Ranko Ostojić: Nećemo stavljati kamere u Crkve

Slika korisnika admin
Ranko Ostojić

Znamo da je slučaj iz Bibinja po svemu sudeći u zastari, i pitanje je što mogu sada i DORH i policija. Bili smo uskraćeni za suradnju onih koji su doživjeli zlostavljanje, ako ga je bilo, no DORH će sigurno ispitati okolnosti je li moguće još što poduzeti u vezi s tim slučajem - izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić  u vezi s navodima svjedoka o bibinjskom svećeniku don Nedjeljku Ivanovu prijavljenog za pedofiliju.

Prema riječima ministra, taj je slučaj dokaz da nedostaje povjerenje u institucije, treba promijeniti svijest i prijavljivati takve slučajeve uz punu zaštitu identiteta žrtava. Ali roditelji moraju puno razgovarati s djecom, i prijavljivati, nema druge, kaže Ostojić. Po njemu, nema smisla postavljati kamere u crkve i pribjegavati drugim sličnim restriktivnim mjerama, jer bi to značilo generaliziranje, ali o slučajevima ne treba šutjeti, nego govoriti, njegova je poruka javnosti.

Ostojić je svojim načelnicima policije prije nekoliko dana dao zahtjev i zadatak da svi u policiji počnu hitno raditi svoj posao, reagirati na svaku najavu, glas ili informaciju o bilo kakvom nasilju ili zlostavljanju, jer DORH sa svojih 500 ljudi ne može sve to sam rješavati. Izribao ih je i dao nalog da se policija "probudi", jer ovakvih slučajeva ne smije ponovo biti.

- Policija mora djelovati bez čekanja naloga i DORH-a - izjavio nam je Ostojić.

Ima i suodgovornih

Prema riječima ministra obrazovanja Željka Jovanovića slučaj iz Bibinja je nedvojbeno kazneno djelo koje se mora na taj način i tretirati, pa svi koji su znali, a nisu prijavili slučajeve zlostavljanja dječaka suodgovorni su za traume žrtava svećenika iz Bibinja.

- Nema nikakvog opravdanja nad šutnjom u nekakvom "višem crkvenom interesu" za zlostavljanje desetaka djece. Nadam se da će policija i državno odvjetništvo postupiti energično i učinkovito, smatram da za ovakva zlodjela ne smije postojati institut zastare. Inače ne vidim povezanost zlostavljanja svećenika iz Bibinja sa školskim sustavom - jer to se događalo u crkvi, župnom dvoru i kod svećenika doma, ako sam dobro shvatio iz napisa iz medija. Kao ministar osnažit ću sve oblike preventivnih programa - posebno one koji jačaju i prepoznavanje zlostavljanja i postupanje u tim situacijama; škole i sada imaju razrađen postupak kada utvrde da je neko dijete bilo zlostavljano - kaže Jovanović.

Prvi ili posljednji sat

Sve ovo otvara i pitanja o organizaciji nastave vjeronauka - koji očito ostaje u školama. Jovanović kaže da je raspored sati u ingerenciji škole.

- Osobno smatram da vjeronauk mora biti , kada je god to moguće, prvi ili posljednji sat nastave. Nema veze "preklapanje s drugim izbornim predmetima" jer u srednjoj školi je preklapanje 100 posto s nastavom etike (koja je alternativa vjeronauku), u osnovnoj školi se nema s čim preklapati jer nema alternative toga tipa; izbornih predmeta drugih od 1. do 3. razreda OŠ nema, a od 4-8 razreda u nekim školama se kao izborni predmeti nude informatika ili drugi strani jezika, ali nije pametno to alternirati s vjeronaukom niti djecu tjerati da biraju između informatike i stranog jezika ili vjeronauka. Vjeronauk u školi kao izborni predmet, bez obaveznog ocjenjivanja, i to na početku ili kraju nastave, po meni je najprimjerenije rješenje - rekao je ministar obrazovanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno