Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zelena čistka – jedan dan za okoliš

18.03.2012. 23:00
Zelena čistka – jedan dan za okoliš


U Biogradu ovu akciju pokreću i podupiru – Selekta – udruga za razvoj selektivnih oblika turizma i Planinarsko društvo Belveder. U akciju će se nastojati uključiti i što veći broj različitih subjekata u gradu – udruga, obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva kako bi ona imala što veći konačni učinak


Grad Biograd i Hrvatska bit će ove godine prvi put sudionici svjetskog globalnog pokreta, pod nazivom World Cleanup 2012 koji do sada okuplja 82 zemlje.
Naime, riječ je o velikoj ekološkoj akciji, točnije kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi o stvaranju i načinu odlaganja otpada, a središnja akcija čišćenja nepravilno odloženog otpada predviđena je za 21. travnja. U Biogradu ovu akciju pokreću i podupiru – Selekta – udruga za razvoj selektivnih oblika turizma i Planinarsko društvo Belveder.
Predsjednici Marina Bolanča i Robert Pejić otkrili su nam da će se ova akcija u Hrvatskoj provoditi pod nazivom “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”, a provodit će se pod pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića. Za njezinu provedbu zadužena udruga Žmergo iz Opatije.
Isto tako, naglasili su ovom prigodom, u akciju će se nastojati uključiti i što veći broj različitih subjekata u gradu – udruga, obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva kako bi ona imala što veći konačni učinak.
– Počevši od 21. travnja provest ćemo niz aktivnosti, između ostalog i informirati zainteresirane kako kartirati ilegalno odbačeni otpad, odnosno pozicionirati ga na za to specijalno izrađenoj karti. Čist okoliš je pravo i obaveza sviju. Jedino biće koje ga stvara je čovjek. Uključimo li se svi u kampanju za čist okoliš, omogućit ćemo bolju budućnost i nama i generacijama nakon nas. Uspjeh dosadašnjih kampanja u sklopu pokreta “Let’s do it” govori o želji građana da utječu na promjene u svojoj okolini, govore Pejić i Bolanča.
Kao najbolji primjer ističu kampanju provedenu 2009. godine u Sloveniji. U njoj je sudjelovalo preko 270.000 građana, koji su u jednom danu očistili čak 15 tisuća tona otpada. Slična akcija provedena je protekle godine i u Srbiji, a ova je akcija okupila 289.000 građana koji su očistili oko 150.000 kubičnih metara otpada.
– Pravo na čist okoliš jedno je od temeljnih ljudskih prava i osnova za kvalitetan život. Stoga bi svaku akciju na tu temu trebalo ozbiljno podržati. Mi smo se odazvali pozivu udruge za proizvodnju ekohrane i zaštite okoliša Eko Zadar te ćemo s našim članovima i svima drugima koji će se, vjerujemo, odazvati u velikom broju, nastojati učiniti maksimum na tom planu, obećali su Pejić i Bolanča.