Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Korupcija u visokoobrazovnom sustavu postoji i treba je staviti na pravo mjesto

Autor: Ante Rogić

18.03.2013. 23:00
Korupcija u visokoobrazovnom sustavu postoji i treba je staviti na pravo mjesto

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim rezultata koji su zanimljivi sami po sebi, problem korupcije u visokom obrazovanju je aktualan u Hrvatskom obrazovnom kontekstu koji je posljednjih mjeseci opterećen nizom problema


U Gradskoj knjižnici Zadar jučer su predstavljeni rezultati međunarodnog istraživanja o korupciji u visokom obrazovanju. Istraživanje je u sklopu svojeg rada provela Anti-korupcijska studentska mreža jugoistočne Europe (http://see-corruption.net/) te udruga Monitor Statistica iz Zagreba, a čitav projekt financira Otvoreno društvo.
Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 5000 studenata te se bavi problemima kao što su znanje o korupciji, iskustvo u koruptivnim djelima (prepisivanje, mito, nepotizam itd.) te osviještenost studenata o problemu korupcije u visokom obrazovanju. U Hrvatskoj je istraživanje provedeno na uzorku studenata Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Zadru.
Osim rezultata koji su zanimljivi sami po sebi, problem korupcije u visokom obrazovanju je aktualan u Hrvatskom obrazovnom kontekstu koji je posljednjih mjeseci opterećen nizom problema kao što su nove Vladine odredbe o znanstvenom napredovanju, najave HKO-a o revidiranju bolonjskog procesa i studijskih programa itd.
– Ovo je treća faza projekta, a dugoročni cilj je smanjiti korupciju u visokoobrazovnom sustavu, povećati transparentnost visokoobrazovnog sustava, kazao je Pavao Parunov sa Sveučilišta u Zadru dodajući kako nakon ovoga slijede okrugli stolovi na kojima će se raspravljati o rezultatima istraživanja.
A o samom istraživanju govorio je Marko Lucić, napomenuvši kako je korupcija postala light motiv u dnevno političkim obračunima. Istaknuto je kako korupcija u visokoobrazovnom sustavu postoji, a cilj projekta je da se ona stavi na pravo mjesto.