Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

27 GODINA Sjećanje na dane masovnog progonstva hrvatskog stanovništva

19.03.2019. 18:15
27 GODINA Sjećanje na dane  masovnog  progonstva  hrvatskog  stanovništva


U povodu 27. obljetnice stradanja šestero nedužnih civila  svi prezimena Arbanas – Anica, Kosara, Krste, Ljubica, Marijan i Mirko,  kao i sjećanja na dane masovnog progonstva hrvatskog stanovništva  župe Smilčić tijekom Domovinskog rata danas su u ovom ravnokotarskom naselju položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika Žrtava  Domovinskog rata, u dvorištu kod dječjeg vrtića.  
– U jesen 1991. godine u selu je ostalo tek 40-ak Hrvata, koji su prolazili svakodnevna maltretiranja, a šestero nedužnih civila je i ubijeno,  rekao je agronom Branko Arbanas iz Smilčića, benkovački vijećnik, kojem su srbočetnici na kućnom pragu ubili baku i djeda, Ljubicu i Marijana, dugogodišnjeg vozača Hitne pomoći.


Pisma potresna svjedočanstva
Branko Arbanas je na prvom obilježavanju 2011. godine bio predsjednik mjesnog odbora Smilčić, a Branko Kutija gradonačelnik Benkovca.  Nakon polaganja vijenaca i svete mise u župnoj crkvi Gospe od zdravlja  prije osam godina pročitana su dva potresna svjedočanstva prognanih  Hrvata, Mirka Anića i Budimira Arbanasa kojem su ubili brata i nevjestu.
– Pisma su sačuvana a u njima je između opisano rušenje crkve do  temelja u studenom 1991. i postupak razmjene u kojoj su uspjeli doći u  Zadar, rekao je Arbanas.
Smilčić je stradalo u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su  srpski odmetnici uz pomoć JNA počinili ratne zločine u ovom selu,  ubijali nedužne civile, mučili, silovali žene, ostala je pustoš.
– Ne obilježavamo ovu tužnu obljetnicu da bi nekog mrzili već se  želimo sjetiti naših nevinih žrtava. Za ta barbarska ubojstva nitko nije  odgovarao i priveden pravdi, poručio je Branko Arbanas.
Poslije tih zločina i strahota, sve srpske obitelji, osim jedne lojalne  hrvatskim vlastima, izbjegle su iz Smilčića. U Smilčiću postoji crkva  Gospe od Zdravlja, koju su tijekom Domovinskog rata do temelja minirali i srušili srbočetnici iz Smilčića,  kao i pravoslavna crkva Sv. Arhanđela, koja je dovršena i uređena tek u slobodnoj hrvatskoj Državi,  rečeno je na obilježavanju 27. obljetnice.


Slab odaziv
Vijence su položili i svijeće zapalili rodbina mučki ubijenih civila te  izaslanstva Grada Benkovca kojeg je predvodio gradonačelnik Tomislav  Bulić, mjesnog odbora Smilčića Branko Arbanas, županijske Udruge  hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Ljubica Krcić, benkovačkog UHDDR-a Nediljko Genda, benkovačke HVIDR-e Milorad Guzić  a Policijske postaje Benkovac Mladen Katuša.
Ponosno i dostojanstveno obilježena je 27. obljetnica stradanja šestero nedužnih civila i sjećanje na dane masovnog progonstva hrvatskog  stanovništva tijekom Domovinskog rata.
Međutim, jučer na blagdan sv. Josipa malo ih se odazvalo na obilježavanje nadasve značajne obljetnice u ovom naselju koje kontinuiranu naseljenost ima već od mlađeg kamenog doba, preko ilirskog i rimskog do starohrvatskog.
A kako ni svećenik nije bilo nazočan, molitvu je kod spomenika  predvodila mještanka Ada Arbanas.