Kombinacija satire i esencijalnih pitanja kazališta

Slika korisnika valentinam
Najavljena nova premijera Hrvatskog narodnog kazališta Zadar
"Balon" je napisao Mate Matišić, a zadarskoj verziji prethodila je i izvedba Teatra EXIT prije deset godina, no zadarska će verzija biti drugačija
Zvonko KUCELIN
Predstavu su predstavili glumci, redatelj i ravnatelj kazališta

Glumci Žana Bumber, Petra Težak, Davor Jureško i Alen Liverić, redatelj Zoran Mužić, ravnatelj Renato Švorinić i voditeljica marketinga HNK Zadar Nena Ninčević Mandić, predstavili su u foajeu kazališta "Balon", novu predstavu zadarskog teatra.

Premijera je u petak, 23. ožujka, dok je pretpremijera, za koju su karte u slobodnoj prodaji, dan ranije, u četvrtak, 22. ožujka.

"Balon" je napisao Mate Matišić, a zadarskoj verziji prethodila je i izvedba Teatra EXIT prije deset godina, no, kako je to naglasio Renato Švorinić, zadarska će verzija biti drugačija.

Složio se i redatelj Zoran Mužić, koji je rekao kako će zadarski "Balon" biti bitno drugačiji, s naglaskom na pisca, na njegove spisateljske vještine.

- Matišić je najznačajniji hrvatski dramski pisac, idealan predstavnik generacije X koji ovim djelom izvrsno kombinira satiru s esencijalnim pitanjima kazališta. On se igra žanrovima, on nam zapravo donosi jednu bollywoodsku melodramu i drago mi je da smo bili u prilici postaviti je na scenu, dodao je redatelj.

"Balon" prati ženu koja pati od depresije nakon što je izgubila dijete. U nastojanju da joj izmami osmjeh na lice suprug angažira susjeda glumca da mu razveseli suprugu, a priča se širi i na niz drugih likova, više nego angažiranih glumaca pa svi ostali, osim Bumber koja je samo žena, glume i po nekoliko uloga.

Petra Težak je naglasila kako je zadovoljna što je ponovo bila u prilici raditi u zadarskom teatru te dodala kako je sigurna da će se predstava svidjeti publici.

- Bit će to zanimljivo iskustvo za one koji idu u kazalište, a onima koji ne idu poručujem: vrijeme je da se krene, poručila je Težak.

Žana Bumber je kratko rekla kako su radeći na predstavi dali svoja srca i kako je uvjerena da će komad ponuditi za svakoga ponešto.

Alen Liverić je, pak, rekao kako svoju ulogu posvećuje Ivici Vidoviću koji mu je bio okvir za rad na predstavi, a Davor Jureško se našalio kako svi volimo gledati bolesne, sretni što smo mi zdravi, pa će publika biti u prilici u njegovoj izvedbi vidjeti čak tri bolesnika.

- Ja glumim tri lika: susjeda, inspektora i mafijaša i mogu vam reći da je bilo zahtjevno, rekao je Jureško i nasmijao okupljene zaključkom: evo, još koji dan i publika će vidjeti što to može mali iz Neviđana.

Nena Ninčević Mandić informirala je okupljene kako će predstava biti na programu i 9. i 24. travnja te na Zadarskom kazališnom ljetu, a Švorinić nije zaboravio spomenuti ni Mimija Zadarskog koji je inspicijent "Balona".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno