Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ABA LIGA Igračima ‘pune gaće’, navijačima puna kapa loše igre i poraza

19.03.2019. 13:18
ABA LIGA Igračima  ‘pune gaće’,  navijačima  puna kapa  loše igre i  poraza


Ili sa štitom ili na njemu – govorile bi Spartanke svojim sinovima prije odlaska u borbu kako bi ih podsjetile na njihovu hrabrost i  dužnost prema svojoj domovini. Šteta što se u svlačionici Zadra ne lista  antička literatura iz koje bi sigurno imali štošta za naučiti. I sigurno se ne  bi nakon odlučujuće abaligaške bitke  u Laktašima   na Višnjik vratili bez  štita što je u grčkom svijetu predstavljalo čin dezerterstva i kukavičluka.  Iako je zadnja konstatacija možda i pregruba s obzirom da se ne radi o  ratu nego o sportu s njom bi se itekako složili svi navijači koji su svjedočili njihovoj košarci u utakmici sezone. Pravi navijač Zadra danas, ali i  cijele sezone, sigurno ne misli ništa manje nego što bi mislio i stanovnik  Sparte u antičko doba. Jer su kod njih istinskim vrlinama smatrani prije  svega junaštvo, požrtvovnost, pomaganje svom suborcu kao i čast koja  nije dopuštala uzmicanje pred neprijateljskom silom.


Alibi igrači
Prenesemo li te viteške ideale na sportski teren dolazimo do zaključka  kako u gradu košarke koji to već odavno nije, ne stanuju košarkaši ratnici  već skupina alibi igrača predvođena nesposobnom upravom kluba dok  je u cijeloj priči najmanje snalažljiv trener Ante Nazor. Ili je čovjek toliki  optimista ili je potpuno svjestan da u njegovoj svlačionici nema ni k od  karaktera, pa 'farba' javnost kako u svakoj sljedećoj utakmici očekuje od  svojih igrača da će konačno pokazati zajedništvo, koheziju na oba kraja  terena i mentalitet pobjednika. A znamo svi koji pratimo događanja u i  oko kluba ove sezone da od toga zapravo neće biti ništa. No, svatko pa i  onaj u zabludi ima pravo na nadu da će u sljedećoj utakmici ipak  biti bolje. Jer nada umire posljednja. Tako je i za Splićanina na klupi Zadra debakl u Laktašima samo još jedna ovosezonska epizoda u kojoj su njegovi  igrači zaboravili da se igra od početka utakmice s angažmanom kao da  se radi o borbi za goli život, pa primjerice u utakmici koja rješava  o(p)stanak prime 61 poen u 20 minuta, do kraja sveukupno 100?! A što je  najbolje od svega Nazora optimizam nimalo ne napušta, jer po njemu  nikad nije kasno da mu momčad proigra, pa makar to bilo u kvalifikacijama gdje se više nema pravo na pogrešku što je i naznačio u post festumu kraha u Laktašima.
– Kad se ne igra obrana, kad se stoji daleko od lopte, kad se ne uđe  maksimalno onda je itekako moguće da nam se dogodi ovako loše prvo  poluvrijeme. Igokea je dobra napadačka momčad koja je igrala kako  smo joj dozvolili. Kada smo krenuli igrati obranu kakvu znamo došli smo  u šansu. Od kad sam preuzeo momčad, a došao sam na 0-4, s tim imamo  problema. Ako želimo sezonu privesti kraju kako treba moramo se uhvatiti u koštac s tim da bi u narednim  utakmicama izgledali kako smo izgledali sredinom drugog poluvremena – elaborirao je Nazor događanja u  utakmici koja je poslala njegovu momčad prema kvalifikacijama umjesto da se zaključila abaligaška sezona i usmjerilo na rasplet HT Premijer  lige.


