Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cijela sezona stala u jednu utakmicu

Autor: Roman Morović

18.03.2013. 23:00
Cijela sezona stala u jednu utakmicu


Zadar i Split nakon 25 odigranih kola imaju identičan omjer, osam pobjeda i 17 poraza, te se nalaze na diobi posljednjeg mjesta. Onoga, koje znači gubitak prava natjecanja u ABA ligi sljedeće sezone. Tko u nedjelju pobijedi, izbjeći će ga i uvelike si olakšati posao da kroz Ligu za prvaka izbori jedno od tri mjesta koja vode u regionalno društvo. Tko izgubi, ne zna što ga čeka u budućnosti


Utorak je. Daleko je još nedjelja. Međutim, svatko kome je Košarkaški klub Zadar u srcu i kome je stalo do zadarske košarke već sada mora razmišljati o tome kako će 24. ožujka u 17 sati biti u dvorani Krešimira Ćosića, te iz sveg srca i glasa bodriti svoju momčad. Zadrani jednostavno moraju napuniti Višnjik do posljednjeg mjesta i stvoriti atmosferu, kakvu samo oni znaju i u kakvoj je nemoguće izgubiti. Za očekivati je da će komadić papira, koji osigurava ulaz u dvoranu, ovaj tjedan biti jedna od traženijih stvari u gradu, a i šire. Jer pred Zadrom je pravo finale. Ne za trofej, ali utakmica koja odlučuje o sudbini kluba ove i sljedeće sezone, a možda i nešto više od toga. Utakmica, koju momčad Ante Nazora mora pobijediti kako bi se nastavio oporavak kluba, koji toliko znači ovom gradu i koji je, unatoč svim problemima, još uvijek iznimno cijenjen širom Hrvatske pa i izvan granica.
Nažalost, rasplet regionalne lige ove sezone doveo je do toga da dva velika dalmatinska kluba igraju jedan protiv drugoga za ostanak i opstanak. Zadar i Split nakon 25 odigranih kola imaju identičan omjer, osam pobjeda i 17 poraza, te se nalaze na diobi posljednjeg mjesta. Onoga, koje znači gubitak prava natjecanja u ABA ligi sljedeće sezone. Tko u nedjelju pobijedi, izbjeći će ga i uvelike si olakšati posao da kroz Ligu za prvaka izbori jedno od tri mjesta koja vode u regionalno društvo. Tko izgubi, ne zna što ga čeka u budućnosti.
Jed(i)na prava dvojba
Uoči posljednjeg kola, to je ostala praktički jedina prava dvojba. Zna se tko je prvi (Igokea), a plasman na završni turnir osigurali su i Crvena zvezda, te Radnički. Teoretski, ostalo je još pitanje Partizan ili Budućnost, koji imaju isti broj bodova, no s obzirom da su Beograđani bolji u međusobnim susretima, a u subotu u svojoj dvorani dočekuju rasterećeni Szolnoki Olaj, teško je očekivati neki senzacionalan preokret. Tome se više ne nadaju ni u Podgorici.
Od ranije mirnima Ciboni i Krki, u sigurnoj zoni se, pobjedom na gostovanju kod Olimpije, priključio Široki, a isti omjer kao taj trojac (9-16) ima i Szolnoki Olaj. Iako Mađarima utakmica sa Zadrom rezultatski nije značila ništa, jer su i u slučaju posljednjeg mjesta imali osiguranu pozivnicu za sljedeću sezonu, uspjeli su protivniku pomrsiti račune. Zadrani su u Szolnok otputovali s ciljem da pobijede i  tako rasterećeni dočekaju dvoboj sa Splitom, jer u tom slučaju ne bi mogli završiti na dnu, no to im nije uspjelo. Propustili su veliku priliku da skinu popriličan teret sa svojih leđa i sada će se morati nositi s mnogo većim pritiskom.
Obrana kiksala
Zašto? Najviše zato što su primili 90 poena, što će reći da njihova obrana nije bila na razini potrebnoj da se dobije utakmica u gostima. Samo triput ove sezone su primili više koševa, dakle, po tom segmentu se susret u Mađarskoj može svrstati u najslabije obrambene utakmice, a upravo je to trebao biti forte Nazorove momčadi. No, ovaj put njegovi igrači nisu igrali kao tjedan dana ranije, kada im je napadački vrlo moćan Radnički zabio samo 68. Primili su devet trica, od kojih su neke, istina, bile dosta teške, preko ruke, ali bilo je previše slučajeva kada je protivnički igrač ostajao sam na šutu ili se kasnilo u pokušaju blokiranja. Osim toga, posebno je propustan bio zadarski reket, kroz koji su domaći bekovi, najviše Amerikanac James Florence, često pronalazili put do polaganja. Zabili su čak šest koševa uz prekršaj i pritom realizirali pet dodatnih bacanja. Dakle, iz 14 akcija postigli su tri poena, što je gotovo polovica postignutih koševa.
Zadar se unatoč tome veći dio utakmice držao na pristojnoj razlici, ponajviše zahvaljujući raspoloženima Vrbancu i Delašu, no u ključnim trenucima, kada je trebao uhvatiti priključak, nije odigrao kako treba. Ili bi promašio ili izgubio loptu i umjesto povratka na jedan napad zaostatka, protivnik bi se vrlo brzo ponovno odvojio na dvocifrenu razliku. Petnaest izgubljenih lopti, što je zadarski prosjek ove sezone, naspram samo šest domaćeg sastava, itekako se osjetilo. Opet je Zadar promašio i dvocifreni broj slobodnih bacanja (10). Kada se tome pridoda i nekoliko teških šuteva, koje je Szolnoki pogodio kada je trebalo, te impresivna serija Brandona Gaya od 13 poena u malo više od četiri minute posljednje četvrtine, rezultat je mirno privođenje utakmice kraju.
Sve misli na Splitu
Zadrani mogu žaliti što u završnici nisu uspjeli barem zaprijetiti i doći u priliku za preokret, no kako je nakon utakmice rekao Ante Delaš, od žaljenja nema ništa i treba se odmah okrenuti sljedećem dvoboju. Jer ono što je pred Zadranima za pet dana je prevažno da bi išta remetilo koncentraciju i pripremu. Sve što je bilo, sada se zaboravlja i sve misli usmjerene su samo na nedjeljni ogled sa Splitom. Dvoboj, koji za oba kluba znači „biti ili ne biti”, u kojega Zadrani ulaze s ulogom favorita, jer su pobijedili u prvoj utakmici na Gripama, te će sigurno imati veliku podršku s tribina, no dobro znaju da će se za ostvarenje konačnog cilja morati itekako potruditi. I sasvim sigurno odigrati jednu od najboljih utakmica sezone.
Četvorica na All Staru
Večeras se u 18 sati u Požegi igra 20. hrvatski All Star susret. O novoj besmislici HKS-a, koji je za termin te revijalne utakmice odredio tjedan u kojemu se igra posljednje kolo regionalne lige, sve je već rečeno. Po povratku iz Szolnoka, Ante Nazor, Romeo Travis, Franko Kaštropil i Marko Ramljak ostali su u Zagrebu, odakle će danas krenuti put Slavonije, dok će ostatak momčadi trenirati na Višnjiku. Iz redova Splita pozvani su Josip Sobin, Vedran Vukušić i Filip Kraljević. Od zadarskih igrača nastupit će Jure Škifić u momčadi Juga i Juraj Segarić u momčadi Sjevera. Prijenos je na televiziji Sportklub.