Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Razina tuge na maksimumu

18.03.2012. 23:00
Razina tuge na maksimumu


Velika je razina tuge. Nemam si što zamjeriti za prvu vožnju. I nemam što više pametno reći, valjda me možete razumjeti – rekao je Ivica, okrenuo se i otišao stazom prema izlazu spuštene glave, još jednom dokazavši da je ovaj veliki sportaš loš gubitnik


Dvoboj Ivice Kostelića i Marcela Hirschera za mali slalomski globus posljednjeg dana sezone na završnici u Schladmingu pretvorio se u – trijumf Andrea Myhrera. Šveđanin je neočekivani dar, kiks Kostelića na četvrtim vratima prve vožnje (!?) i “haklanje” pobjednika Svjetskoga kupa nakon petnaestak sekundi prve vožnje, tri sata kasnije pretvorio u četvrtu pobjedu u karijeri, drugu zaredom nakon Kranjske Gore, što mu je donijelo mali slalomski globus!
Ivica je nemoćno čekao rasplet, tužan, naslonjen na ogradu u cilju, pored semafora. Čekao je Myhrerovu vožnju. Šveđanin je imao težak zadatak, trebao je drugo mjesto za slalomski naslov. I uspio je sjajnom vožnjom. Kada je Myhrer kao prvi ušao ušao u cilj, Ivica se samo okrenuo i tužan napustio ogradu cilja suncem obasjane staze, vjesniku proljeća u Štajerskoj, koje će dogodine dočekati skijaše i skijašice na Svjetskom prvenstvu. Uz ponovno sjajnu atmosferu, koja je sada vladala na završnici. No, za razliku od domaćih navijača, kojima je Hirscher donio naslov pobjednika Svjetskoga kupa poslije šest godina, Ivica nije bio raspoložen.
– Ne mogu sada ništa reći, možda za koji dan – rekao je novinarima i – otišao. Kostelić je, usput, zauzeo 16. mjesto, ali sa zaostatkom od 18.93 sekunde nije mogao do bodova ni da je bio među 15 budući da je zaostatak za pobjednikom bio veći od osam posto. Znao je da nema šanse, ali svejedno je vozio drugu vožnju. Pripreme za novu sezonu već su počele!
Loš gubitnik
Promjenu nije donijelo ni proglašenje najboljih slalomaša sezone, medalja za drugo mjesto… Tri pitanja i tri odgovora u jednoj rečenici. Razina tuge, može li si što zamjeriti za prvu vožnju i je li mu smetalo to čekanje… Kaže da nije.
– Velika je razina tuge. Nemam si što zamjeriti za prvu vožnju. I nemam što više pametno reći, valjda me možete razumjeti – rekao je Ivica, okrenuo se i otišao stazom prema izlazu spuštene glave, još jednom dokazavši da je ovaj veliki sportaš loš gubitnik. Istina je da je puno uložio u sezonu, prošao dvije operacije desnog koljena i dvije rehabilitacije. Život ponekad nije pošten, ali ostati bez globusa nije kraj svijeta. 
Danas je točno godinu dana od kada se Veliki kristalni globus konačno našao u njegovim rukama, kao i mali slalomski. Tada je ostvario san. No, jučerašnji dan kao da se pretvorio u Ivičinu – tragediju. Na postolju su oči bile pune suza!
Kostelićeve nade u obranu naslova najboljeg slalomaša sezone, utjeha za izgubljeni Veliki globus, srušile su se na četvrtim vratima prve vožnje! Kostelić je izgubio ravnotežu i promašio vrata. Penjao se natrag, na kraju stigao s 18.92 sekunde zaostatka za Felixom Neureutherom.
– Previše sam želio. Mislio sam da mogu “pokarvati” prva četiri vrata, to sam probao, ali nije baš išlo. Jednostavno me iskatapultiralo – rekao je Kostelić poslije prve vožnje, u kojoj je bez nade za mali globus ostao i osvajač Velikoga kristalnoga globusa – Marcel Hirscher. Austrijanac je po svojem dobrom običaju, kada ne stigne do cilja (ili stigne…), “haklao” vrata. Hirscher je za globus, poslije Ivičine nezgode, trebao biti među  prva četiri, ali poslije petnaestak  sekundi vožnje zaustavio se pored staze.
Neopisiv osjećaj
– Opet sam zajahao vrata. Morat ću na tome poraditi ovoga ljeta – poručio je Hirscher. 
Ostao je još samo jedan kandidat, Andre Myhrer, koji je u utrku ušao samo s teoretskim nadama, što su se za samo četiri minute pretvorile u javu. Šveđanin je za globus trebao biti prvi ili drugi. U cilj je stigao kao drugi, s 49 stotinki zaostatka za Neureutherom, a s 12 stotinki prednosti u odnosu na Marija Matta. Na kraju se promijenio samo poredak na vrhu, Myhrer ispred Neureuthera i Matta. Šveđanin  je zaista imao razloga za radost, u cilju je skočio prsima na snijeg, u stilu Anje Pärson, prije toga pokušao je kopirati Cuchea i salto sa skijom…
– Ne mogu opisati osjećaje. Ovo je totalno neočekivano, imao sam puno sreće. Ukazala mi se prilika i uspio sam je iskoristiti. Ovo je nagrada za sav uloženi napor. Odlučio sam poraditi na sigurnosti što se isplatilo – kaže Andre Myhrer, brončani u slalomu u Whistleru, kojem je globus predao Didier Cuche.
A tužni Ivica? Krenuo je prema Bad Ragazu u Švicarskoj na injekciju genski uzgojenih stanica hrskavice. A put Zagreba krenuo je samo mali kombinacijski globus…


Semafor




Rezultati: 1. Andre Myhrer (Šve) 1:32.47, 2. Felix Neureuther (Nje) 0.30, 3. Mario Matt (Aut) 0.60, 4. Fritz Dopfer (Nje) 0.89, 5. Steve Missillier (Fra) 1.16, 6. Mattias Hargin (Šve) 1.18, 16. Ivica Kostelić 18.93 sekunde zaostatka.
Poredak u slalomu: 1. Andre Myhrer (Šve) 644, 2. Ivica Kostelić 610, 3. Marcel Hirscher (Aut) 560 bodova.
Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Marcel Hirscher 1.355, 2. Beat Feuz (Švi) 1.330, 3. Aksel Lund Svindal (Nor) 1.131, 4. Ivica Kostelić 1.064, 5. Hannes Reichelt (Aut) 1.024, 6. Didier Cuche (Švi) 982 boda.