Zelena čistka - jedan dan za okoliš

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marina Bolanča i Robert Pejić iz "Selekte" i "Belvedera"

Grad Biograd i Hrvatska bit će ove godine prvi put sudionici svjetskog globalnog pokreta, pod nazivom World Cleanup 2012 koji do sada okuplja 82 zemlje.

Naime, riječ je o velikoj ekološkoj akciji, točnije kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi o stvaranju i načinu odlaganja otpada, a središnja akcija čišćenja nepravilno odloženog otpada predviđena je za 21. travnja. U Biogradu ovu akciju pokreću i podupiru - Selekta - udruga za razvoj selektivnih oblika turizma i Planinarsko društvo Belveder.

Predsjednici Marina Bolanča i Robert Pejić otkrili su nam da će se ova akcija u Hrvatskoj provoditi pod nazivom "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš", a provodit će se pod pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića. Za njezinu provedbu zadužena udruga Žmergo iz Opatije.

Isto tako, naglasili su ovom prigodom, u akciju će se nastojati uključiti i što veći broj različitih subjekata u gradu - udruga, obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva kako bi ona imala što veći konačni učinak.

- Počevši od 21. travnja provest ćemo niz aktivnosti, između ostalog i informirati zainteresirane kako kartirati ilegalno odbačeni otpad, odnosno pozicionirati ga na za to specijalno izrađenoj karti. Čist okoliš je pravo i obaveza sviju. Jedino biće koje ga stvara je čovjek. Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš, omogućit ćemo bolju budućnost i nama i generacijama nakon nas. Uspjeh dosadašnjih kampanja u sklopu pokreta "Let's do it" govori o želji građana da utječu na promjene u svojoj okolini, govore Pejić i Bolanča.

Kao najbolji primjer ističu kampanju provedenu 2009. godine u Sloveniji. U njoj je sudjelovalo preko 270.000 građana, koji su u jednom danu očistili čak 15 tisuća tona otpada. Slična akcija provedena je protekle godine i u Srbiji, a ova je akcija okupila 289.000 građana koji su očistili oko 150.000 kubičnih metara otpada.

- Pravo na čist okoliš jedno je od temeljnih ljudskih prava i osnova za kvalitetan život. Stoga bi svaku akciju na tu temu trebalo ozbiljno podržati. Mi smo se odazvali pozivu udruge za proizvodnju ekohrane i zaštite okoliša Eko Zadar te ćemo s našim članovima i svima drugima koji će se, vjerujemo, odazvati u velikom broju, nastojati učiniti maksimum na tom planu, obećali su Pejić i Bolanča.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno