Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Domaći uradak za mlade Hrvate u Bačkoj i Srijemu

Autor: Ivo Dominis

18.03.2013. 23:00
Domaći uradak za mlade Hrvate u Bačkoj i Srijemu


Cilj i ovog gostovanja predstavljača iz matične domovine bio je – po nakani organizatora – senzibilizirati mlade naraštaje Hrvata u Bačkoj i Srijemu za klasiku hrvatske poezije, ujedno za materinji jezik i domovinu svojih pređa


Ambiciozna zadarska pjesnikinja Nikolina Mojić (zbirke”Gospodar”,”Iza sna”) odnedavno intenzivno njeguje još jedan vid lirskog izričaja. Nizom već održanih recitala, sugestivnim je recitativnim interpretacijama auditoriju nastojala prenijeti djelić književnog ugođaja  klasika hrvatske Moderne 20. stoljeća. U tom cilju i s takvom sadržinom izdala je autorski nosač zvuka “Riječju ka nutrini”, studijske produkcije, čijom prezentacijom na poduzetim turnejama po raznim odredištima u neurotičnu užurbanost svakodnevice donosi jamačno umirujuću klasiku Vidrićeva, Cesarićeva, Matoševa, Ujevićeva i srodnog stiha.
Nakon višekratne prezentacije CD-a zadarskoj i inoj hrvatskoj javnosti Nikolina je ovih dana ostvarila jedan hvalevrijedan projekt na međunarodnom planu koji svoju težinu ima i u međudržavnoj kulturnoj razmjeni. Upravo se je, naime, vratila iz Subotice u susjednoj državi, te nam se je pohvalila da je s tamošnjim vojvođanskim Hrvatima ostvarila značajnu kulturnu suradnju. Njen recital koji je ostvarila u tom gradu dao je impuls i zeleno svjetlo sličnim događanjima koje bi mogla ostvariti u skoroj budućnosti po ostalim mjestima u Vojvodini, poput Novog Sada, Sombora, Rume, Srijemske Mitrovice, Golubinaca. Tome svjedoči i dupkom puna dvorana čitaonice Gradske knjižnice u Subotici u kojoj su zahvalni auditorij Nikolininim recitativnim izričajima hrvatskih klasika bili naši sunarodnjaci iz bačke ravnice te nakratko utažili svoju notornu glad za suvislom književnom riječi podrijetla iz matične domovine. Cilj i ovog gostovanja predstavljača iz matične domovine bio je – po nakani organizatora – senzibilizirati mlade naraštaje Hrvata u Bačkoj i Srijemu za klasiku hrvatske poezije, ujedno za materinji jezik i domovinu svojih pređa.