Poreznici zaprimili oko 640 tisuća prijava poreza na dohodak

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Porezna uprava zaprimila je oko 640 tisuća godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, podaci su Ministarstva financija iz kojeg se doznaje i da će isplata povrata poreza ići uobičajenom dinamikom, odnosno da građani prve isplate povrata mogu očekivati u travnju.

Po podacima Ministarstva s kraja prošlog tjedna, poreznici su zaprimili ukupno 639.810 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2011. godinu, što je oko 244 tisuće prijava manje nego li za 2010. godinu.

Naime, prošle je godine bilo zaprimljeno ukupno 884.542 prijave za 2010. godinu, a građanima je za povrat preplaćenog poreza vraćeno 1,3 milijarde kuna.

No, za 2011. se očekivao i manji broj prijava i manji iznos povrata, jer se za prošlu godinu više ne mogu koristiti porezne olakšice za stambene potrebe, zdravstvene usluge i premije osiguranja koje su se u prijavama za 2010. mogle koristiti samo za prvih šest mjeseci.

Stoga ni dobar dio građana koji je prošle godine podnosio prijave za 2010. godinu kako bi ostvario povrat temeljem plaćenih premija zdravstvenog osiguranja, uplate životnog osiguranja ili plaćanja stambenih kredita, ove godine nije ni predao prijavu, jer su olakšice za te izdatke ukinute 1. srpnja 2010.

Po podacima Ministarstva, najviše je prijava, uobičajeno zaprimio područni ured Porezne uprave u Zagrebu, njih nešto više od 110 tisuća, a slijede područni uredi iz Splita sa 76,6 tisuća prijava, Osijek s gotovo 50 tisuća, Rijeka sa gotovo 48 tisuća, itd.

Najmanje pak prijava zaprimili su poreznici područnog ureda Koprivnice, nešto više od 13,4 tisuće, dok su nešto više od po 14 tisuća prijava zaprimili područni uredi Gospića, Virovitice i Čakovca.

Prijave poreza na dohodak za 2011. neki su porezni obveznici bili dužni podnijeti, primjerice građani koji su u toj godini ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno (npr. četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca), osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne i djelatnosti po osnovu koje se dohodak utvrđuje i oporezuje na temelju poslovnih knjiga (obrtničke djelatnosti, djelatnosti slobodnih zanimanja, obveznici koji dohodak od poljoprivrede i šumarstva utvrđuju na temelju poslovnih knjiga), i sl.

Dio građana pak godišnju je prijavu podnio jer im se to možda isplati s obzirom da mogu ostvariti povrat poreza po osnovu prava na korištenje osobnog odbitka, ravnomjerno godišnje oporezivanje odnosno godišnje izravnanje porezne osnovice, korištenje stvarno nastalih izdataka pri utvrđivanju dohotka od imovinskih prava, te druga zakonom propisana prava.

To se primjerice odnosi na osobe koje su u 2011. radile sezonski, u lipnju, srpnju i kolovozu, pa mogu ostvariti pravo na ravnomjerno godišnje oporezivanje kao i korištenje osobnog odbitka (jer se osobni odbitak upisuje za svih 12 mjeseci, a ne samo za one koje se radilo), građane koji imaju prebivalište i borave na područjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima koji imaju pravo na uvećani osobni odbitak, i sl.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno