Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ribolov je i očuvanje okoliša

18.03.2012. 23:00
Ribolov je i očuvanje okoliša


Članovi Športsko ribolovnog društva Iglica u subotu su započeli ovogodišnje aktivnosti organizirajući školu udičarenja za djecu i akciju čišćenja plaže i priobalja. Petnaestak djece iz Karina posebno se razveselilo školi udičarenja, a osim što su naučili osnove sportskog ribolova od udruge su dobili i pribor za ribolov te članske iskaznice. Ribolovno društvo u Karinu postoji tri godine, a osim ribolovom bave se i edukacijom mladih o očuvanju okoliša te organiziranjem ribarskih fešti. Više o ovoj akciji kazao nam je Damir Pleša, predsjednik ŠRD “Iglica”.
– Na školi udičarenja djeca su dobila pribor, a cilj nam je djecu educirati da čuvaju okoliš. Nije bitan samo ribolov, bitno nam je druženje uz more i održavanje ovoga što imamo. Kako bismo djeci osigurali štapove, role i pribor imali smo razne sponzore poput Zadarske županije, a starijim članovima smo podigli cijenu članarine za 20 kuna da bi djeca dobila besplatne članske iskaznice, kaže Pleša, koji nam je dodao da mlade žele educirati o tome da je sastavni dio ribolova i očuvanje okoliša.
Škola udičarenja održana je u suradnji sa županijskim savezom športsko ribolovnih udruga, a djeci je osnove objasnio Miljenko Matak. Na akciji čišćenja plaže i priobalja sudjelovalo je tridesetak članova ribolovnog društva, kojima su se kasnije pridružila i djeca. Zajedničkim snagama prikupljeno je nekoliko vreća raznog smeća koje su neodgovorni pojedinci bacili u prirodi.
Za kraj su nam rekli i kako im velike probleme stvaraju neodgovorni ribari koji s kočama ulaze u Karinsko more te da su se u više navrata žalili nadležnima kako im kočarice sa zabranjenim alatima uništavaju more i ribolovni fond, no do sad nitko nije reagirao.