Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MATIJA POSAVEC U Zadru krećemo novim, drugačijim putem

19.03.2019. 14:22
MATIJA POSAVEC U Zadru  krećemo  novim,  drugačijim  putem


Međimurski župan Matija Posavec na HNS-ovoj novinskoj  konferenciji predstavljen je kao najuspješniji hrvatski župan i stoga nositelj stranačke liste za EU parlament. Posavec u svojoj sredini doista ima  zavidnih rezultata te je o njemu pisao čak i Financial times, no zanimalo  nas je koliko njegov rejting uopće može pomoći stranci koja bi bez koalicije s vladajućim HDZ-om zacijelo bila ispod izbornog praga.
Posebno je zadnjih mjeseci teška situacija u zadarskom HNS-u kojega  je, upravo zbog koaliranja s HDZ-om, nedavno napustio prvi čovjeg  gradske organizacije Kristijan Kovačević. Posavec je prije nekoliko dana  boravio u Zadru, nazočio je i Izvještajnoj skupštini Županijskog odbora,  te su nas zanimali njegovi dojmovi o stanju u Zadru.


Žao mi je svakoga tko ode
Kakva je po Vama situacija u zadarskom Gradskom odboru koji je   trenutačno bez predsjednika?
– Bio sam na izvještajnoj skupštini Županijske organizacije na kojoj se  osjetio neki novi vjetar i neka nova motivacija članova i članica da upravo s odlukama kojih smo donijeli prošlih mjesec i pol dana  krenemo jednim novim, drugačijim putem. Smatramo da su ljudi to prepoznali i  žao mi je svakoga tko ode, međutim, moramo nastaviti dalje te vjerujem  da će se  organizacija konsolidirati i da ćemo na predstojećim izborima,  na koje idemo sami, vidjeti onaj pravi potencijal što ga imamo u bilo kojoj općini i gradu, pa tako i Zadarskoj županiji. 
Je li HNS u ovom trenutku dovoljno jak da na izbore iziđe samostalno?
– Zalažem se da stranka treba sama izići na izbore i uvijek sam pobornik toga da se na izbore iziđe samostalno jer to je jedini način da vidite  vaše prave vrijednosti i budete najpošteniji prema vašim biračima.  Međutim, na lokalnim izborima odluku donose županijske organizacije  ili podružnice, a na parlamentarniam tijela stranke, kao i na izborima za  EU. Primjerice, budući da sam nositelj liste za EU, uvjetovao sam da na  izbore idemo sami.


Samostalno na izbore
Ne plašite se da, u slučaju samostalnog izlaza na lokalnim izborima  i ovdje u Zadru, ne biste prešli izborni prag?
– Svaki su izbori izazov, međutim, ako ste otvoreni i pošteni, onda će to  građani prepoznati na bilo kojim izborima. Slažem se da je to teži put,  međutim, to je put koji je puno vrijedniji ako napravite rezultat.
U Zadru ste u koaliciji sa SDP-om dobivali barem jednog do dva vijećnika, no prema anketama popularnosti stranaka  očito ne biste  prešli ni izborni prag?
– Lokalni će izbori biti za dvije godine u svibnju, a do onda će biti i nekoliko testova. Osim izbora za EU parlament, na jesen su i predsjednički  izbori, a iduće godine parlamentarni, tako da će odluka o načinu izlaska  biti utemeljena na rezultatima koje će stranka postizati na tim izborima.
Kako uopće komentirate situaciju s ostavkom predsjednika zadarske organizacije stranke i njegov odlazak  navodno zbog pritisaka Središnjice koja je u nacionalnoj koaliciji s HDZ-om, a lokalno koaliraju  sa SDP-om? 




