Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Matea Bugarija izložila 11 svemirskih čuda prilagođenih ljudskom oku

19.03.2019. 14:38
Matea Bugarija  izložila 11  svemirskih čuda  prilagođenih  ljudskom oku


Svemir, beskonačno prostranstvo koje nas okružuje, jednostavno ne prestaje oduševljavati. Ovi očaravajući prizori mogu se  vidjeti u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru gdje je otvorena impresivna izložba slika, likovnih radova pod nazivom "Galaksije" mlade umjetnice Matee Bugarija iz Bibinja.
-Pogledajte 11 impresivnih čuda svemira, otkrijte tajne galaksije, masivni sustavi sastavljeni od zvijezda, plina i prašine te tamne tvari koje  na okupu održava gravitacija baš kao i kod ljudi, rečeno je na otvaranju  izložbe.


Vječno pitanje, dilema i radoznalost
Mlada umjetnica je u slikarskoj tehnici akril na platnu na ovaj način  htjela predočiti ogromni svemir s bezbroj galaksija i staviti ga u perspektivu prihvatljivu ljudskom oku. Neiscrpna je to tema, intrigantna  svakom umjetniku pa tako i mladoj Mateji Bugarija.
-Svemir je vječito pitanje, dilema i radoznalost, za sve ono što nam je  strano i nejasno, a opet blisko, normalna ljudska osobina. Još od Dedala i Ikara taj tajanstveni i nedokučivi svemir i nadalje golica maštu ljudi,  stoga i ne čudi što ga mnogi umjetnici doživljavaju i interpretiraju na  svoj način, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.
Sva ta masa od zvijezda, prašine, svemirskih plinova, sva energija,  čak i svjetlost što je crne rupe privlače gravitacijskom silom milijardama puta snažnijom od ove na površini Zemlje je poput živog bića, nadohvat ruke u prizemlju Zavičajnog muzeja na biogradskoj rivi, sve do  kraja ožujka.
-Prizori koje smo nekada mogli gledati samo u sklopu znanstveno- fantastičnih filmova postaju vrlo bliski u ovim likovnim radovima. Štoviše, izložba predstavlja i svojevrsni iskorak u radu Zavičajnog muzeja u  posljednjih nekoliko godina, jer se radi o jednoj drukčijoj temi u kojoj  nas autorica znalački uvodi u svijet zviježđa, zaključio je Samardžić koji  je izložbu i proglasio otvorenom.
Bugariji je nakon više skupnih izložbi ovo druga samostalna izložba,  prva je pod nazivom "Enigma" otvorena u Bibinjama u "Lucinom butigu", vlasnice Lucije Šimac, i to prije dvije godine na Noći muzeja.
-Još od malena crtam i slikam. Kako me to sve više privlačilo  pohađala sam jednogodišnju radionicu slikarstva u Zadru i puno toga  naučila, reći će samozatajna Bugarija.
Mlada umjetnica izrazila je nadu da će ostati na tragu svog vlastitog  umjetničkog izričaja koji je u svojoj punini pokazala u Biogradu na Moru, jer to je put u slikarstvu koji je osobito zanima.


Beskrajni svjetovi i prostranstva
-Ova tematika me jednostavno privlači, oduševljava i dakako inspirira. Prvi dojmovi posjetitelja su više nego dobri što je svakako veliki poticaj u mom daljnjem kreativnom radu.
Osjećam da na tom planu imam još puno toga za reći i dakako pokazati, poručila je Matea Bugarija.
U bogato ilustriranom katalogu pojedinačno je predstavljeno svih 11  slika s nazivima na engleskom jeziku te s detaljnijim objašnjenima na  hrvatskom jeziku za svaku od slika.
U katalogu su i citati na engleskom jeziku koje su izrekli Albert Einstein: "Najljepše iskustvo koje možemo imati je tajanstveno. To je temeljna emocija koja stoji na kolijevci prave umjetnosti i prave znanosti"; Carl Sagan: "Tko smo mi? Smatramo da živimo na beznačajnom  planetu zvijezde koja se izgubila u galaksiji skrivenoj u nekom zaboravljenom kutku svemira u kojem je daleko više galaksija od ljudi"; John  Muir: "I idem u šumu, izgubim razum i nađem dušu"; Oliver Wendel  Holmes, Sr: "Tamo gdje volimo je dom, dom da nam noge odu, ali ne i  naša srca".
-Tema izložbe otkriva prikazivanje putem umjetničkog izričaja nama  običnim smrtnicima udaljene, beskrajne i nedostižne svjetove i prostranstva, naglasila je Gordana Goga Šarić, popularna biogradska blogerica na platformi "Biograjski.com".