Gorivo kontroliraju samo oni koji nam ga i prodaju

Slika korisnika admin
Gorivo
FaH
Proizvođač svoje gorivo testira samo u vlastitom laboratoriju

Prema neslužbenim informacijama, Državni inspektorat, ovlašten za uzorkovanje i ispitivanje naftnih derivata na benzinskim crpkama, ove godine raspolaže sa čak 70 posto manjim sredstvima za ispitivanje kvalitete goriva koje se prodaje na benzinskim crpkama u Hrvatskoj. Je li to doista tako, u Državnom inspektoratu našem listu nisu odgovorili, no uzme li se u obzir i činjenica da nitko drugi, osim proizvođača i distributera goriva samih, njihovo gorivo ne kontrolira, postavlja se pitanje što nam se, zapravo, skupo prodaje na benzinskim crpkama.

U Hrvatskoj, naime, niti jedan propis ne kaže da se proizvođači i distributeri goriva moraju koristiti uslugama vanjskih, neovisnih laboratorija kojih u Hrvatskoj ima nekoliko, a koji mogu potvrditi, ili demantirati ono što proizvođači tvrde - da je njihovo gorivo kvalitetno i ispravno. Proizvođač, naime, svoje gorivo testira samo u vlastitom laboratoriju koji jest certificiran za takve testove, ali je i u vlasništvu istog tog proizvođača.

Prema odgovoru Državnog inspektorata našem listu, prošle su godine državni inspektori na benzinskim crpkama uzorkovali svega osam uzoraka benzinskog i dizelskog goriva, od kojih jedan uzorak benzinskog goriva nije odgovarao propisanim graničnim vrijednostima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno