Na službena događanja TZ-a Rados vodi svoju klapu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Direktor TZ Grada krši Zakon i Statut turističke zajednice
Troškove avionskih karata i boravka u Japanu snose japanski domaćini, Nagasaki-hrvatsko društvo prijateljstva i grad Tokamachi. Klapa Kaleta nema honorare niti dnevnice na ovom putovanju. Naglašavam da Turistička zajednica grada Zadra, ali niti bilo koja druga institucija Grada ili Županije nema svoga udjela u organizaciji niti financiranju ovoga putovanja, kaže Ante Rados
Ante Rados, direktor TZ grada Zadra

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Ante Rados, ovog  bi se tjedna trebao vratiti iz Japana. U zemlju izlazećeg sunca, u koju je  otputovao na seriju koncerata u organizaciji Japansko-hrvatskog društva  razmjene, odveo je i svoju klapu Kaleta koju i inače običava voditi na sajmove ili događanja kojima je Turistička zajednica organizator ili sudionik. 

Tragom najnovijeg Radosova puta u inozemstvo, a nakon učestalih  javnih prozivki kako je u sukobu interesa, istražili smo na koji je način, u  čijoj organizaciji i o čijem trošku Rados svoju klapu odveo u Japan, ali i  na koji ju je način dosad vodio na službena događanja, te sve to usporedili s onim što kažu Zakon o turističkim zajednicama i Statut TZ Grada  Zadra.

A prema onome što kaže Zakon o TZ-ima, Rados je u - debelom sukobu interesa! Naime, u Statutu Hrvatske turističke zajednice, u članku 42.  navodi se: "Direktoru Glavnog ureda nije dopušteno obavljanje ugostiteljske i turističke djelatnosti“. Prema Statutu TZ Grada Zadra pak to isto  nije dozvoljeno ni njenom direktoru. 

Prkosi zakonu

Unatoč slovu zakona otkrili smo događaje, čak potkrijepljene izvještajima i fotografijama, iz kojih je evidentno da je Rados svoju klapu vodio  na manifestacije kojima je Grad organizator ili sudionik, a prvi takav potez -  vjerovali ili ne - povukao je samo par mjeseci nakon imenovanja za  direktora Turističke zajednice!

Krenimo redom. Tragom najnovije informacije o Radosovu putovanju  u Japan i sve češćim medijskim prozivkama radi angažiranja vlastite klape na manifestacijama povezanim s Gradom, za odgovore smo se najprije obratili Radosu. Naime, prema onome što navodi Zakon o turističkim  zajednicama i njegov put sa klapom u Japan čisti je sukob interesa.  Direktoru TZ-a stoga  smo u Japan uputili mail sa sljedećim pitanjima: "S  obzirom da nam je rečeno kako ste u Japan otišli uzimajući godišnji odmor, molim Vas za odgovor tko je platio troškove putovanja i smještaja,  Vi ili netko drugi? Po Zakonu o turističkim zajednicama i Statutu TZ-a  grada Zadra, direktor TZ-a ne smije pogodovati sebi ni članovima svoje  obitelji, prijateljima niti svojoj privatnoj djelatnosti. Smatrate li da ste u  sukobu interesa ako klapa sudjeluje na Tuna, Sushi&Wien festivalu kojem je organizator TZ ili ako u Japanu promovirate zadarski turizam i  privatno vodite svoju klapu?".

"Troškove snose japanski domaćini"

No s obzirom  da Statut TZ-a, njenom  direktoru  ne dozvoljava obavljati  turističku i ugostiteljsku djelatnost, Radosa smo pitali i sljedeće: "Smatrate li i moralno prihvatljiim da kao direktor TZ-a na ovakve manifestacije vodite svoju klapu te da kao njen voditelj primite honorar, tim više  što je već više puta objavljivano kako je klapa Kaleta angažirana na nekoliko turističkih sajmova na kojima je sudjelovala TZ grada Zadra?".

Nakon dva dana čekanja od Radosa smo dobili sljedeći odgovor:

- Klapa Kaleta je pozvana polovicom prošle godine od strane NPO  JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene u Japanu održati pet cjelovečernjih koncerata u nekoliko japanskih gradova. Svrha ovog putovanja  je prezentacija i promocija autohtone hrvatske glazbene baštine i suradnja s japanskim pjevačkim zborovima. Troškove avionskih karata i boravka u Japanu snose japanski domaćini, Nagasaki-hrvatsko društvo prijateljstva i grad Tokamachi. Klapa Kaleta nema honorare niti dnevnice  na ovom putovanju. Naglašavam da Turistička zajednica grada Zadra, ali  niti bilo koja druga institucija Grada ili Županije nema svoga udjela u organizaciji niti financiranju ovoga putovanja, kaže Rados.

U Frankfurt službeno s Kaletom

Nema razloga Radosu ne vjerovati da ni on ni njegova klapa nisu dobili honorar, no  svojim je odgovorom i nehotice priznao kako je u sukobu  interesa. Naime, kada kaže da su u Japan otišli u organizaciji Japansko- hrvatskog društva razmjene, dakle onog istog društva koje je ključna veza u organizaciji zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala, Rados i nehotice priznaje da je festival Turističke zajednice Grada iskoristio za osobne  veze i privatni put u Japan. Je li onda čudno što se zadarska javnost (i  kroz tekstove i kroz komentare čitatelja) ovih dana pita smije li rukovodstvo TZ-a uopće doći u situaciju u kojoj njen direktor na manifestacije za  koju je TZ usko vezana vodi svoju klapu?  Naime, s obzirom da je u Japan  otišao temeljem poznanstva uspostavljenih preko Tuna, Sushi & Wine  Festivala, jasno je da je put u Japan Radosu čisti benefit događaja kojega  organizira njegov poslodavac - Turistička zajednica Grada.

Ali to nije sve. Dok je gostovanje u ovoj dalekoj zemlju Radosu, dakle,  direktna "nus pojava" direktorske funkcije, istraživanjem smo otkrili i  događaje na koje je vodio klapu, a da je TZ Grada čak bila službeni nositelj ili sudionik događaja!

Službeno pozdravio, pa privatno pjevao 

Rados je, naime za direktora TZ Grada imenovan 1. travnja 2016. godine, a već 27. lipnja otputovao je u Frankfurt kao predstavnik Turističke  zajednice i sa sobom odveo - svoju klapu! Da ne bi bilo spekulacija, prenosimo izvještaj Hrvatskog informativnog portala iz Frankfurta, "Fenix  magazina", u kojemu pod naslovom "Proslava  Dana državnosti RH u  Frankfurtu s predstavljanjem turističke ponude grada Zadra"  izvješćuju  kako je pozdravne riječi nazočnima uputio i "predstavnik Grada Zadra,  grada koji je bio glavni pokrovitelj proslave, Ante Rados". Naime, u izvještaju zadarske novinarke u Frankfurtu navodi se tko je bio glavni pokrovitelj proslave:  

- Nakon Milana i gostovanja u Generalnom konzulatu Italije, direktor  Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados otputovao je u Njemačku.  U organizaciji Generalnog konzulata RH iz Frankfurta, u Frankfurtu je u  ponedjeljak uvečer u dvorani Ratskeller, održana proslava Dana državnosti Republike Hrvatske. Prijem za više od dvijestotinjak hrvatskih i njemačkih uzvanika upriličio je domaćin proslave generalni konzul Vladimir Duvnjak. Uz ministricu Hessena Luciu Puttrich, predstavnika grada  Frankfurta i državnog tajnika Uwe Beckera te predstvnika grada Zadra,  glavni pokrovitelj proslave bila je Turistička zajednica Grada Zadra i direktor Ante Rados, stoji u izvješću "Fenix magazina".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno