Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivan Grubišić podržao Ivu Bilića jer je nestranački

Autor: Nives Rogoznica

18.03.2013. 23:00
Ivan Grubišić podržao Ivu Bilića jer je nestranački

Foto: Zvonko KUCELIN



Grubišić je naglasio kako Bilića podržava zato što je nestranački kandidat, te kako po Statutu Saveza za građansku i etičku Hrvatsku ne može i neće davati podršku stranačkim kandidatima


Saborski zastupnik don Ivan Grubišić podržao je kandidaturu Ive Bilića za zadarskog gradonačelnika. Iako nije član stranke, Ivo Bilić je SDP-ov gradonačelnički kandidat, a Grubišić je odgovarajući na pitanja novinara nekoliko puta naglasio kako Bilića podržava zato što je nestranački kandidat. Napomenuo je kako po Statutu Saveza za građansku i etičku Hrvatsku ne može i neće davati podršku stranačkim kandidatima, ali i kako ovu podršku daje osobno, a ne u ime Saveza.
– Zadar ima članstvo u Savezu, ali ono još nije sazdano kao krug i nemaju pravnu mogućnost utjecaja. S njima sam popričao i oni misle nešto drukčije nego što mislim ja. Kada ostvare uvjete da se konstituiraju kao krug, bilo bi mi drago da iziđu na izbore za Gradsko vijeće, na izbore za Županijsku skupštinu i za župana. U Statutu Saveza stoji da nema koaliranja s bilo kojom stranačkom političkom opcijom, ali podržavanje kandidata postoji i to radimo. Mi možemo surađivati kasnije, ali prije izbora nema trgovine i nema dogovaranja po principu “mi ćemo vama ovo, a vi nama ono”. Nemam ništa protiv političkih stranaka kao temelja demokracije, ali stranačka dihotomija u nas je jako naglašena i u nas su političke stanke, nažalost, uglavnom postale interesne grupe i to treba prevladati u ime zajedničkog dobra. Podjele koje su ideološke, svjetonazorske ili političke ne vode nas zajedničkom dobru, rekao je Grubiši.
– Mi smo se u Zadru nauživali sebične vlasti koja je počesto svoj privatni interes stavljala ispred općeg interesa. Naša je zadaća ljudima ponuditi nadu da je moguće drukčije, a naš prioritet u vremenu krize je razvoj utemeljen na zdravom kapitalu koji ima snage povlačiti sredstva iz fondova EU koje ova sredina nije imala snage povući, rekla je predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović, dok je Ivo Bilić ustvrdio kako “europska pravila donose striktne procedure bazirane na etici i  moralu”.
– Profit sam po sebi nije zlo, ali ako je profit jedini cilj onda je to jako loše. Profit da, ali balansiran i nikako kao jedini cilj. Jedini cilj može biti činjenje dobrih djela, rad, rast i zapošljavanje, ali bez etike i morala nema razvoja i dolazi do potpune destrukcije sustava. Pred nama su reforme u Gradu Zadru. Ne može Grad biti sredstvo za ostvarivanje privatnih interesa, ma kakvi oni bili. Svjestan sam da će kriza trajati, ali se ne bojim da možemo bolje, drukčije i kvalitetnije. Moj prvi potez bit će inventura stanja. Moramo najprije analizirati poslovnu, financijsku i razvojnu situaciju u Zadru, a zatim slijedi čisti start. Nema rasta i razvoja na osnovama koje su kontaminirane. Treća stvar je čista administracija, a to znači administracija posvećenih, kompetentnih ljudi koji znaju svoj posao i koji odgovaraju građanima koji će znati što administracija radi i kako se njihova kuna troši. Kad govorim o rastu, razvoju i zapošljavanju, govorim o promjeni koncepta. Pred nama su izazovi; Europska unija, europska civilizacija i europsko tržište. U mom timu će biti europski desk koji će imati kompetencije za komuniciranje s poslovnom zajednicom. Prva stvar kojom ću se baviti bit će promjena sustava, a ne pojedinačni potezi ovih ili onih tvrtki. Ja ću mijenjati sustav, poručio je Bilić.