Treba poštivati volju birača
– Kada ne bi bilo različitih mišljenja vladalo bi jednoumlje, a ja sam  protiv toga. Lokalna razina je jedno, a nacionalna drugo. Nisam najbolje  prihvatio nacionalnu koaliciju s HDZ-om, no i ja vrlo uspješno surađujem u svojoj sredini sa SDP-om, upravo zato jer je takva bila volja birača. Lista koju sam predvodio na izborima dobila je  37 posto glasova, a  SDP je dobio 30 posto, što znači da zajedno imamo 67 posto. To su ipak  dvije trećine birača koji su se odlučili za taj smjer, a uvijek treba poštivati  volju birača. To što je na jednoj lokalnoj razini jedna koalicija, a na nacionalnoj druga imate u svim strankama, međutim, ako je to zbog volje  birača, onda je treba poštivati.
 Tvrdite kako nema sukoba između odluka u Središnjici i onih koje  donose lokalni odbori?
– Nema, zato što lokalna razina mora djelovati samostalno i zastupati  politike i vrijednosti koje su specifične za tu razinu odgovornosti. Jer  potreba i politika nije ista u Istri i Zagorju,  u Dubrovniku i Slavoniji ili u Zagrebu i Zadru. Svaka je sredina specifična i svaku od njih treba razvijati  na najbolji način, stoga tu ne vidim nikakav problem. U mojoj sredini  ne  dozvoljavam da se Središnji odbor miješa u način rada koji smo zacrtali.


Dogodilo nam se nekoliko potresa
Kakvom uopće vidite snagu HNS-a ovdje u Zadru i općenito u Dalmaciji. Nekad je to bila jedna od najmoćnijih stranki, a danas jedva  prelazite izborni prag, u nekim sredinama ni to. Što se to, po Vama,  dogodilo s HNS-om, zašto gubi identitet?
– Učinit ću sve da HNS ne izgubi identitet jer smatram da ljudske vrijednosti narodnjaštva, građanstva i jedne pristojne politike trebaju dominirati i na političkoj sceni. Znamo da se u u HNS-u posljednjih godina  desilo nekoliko potresa, počev od odlaska gospodina Lesara koji je bio  naš aktivni saborski zastupnik i koji je kasnije osnovao Laburiste, pa do  odlaska Radimira Čačića koji je dugo vremena bio i predsjednik stranke.  Otišao je i osnovao svoju stranku, kao i Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić.  Kada vidimo sve te potrese zbog odlazaka u stranci, možemo se pitati  kako uopće funkcioniramo. Prostora na centru ima i moja je želja, pa čak  i zadatak kojega sam sebi definirao, okupiti te ljude i stvoriti jak politički  centar jednako udaljen i od ljevice i od desnice kako bismo bili korektivni faktor s novim ljudima i novim politikama. To je puno teže, ali je izazov za kojega nikad nećete znati hoćete li uspjeti ukoliko to ne pokušate.


Koalicija na centru
Koje stranke u tom slučaju vidite u svojoj koaliciji?
– Vidim sve one koje u svom nazivu imaju svoj centristički potencijal, a  takvih stranaka ima jako puno. To su i GLAS, Reformisti i HSLS, pa čak i  HSS. Sve su to stranke centra i bilo bi dobro da se okupe i budu jedna  pristojna alternativa.
Kada govorite o ujedinjenju stranaka, kakvom vidite inicijativu  stranaka s prošlih izbora u Zadru gdje je upravo Vaša stranka predlagala zajedničkog kandidata oporbe za gradonačelnika? Biste li tada  imali više šansi u odnosu na HDZ?
–  U situaciji takve političke realnosti definitivno bi imali više šanse.


Jednom godišnje idem u Međugorje
Vaši su mi kolege spomenuli da svake godine idete u Međugorje, ali i da imate izvrsnu suradnju s tamošnjim čelnicima općina?
– U Međugorju sam prvi put bio kada sam bio u vojsci kada sam sebi rekao da svake godine moram najmanje jednom ići, pa to i činim. Odem na hodočasnički put na  Križevac i na Brdo ukazanja, to je moj zavjet, o tome ne volim govoriti, to je moja  privatna stvar. Prije nekoliko godina imali smo dobru suradnju s načelnicima hercegovačkih općina, Ljubuškim, Širokim brijegom i Čitlukom, jer je naš kolega iz Čakovca bio generalni konzul u Mostaru, gospodin Velimir Pleša koji nas je povezao i ta je  suradnja ostala do danas.