Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Spust s katalonske planine na jadranski otok

18.03.2012. 23:00
Spust s katalonske planine na jadranski otok


Mogli bismo kazati kako se model spustio s katalonske planine na jadranski otok, te kako je eksperiment uspio. Iskreno se nadam da će spomenuti petogodišnji plan biti ostvaren – Dinko Telećan


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u petak je navečer predstavljena zbirka katalonske poezije “Neka bar vedrina ogrne/Que només la claror agomboli”, autora Francesca Parcerisasa i Laie Martinez i Lopez. Knjigu, čiji su nakladnici Sveučilište u Zadru i Centar za knjigu, publici su predstavili Dinko Telećan, pjesnik, dr. sc. Nikola Vuletić, profesor Sveučilišta u Zadru, te Pau Sanchis i Ferrer, asistent na Odsjeku za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru. Prevoditelji katalonskih pjesnika iz ove zbirke na hrvatski jezik su Pau Bori i Sanz, Marija Džaja, Dorta Jagić, Maja Lemaić, Vedrana Lovrinović, Tonko Maroević, Antonija Novaković, Pau Sanchez i Ferrer, Roser Soler Piera, Dinko Telećan i Nikola Vuletić. Vedrana Lovrinović i Dinko Telećan autori su proslova.
– Pred nama je večeras prvi svezak jednog ambicioznog projekta kojeg je Sveučilište u Zadru započelo nakon četverogodišnjeg iskustva rada sa svojim vrijednim zaposlenikom Pau Sanchez i Ferrerom koji od kada je došao u Zadar organizira pjesničke večeri na kojima predstavlja pjesnike iberoromanskih jezika. Rad na ovoj knjizi započeo je na jednoj prevoditeljskoj radionici na otoku Pašmanu u koju smo bili uključeni dvoje katalonskih pjesnika, dvoje hrvatskih pjesnika, dvoje pjesnika i prevoditelja, tri studentice, dvoje lektora i ja. Rezultat obavljenog posla je ova dvojezična zbirka poezije. Planiramo u idućih pet godina izdati još pet ovakvih zbirki, tri katalonske i dvije zbirke galješke poezije, kazao je predstavljajući knjigu “Neka bar vedrina ogrne/Que només la claror agomboli” Nikola Vuletić.
Telećan je dodao kako se ovakav model prevoditeljskih radionica u Španjolskoj prakticira već trinaest godina, te kako je upravo on zajedno s Markom Pogačarom tamo gostovao 2010. godine kada su pjesme njih dvojice bile odabrane za prevođenje na katalonski.
– Mogli bismo kazati kako se model spustio s katalonske planine na jadranski otok, te kako je eksperiment uspio. Iskreno se nadam da će spomenuti petogodišnji plan biti ostvaren, zaključio je Dinko Telećan.
Pau Sanchez i Ferrer je naglasio kako je ova knjiga most između Jadranskog mora i katalonskih planina, kao što je i studij španjolskog jezika i kulture u Zadru most između dviju kultura.