Rasipanje ugleda
Uz ‘ples miševa’ kojeg su prezentirali njegovi igrači protiv Igokee pokazalo se na kraju da je za osiguranje ostanka u ligi dovoljna bila tek jedna  pobjeda više. Nakon konačnog raspleta  koji je poslao Petrol Olimpiju u  niži rang posebno u oči upada  utakmica na Višnjiku protiv Krke koja je   sagledana iz današnjeg kuta Zadru bila ta tzv. utakmica sezone. No, i tada kao i u Laktašima u nedjelju, kao i u polufinalu Krešinog kupa u Splitu  zadarska momčad je doslovno ‘napunila gaće’, a da utakmica praktički  nije ni počela. Dovoljno za ozbiljno posumnjati u Nazorove trenerske  sposobnosti iako je materijal s kojim raspolaže podosta ograničen za što  treba uprijeti prstom prema vodstvu kluba. Njihova pak misao vodilja  bila je kupujmo jeftino ionako ćemo se izvući od ispadanja, a na kraju je  momčad ispala najskuplja u posljednjem desetljeću s gomilom igrača  koji su više vremena utrošili na liječničke tretmane, doping kontrole,  youtube isječke i putovanja prema SAD-u i natrag nego na treninge i  utakmice. Mnogo je toga od početka sezone do danas stavljano pod tepih, no očito je stiglo krajnje vrijeme da se krene u dubinsko čišćenje  makar to dovelo do gubljenja abaligaškog statusa, jer je uistinu nedopustivo ovakvo rasipanje i ono malo ugleda kojeg ovaj nekad slavni klub  još uvijek ima na prostorima bivše Jugoslavije. Uzalud je onda i prava  košarkaška atmosfera, vojska vjernih navijača, prelijepa dvorana, sunce,  more, mediteranska klima i sve ostalo kad nema igre, ni rezultata ni trofeja. A ono što je najvažnije nema ni mladih zadarskih igrača, a ni mudrog i svrsishodnog upravljanja odozgo gdje sjede oni kojima je košarka  najmanje na pameti već samo razmišljaju o glasačkim kutijama i kako  zadržati svoje fotelje. Za to vrijeme pravi navijači i dalje pate te sanjaju  kad će se obistiniti ona već zaboravljena: “Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan”. A danas bi se ti navijači zadovoljili  i s mrvicama poput jadnog 10. mjesta u regionalnoj ligi. Ovako uz svu  muku koju su im pružili gradski dušebrižnici s adresom na Narodnom  trgu i ‘veliki’ košarkaški stručnjaci smješteni na Višnjiku još moraju strepiti kako će im najdraži klub proći u baražu bilo to u Kopru, Sarajevu,  Skopju ili Čačku.




Prva kvalifikacijska 27. travnja
Na Višnjiku su se nakon poraza od Igokee okrenuli prema zadnjoj šansi za potvrdom ostanka u ligi, doigravanju na dvije pobjede s finalistom ABA 2 lige. Protivnik  im je još uvijek nepoznat s obzirom da tek predstoji početak doigravanja drugoligaša  koje će potrajati u slučaju maksimalnog broja utakmica do 8. travnja. Polufinalni parovi su Sixt Primorska – Borac Čačak, Spars Sarajevo – MZT Skopje. Polufinale se  igra na dvije dobijene dok se finale igra na tri pobjede. Poraženi finalist će 27. travnja biti gost Višnjika, uzvrat je 30. travnja, a treća eventualna utakmica na rasporedu je 3. svibnja na Višnjiku.


Ispala Petrol Olimpija
S kompletiranim 22. kolom završen je osnovni dio abaligaške sezone. U doigravanje su plasman ostvarili C. Zvezda, Cedevita, Budućnost i Partizan. Polufinalni parovi su C. Zvezda – Partizan i Cedevita – Budućnost. Za ulazak u finale trebat će  dohvatiti dvije pobjede, dok se u finalu igra na tri pobjede. Iz lige je ispala nakon  prave bitke u Novom Mestu ljubljanska Petrol Olimpija. Krka je s 62:59 bila bolja od  ‘zmajčeka’ koji će sljedeće sezone igrati ABA 2 ligu dok su košarkaši iz Novog Mesta  predvođeni Dominikom Mavrom i Jurom Lalićem uspjeli napraviti pravo malo čudo i  spasiti se u potpunosti iako su im svi predviđali sigurnu delegaciju u niži rang.