Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tokić za trobod na Kantridi

18.03.2012. 23:00
Tokić za trobod na Kantridi


U 54. minuti utakmice Zadrani su zaradili aut s desne strane. Tokić je primio loptu na vrhu šesnaesterca okružen trojicom igrača u bijelom. Krenuo je sporim korakom u slalom, kojega je zaključio tek na vrhu peterca mlakim, ali preciznim udarcem uz bližu vratnicu – 0:1. Riječki braniči su sve to promatrali kao “čunjevi”, ne sluteći valjda da Tokić misli ozbiljno i da je u stanju napraviti ono što je za igrače Rijeke već duže vremena zagonetka – gurnuti loptu u mrežu. I Zadar je odnio sva tri boda s Kantride na ogorčenje gotovo tri tisuće gledatelja. Na stranu brojne prisilne promjene u momčadi, jedva skrpanu zadnju liniju. Ova momčad Rijeke izgubila je utakmicu još prošle zime kada su u klubu očito krivo procijenili i odlučili s nizom golobradih klinaca krenuti u proljetni dio sezone. Budući da djeca nisu i ne mogu biti kriva, logično je da se istekom utakmice najviše prozivalo trenera Ivu Ištuka. Ni igra ne sluti na puno bolje. Rijeka je protiv “Zadra” složila točno jednu priliku!
Zadarski bunker
Kristijan Čaval se vratio na poziciju lijevoga beka i preuzeo kapetansku traku. Palibrkovim izbacivanjem iz momčad Ištuk je na dan utakmica morao presložiti i ostatak momčadi. Vratio se rasporedu 4-3-3, ubacio Željka Tomića u središnji red (zajedno s Kreilachom i Močinićem). Napadački trio činili su Miloš, Mance i Salčinović. Iako je riječka obrana ovom sastavu jučer igrala prvi i posljednji put zajedno, veći problemi nazirali su se kao i u većem dijelu proljeća u vršku napada. Riječani su ponovo djelovali – nemoćno. Par Miloševih prodora po desnom boku do odmora bili su preslabo iskušenje i za bojažljivi, neambiciozni Zadar, sklupčan u bunker, koji je relativno lako održavao nulu. Moglo je doduše biti drugačije da je Armando Mance imao malo više mirnoće u 11. minuti kada ga je Fenan Salčinović proigrao dugom loptom. Zadrani su neuspješno namještali zaleđe, a Mance u nastavku akcije reagirao presporo i neprecizno. Pucao je s vrha kaznenog prostora visoko preko gola. Probao je i Salčinović u 22. minuti (u blok), te Mance glavom i u 35. minuti (u Gluića). Sve zajedno premalo i očito dovoljno iritantno da s tribina stignu povici negodovanja. Ovoga puta glasno je prosvjedovala Armada i ispratila igrače u svlačionicu s povicima: “Dobili ste plaću, igrajte pederi, hoćemo pobjedu…”
Ni s igračem više
Nastavak je počeo obećavajućim udarcem Miloša i vodstvom Zadra u 54. minuti. Rijeka se mučila s nulom na semaforu, a noge su dodatno otežale kada su gosti poveli uz gromke zvižduke s tribina. Tračak nade ukazao se u 71. minuti kada je Antonio Mršić rukom odnio loptu ispred Živulića u jednoj kontri, a onda je gurnuo s mjesta izvođenja nakon sučeva zvižduka. Svilokos mu je pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton. Rijeka ni s igračem više u polju nije uspjela ostvariti preduvjete poravnanja ili preokreta – organizirano pritisnuti suparnika, razvući ga preko bokova i barem čekati na pogrešku zadarske obrane satkane od petorice igrača. Štoviše, u 78. minuti zaprijetili su gosti. Svježi Gržan izašao je iskosa pred Lisjaka i loptu lansirao visoko preko gola. Nepunu minutu kasnije Tomić je ostao ležati na travnjaku, a Ištuk ispucao posljednju izmjenu, izvukavši iz igre Salčinovića i poslavši na teren – Dedića. Trenutak kasnije fizioterapeut Rijeke signalizirao je da Tomić mora biti zamijenjen za što više nije bilo prostora pa je “bijeli” veznjak šepajući odradio preostalih 15-etak minuta utakmice. I uopće nije odudarao od ostatka onemoćale riječke momčadi koja potaknuta silnim negodovanjem s tribina više nije vjerovala ni u svoje mogućnosti, a kamoli u mogućnost da napravi čudo i postigne makar pogodak vrijedan poravnanja.


RIJEKA – ZADAR 0:1


RIJEKA – Stadion Kantrida. Gledatelja: 3000. Sudac: Vlado Svilokos (Sisak) 6,5. Strijelac: 0:1 Tokić (54′). Žuti karton: Čaval, Dedić, Živulić (Rijeka), Mršić, Jerbić, Vasilj (Zadar). Crveni karton: Mršić (71′).
RIJEKA: Lisjak 5,5, Švrljuga 5,5, Sušac 5,5, Tadejević 5,5, Čaval 5,5, Kreilach 6, Tomić 5,5, Močinić 5,5(od 66′ Živulić -), Miloš 6, Salčinović 5,5 (od 78′ Dedić-), Mance 5, (od 57′ Čulina) 5,5
ZADAR: Gluić 6, Vasilj 6, Sarić 6, Jerbić 6, Banović 6 (od 83′ Surać-), Prahić 6, Mršić 6, Fuštar 6, Jonjić 6, Begonja 6 (od 90′ Kovačević-), Tokić 6,5 (od 76′ Gržan-)