Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Strijelci su uvijek najveće bogatstvo

18.03.2012. 23:00
Strijelci su uvijek najveće bogatstvo


Često govorimo da je nekad bilo lakše davati golove. Oni koji znaju, tresu mreže. Strijelci su uvijek najveće bogatstvo. Oni pravi uvijek zabijaju, u pitanju je kvaliteta. Messi i Cristiano Ronaldo su najbolji – kaže Skoblar


U Marseilleu mu i danas skidaju šešir, nakon 40 godina od osvajanja Zlatne kopačke (44 pogodaka!). Kralj strijelaca. Dinamit u kopačkama, ali i umjetnička žica poteza za loptačke gurmane. Karijeru je zaključio na riječkoj Kantridi. Dvama pogocima srušio je Stari plac, Kataliniću zabio dva gola u pobjedi 3:1. Skoblar je na svakoj utakmici Marseillea, uposlenik je francuskog prvoligaša. Menadžerski posao. Marseille je, nakon ciparskog Apoela, drugo iznenađenje Lige prvaka, izborenim mjestom u četvrtfinalu?
– Nije. Inter je slabiji od Marseillea. Mi smo igrali pogrešno, defanzivno, jadna utakmica, “krali smo vrijeme”, branili 1:0 iz prve utakmice. Vidjeli ste Napoli, imaju povoljan rezultat, a jurišaju bez reda, ne možeš ih lasom uhvatiti, a Intera na utakmici protiv Marseillea nije bilo nigdje. Rezultat donosi financijsku dobit, manje natjecateljsku… Nismo pokazali nogomet koji će se pamtiti.
Dechampsov trag
Marseille je postigao gol Interu u prvoj utakmici, potom je u četiri prvenstvena nastupa izgubio bez postignuta pogotka, a sada opet gol za – prolaz?
– Takva smo momčad. Nemamo kontinuitet za prvenstvo i non-stop igranje, nemamo momčad za veća dostignuća, ali ovako, kada je riječ o kup sustavu, možemo iznenaditi. Igramo i finale liga kupa s Lyonom. Susret Inter – Marseille bio je najslabiji susret četvrtfinala Lige prvaka.
Inter se raspao…
– Imaju kvalitetu, ali ne funkcioniraju. Bio sam na večeri kao predstavnik Marseillea, bio je i Figo, uglavnom se govorilo o noćnom životu Sneijdera, ali i ostalih igrača. Momčad koja se nije obnavljala došla je do svoje posljednje postaje. Njima novac Lige prvaka nije neophodan za obnavljanje momčadi, dok imaju Morattija. Defanzivno se mogu organizirati, ali prema naprijed su nemoćni. Imaju dvije momčadi, a mi gotovo nijednu. Ali nemaju ekipu!
Deschamps je dvaput osvajao europsku krunu kao igrač, s Marseilleom (igrao i Bokšić !) i Juventusom, kao trener do finala je stigao s Monacom (prvi topnik Pršo), sada gradi novu momčad?
– Pravi trener, zna svoj posao. Kao igrač osvojio je i svjetsko i europsko prvenstvo s Francuskom. Trenerski je trag ostavio svugdje. Od Monaca do Juventusa. Kod nas osvojio prvenstvo i Liga kup. Dobro motivira momčad za eliminacijske utakmice, svakih 15 dana. Ponavljam, za prvenstvo nemamo kvalitetu.
Napolijevi darovi
Chelsea je spasio čast engleskog nogometa?
– Žao mi je Napolija. Po kvaliteti, engleska je liga na trećem ili četvrtom mjestu. Svaki osrednji Francuz tamo napravi karijeru. Eldorado za igrače bez velikog talenta. Čast izuzecima. Chelsea je prošao, ali bolje je kazati da je Napoli” darovao utakmicu. Pobornik sam ofenzivnog nogometa, ali Napoli je igrao preotvoreno. Imali su neke šanse, izgledalo je dinamično, imali su prolaz, pa naprave harakiri. Napoli je super momčad. Bolja momčad od Chelseaja.
Apoel je sa 15 stranaca europski hit?
