Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020. Zlatko Dalić: Ovdje smo mi glavni i moramo kontrolirati utakmice

19.03.2019. 13:08
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.  Zlatko Dalić: Ovdje smo mi glavni i moramo kontrolirati utakmice


Hrvatska reprezentacija ovog se ponedjeljka okupila u Zagrebu jer je u četvrtak i nedjelju očekuju prva dva kola kvalifikacija za EURO, odnosno utakmice s Azerbejdžanom u Zagrebu i Mađarskom u Budimpešti. Kada se u obzir uzmu brojni izostanci zbog ozljeda i suspenzija te broj načetih igrača, nije teško naslutiti da Zlatko Dalić jako dobro zna kako se osjeća Igor Bišćan u zadnjih mjesec dana.
Naime, Šime Vrsaljko, Josip Pivarić i Marko Pjaca ispali su iz svih izbornikovih kombinacija zbog zdravstvenih problema, Lovre Kalinić je u statusu oporavljenika, a Ante Rebić, Marcelo Brozović i Tin Jedvaj su roviti, kako se popularno kaže, što znači da ih se uz odgovarajući medicinski tretman može osposobiti za igru, ako se ukaže potreba. Međutim, u takvim je situacijama uvijek prisutan rizik pogoršanja ozljeda.
Povrh svega navedenog, Dejan Lovren nema pravo nastupa na prvoj utakmici zbog suspenzije UEFA-e. Preciznije, nakon pobjede nad Španjolskom u trećem kolu Lige nacija (3:2), taj je 29-godišnji stoper reagirao poput jedva punoljetnog dječaka, vrijeđajući Sergija Ramosa na društvenim mrežama. Doduše, UEFA nije precizirala zbog čega mu je izrečena kazna, no nije teško naslutiti da su razlozi (pre)vruća glava i pametni telefon nadohvat ruke.
– Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s igračima koji su na okupljanje došli s ozljedama. Poznato je da će nam se zbog problema priključiti Bruno Petković i Karlo Bartolec. Nakon našeg srebra u Rusiji, navijači su mogli uživati i u Dinamovoj jeseni.  Nadam se da će se ta sinergija nastaviti i s reprezentacijom. Ove kvalifikacije moramo odraditi elegantno, a mogli bismo imati problema ako ne budemo ozbiljni – rekao je Dalić na press konferenciji održanoj uoči okupljanja.


Dvojbe
Unatoč svemu, izbornik oko sebe širi dobre vibracije, tvrdeći da nema potrebe za pogled na situaciju iz negativne perspektive.
– Stalno govorim da neću govoriti o problemima. Budemo li nabrajali tko nam sve nedostaje, otići ćemo u pogrešnom smjeru. Tako ćemo samo tražiti opravdanja i podcijenit ćemo igrače koji su nam na raspolaganju – dodao je Dalić.
Najviše dvojbi definitivno donosi izgled zadnje linije, pogotovo za utakmicu s Azerima. Konkretno, u odnosu na obrambenu četvorku koja je bila standardna na Svjetskom prvenstvu, u četvrtak će nedostajati Vrsaljko, Lovren i Strinić. Bolje rečeno, na raspolaganju je samo Domagoj Vida.
– Muči me dosta stvari, ali imamo druge igrače kojima vjerujem. Najveći problem je obrana jer nemamo dovoljno vremena za usklađivanje i postizanje kompaktnosti. Bit će teško, ali imamo igrače koji uspješno mogu nadoknaditi izostanke. Azeri u napadu imaju  naprijed dva brza igrača, a u veznom redu im je Brazilac Almeida koji zna dati kvalitetan zadnji pas – objasnio je izbornik.
Određene dvojbe donosi i pozicija vratara. Lovre Kalinić se, doduše, oporavio od potresa mozga, koji je doživio prije mjesec dana, ali od tada nije stao na gol Aston Ville. Dominik Livaković, pak, ovog proljeća brani u velikoj formi.
– Inače ne volim puno mijenjati, više preferiram standardnost. Međutim, morat ćemo malo razgovarati i o vratarima. Vidjet ćemo što će biti – rekao je Dalić.


Posjed lopte
Prema njegovim objašnjenjima, jedina sigurna stvar je promjena taktičkog koncepta.
– Definitivno ćemo imati stil igre  u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Sada više ne igramo  protiv velikih suparnika, tako da ne možemo čekati i napadati iz kontre. Taj način igre smo usavršili do maksimuma. Ovdje smo mi glavni i moramo raditi na tome da preko bokova radimo višak, da kontroliramo utakmicu kroz posjed lopte i dominaciju – istaknuo je izbornik.
U takvom rasporedu snaga ključan može biti fizički moćan centarfor koji je u stanju sačuvati loptu okrenut leđima prema golu i razigrati suigrače. Spomenutom opisu odgovara Petković, čije su partije u Dinamu pokazale da posjeduje potencijal.
– Bruno je tip igrača kakvog trenutno nemamo u kadru reprezentacije. Dobar je u asistiranju, jak je u skoku i zna sačuvati loptu. No, moramo vidjeti kakva će biti situacija s Rebićem koji je prošlog vikenda odigrao petnaest minuta – zaključio je Dalić.