogodine. Taj cilj je bilo najlakše osigurati plasmanom u Ligu za prvaka, no to nije bilo nimalo jednostavno. Što zbog žestoke konkurencije, gdje su svoja mjesta davno prije rezervirala tri najjača kluba, Zadar, Split i Jolly JBS, a što zbog problema objektivne naravi koje smo imali od priprema pa sve do posljednjeg kola A-1 lige.
U Ligi za ostanak imat ćete tešku zadaću izbjegavanja jednog od dva posljednja mjesta na ljestvici.
– Pred nama je Liga za ostanak u koju krećemo iz sredine ljestvice s učinkom od 5 pobjeda i 5 poraza. Definitivno nam raspored nije po volji, jer u prva četiri kola triput gostujemo. Za nas je to nezgodno, jer imamo prvo Križevce u gostima, pa doma dočekujemo Kvarner, a onda slijede odlasci u Dardu i Dubrovnik. Svi će gristi kao što je to uvijek slučaj u ovakvim ligama gdje se traži spas od ispadanja, a jedino što možemo je jamčiti bespoštednu borbu s naše strane. Prvi cilj je izbjegavanje zadnjeg, a drugi pretposljednjeg mjesta koje vodi u dodatne kvalifikacije sa jednim od A-2 ligaša.
Brojne ozljede
Žalite li što niste uspjeli doći do barem jedne pobjede, s kojom biste konkurirali za ponavljanje lanjskog uspjeha, plasmana u Ligu za prvaka.
– Na prethodna 22 kola nismo izgubili nijednu utakmicu koju smo trebali dobiti. Naša razmišljanja i predviđanja s početka sezone su se obistinila. Sastavili smo momčad kakvu smo mogli u danom trenutku i sastavljali smo je po ključu borbenosti. Predvidjeli smo da imamo momčad koja će sa svojom energijom i motivom moći dati ono što se od nje očekuje. Međutim, od početka priprema smo nailazili na probleme s ozljedama koje su nas na nesreću pratile do posljednjeg kola.
Rijetka pojava bi bila da u dvije utakmice zaredom imate isti sastav.
– U pripreme smo ušli bez Marića, koji nije ni igrao na početku. Odlučili se za dva rješenja na poziciji organizatora igre, Pešuta i Blaževića, koji se ozlijedio još na pripremama te smo nakon nekoliko faza njegova oporavka dobili spoznaju da je izgubljen za cijelu sezonu. Onda smo usred natjecanja tražili zamjenu, angažiran je Dražović koji dvije godine nije igrao ozbiljnu košarku. Stoga smo morali izdržati njegovu prilagodbu koja je trajala najmanje mjesec dana. Šarlija je također došao tek početkom rujna i to ozlijeđen. Nakon toga odustao nam je Vidaković, kojeg smo zamijenili s potpuno nespremnim Ramljakom. Tako da smo i u toj situaciji morali čekati najmanje mjesec dana da se novi igrač uklopi, no i on nam se pred kraj A-1 lige ozlijedio.
Nije tu bio kraj ozljedama.
– Početkom studenoga doveli smo Vraneša koji je nakon dvije dobre utakmice zaradio ozljedu ramena. Finale nesreća nastupio je u zimskoj pauzi kad se ozlijedio jedan od naših stožernih igrača Čakarun te nam je vidno nedostajao u ključnom dijelu sezone. Osim što smo imali problema s kontinuitetom rostera na utakmicama još više nas je izneredila situacija na treninzima na kojima su svih šest prethodnih mjeseci sudjelovala najmanje dva do tri naša juniora kako bi mogli uopće normalno odraditi treninge. Sve ove ozljede i neprirodno česte izmjene u rosteru su kumovale našem konačnom omjeru koji je s obzirom na okolnosti još itekako dobar.
Porazna gostovanja
Kako objasniti negativan niz na gostovanjima gdje je Sonik izgubio svih deset utakmica.
– Počeli smo ligu domaćim porazom protiv Jollyja, iako smo hendikepirani neigranjem Marića i Šarlije bili jako blizu pobjede. Poraz od Šibenčana nije bio nikakvo iznenađenje što se i pokazalo na završetku lige, a nakon toga smo stabilizirali našu igru na parketu Jazina. No, na gostovanjima nismo uspijevali odigrati svih 40 minuta u jednom ritmu, a često bi ostajali i bez sportske sreće u završnicama. U Dardi, Splitu, Rijeci i Križevcima smo bili jako blizu uspjesima, no svaki put bi nam na naplatu došla uska rotacija koja je bila prouzročena ozljedama. Jednostavno, nismo mogli pružiti više s obzirom na nedostatak kontinuiteta u rosteru i na treninzima i na utakmicama.
Liga za ostanak?
– Jedina prava želja za završnicu sezone u Ligi za ostanak nam je da budemo zdravi tj. kompletni, a onda nam je šansa za očuvanjem prvoligaškog statusa sigurno puno izglednija – zaključio je Perić.
 
Lutanja na zaštićenom godištu
Na poziciji zaštićenog godišta imali ste mnogo rošada tijekom 22 kola. Izgleda da se situacija na tom ključnom mjestu u petorci jedne A-1 ligaške momčadi popravila na bolje tek u posljednjih nekoliko kola.
– Zaštićeni su nam tijekom sezone bili konstantni problem. Forsirali smo Banića koji je na kraju odustao, također smo na toj poziciji uz Grabovca imali još Grbića i Glavana koji svaki zbog svojeg razloga nisu mogli ozbiljno participirati kako je sezona odmicala. Nakon Banićeva odustajanja usred sezone doveli smo Jurlinu koji nam je donio određeni pomak, no od njega očekujemo da počne davati svoj maksimum u nadolazećoj Ligi za ostanak.


Promjena imena i dovođenje “stranaca”




Zadarski Athletic Bilbao kako se mogla simbolično nazivati Sonik-Puntamika s obzirom na dugogodišnju politiku kluba da u njemu igraju samo domaći igrači, ipak je na polovici sezone promijenila kurs te se pristupilo angažmanu igrača koji nisu iz Zadra i zadarskog kraja. Uz tu novinu, svakako je velika novost bila i promjena imena u Sonik-Puntamika nakon ulaganja sredstava sponzora Sonika u klub.
– Bili smo jednostavno prisiljeni zbog ozljeda i popunjavanja problematičnih pozicija potražiti nova rješenja, a pošto neki domaći igrači nisu imali interesa pristupiti nam, onda smo potražili pojačanja izvan Zadra i mislim da smo uspjeli dovesti kvalitetna rješenja u Ramljaku i Drezgi. Što se tiče promjene imena i ulaska trgovačkog društva Sonika u klub, možemo biti jako zahvalni gospodinu Nikoli Soriću što je u ovako teškim vremenima imao želju i volju financijski potpomoći naš klub.