– Lyon je krezubi i šepavi lav. Nema momčad, nema konstrukciju, nema igru, nema pojedinca koji može odlučiti. Prodali su kvalitetne igrače, a kupili robu s greškom. Apoel nije iznenađenje, igrali su dobro i u Lyonu. Igraju okomito, dobro su posloženi, znaju igrati. I definitivno imaju i dobrog trenera, Ivana Jovanovića. Vidi se njegova ruka.
Koga biste u četvrtfinalu, Apoel?
– Ne znam. Imali bismo problema. A sredili smo po meni najbolju njemačku momčad, Borussiju iz Dortmunda. Glupo je davati prognoze, ispadneš budala. Naravno da ne bih želio Barcelonu i Real Madrid, ali ni Milan. To je momčad koja igra na rezultat i ima sjajnog trenera, Allegrija. Teško ih je dobiti na – prijevaru. Bit će prvaci Italije, najbolji u najtežem europskom prvenstvu.
Imaju i Ibrahimovića?
– Da, ali i Robinha, kojega je Allegri vratio u život. Napravio je čistku u svlačionici, za razliku od Intera, i sada dominira na Apeninskom poluotoku. Trenerova zasluga. Dakle, ne bih htio ni Milan, uz napomenu da je Marseille momčad koja može iznenaditi. Favoriti često stradaju, pitajte Lyon. Favoriti? Uz Barcelonu i Real Madrid, tu su Milan i Chelsea. Bayern nema jednog Özila, koji može igrati u Barceloni! Sve ide preko njega, priprema, zadnji pas i završnica akcije.
Dinamo dominantan
Messi je zabio pet komada, Gomez četiri, Cristiano Ronaldo je precizan, Drogba je doteglio Chelsea do četvrtfinala?
– Često govorimo da je nekad bilo lakše davati golove. Oni koji znaju, tresu mreže. Strijelci su uvijek najveće bogatstvo. Oni pravi uvijek zabijaju, u pitanju je kvaliteta. Drogba nije kvaliteta Messija i Cristiana Ronalda. Više ide prema nazad, bez obzira što je obavio velik posao.
U subotu igraju Dinamo i Hajduk, pa u srijedu jadranski ogled Rijeka – Hajduk. Bili ste, kao Ćiro Blažević i Gračan, trener u sva tri kluba?
– To više nije hrvatski derbi. Ostala je samo tradicija, jer Dinamo je dominantan. Splićani imaju previše problema, nisu im dorasli.
Gdje su Hajdukove muke?
– U glavama. Klupska piramida postavljena je na glavu. Mijenjaju se predsjednici i direktori kao čarape. Ne znam tko ih dovodi niti po kojem kriteriju. Kao i u svim segmentima, ništa bolje nije ni u izboru ministra… Uvijek sam želio znati kako se biraju ti ljudi. U sportu, politici. Na Kantridi će biti prava utakmica, puna naboja i rezultatske neizvjesnosti. U hrvatskom nogometu, međutim, nedostaje atmosfere.
Zašto?
– Na Kantridi je, konkretno, bilo previše političkih komesara, tražili su rezultat preko noći, a svim igračima ostali dužni. Političari su zlo sporta, treba ih maknuti iz nogometnih klubova.
U Rijeku je uložio Gabriele Volpi, talijanski biznismen, predsjednik će biti Riječanin Damir Mišković, okreće se nova stranica?
– To je dobra stvar. Kao što arapski šeici ulažu u francuski nogomet. Ne znam koliko će trajati riječka bajka, ali čuo sam da je Volpi sposoban čovjek kada je riječ o vođenju sportskih klubova.


Neka Jovanović bude Tuđman!




Skoblar nema dlake na jeziku niti kada je u pitanju Hrvatski nogometni savez, ministri…
– Nisam za kaubojske metode. Ministar Jovanović pojavio se niotkud i hoće mijenjati sve preko koljena. Ja sam protiv Markovića, mora otići, ali neka onda postupi kao bivši predsjednik Tuđman koji je postavljao predsjednike HNS-a, izbornike reprezentacije. Ova galama ne vodi ničemu. Jedva sam čekao da ode “ona vlast”, a bojim se da će se i ova zapetljati, posebice kada je riječ o sportu.