Udomiteljstvo dati i životnim partnerima

Slika korisnika mkvanja
Aktivisti Kristijan Grđan i Ivan Zidarević podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti
PIXSELL/Ilustracija
Ivan Zidarević i Kristijan Grđan zalažu se za prava životnih partnera, prvenstveno onih vezanih uz udomiteljstvo

Nakon udruge Dugine obitelji i saborske oporbe, zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu  na Ustavni sud su poslali i aktivisti Kristijan Grđan i Ivan Zidarević, koji ne traže ukidanje zakona već njegovu dopunu kojom bi se udomiteljstvo omogućilo i životnim partnerima. Fokusiraju se, međutim, na probleme koji su u raspravi, fokusiranoj na udomljavanje djece kod istospolnih parova, prošli "ispod radara", a tiču se prava životnih partnera da udomljavaju odrasle osobe, primjerice nekog od svoje rodbine, kao i prava da kao korisnici udomljavanja ne budu u starosti razdvajani.

Kako pojašnjavaju, osoba koja živi u registriranom, životnom partnerstvu nema pravo na tzv. srodničko udomljavanje, primjerice bake ili djeda, dok istovremeno gej samac to pravo ima. Sklopi li taj isti gej samac životno partnerstvo, oduzet će mu se dozvola za srodničko udomiteljstvo, upozoravaju Grđan i Zidarević. Kako nadalje ističu, životni partneri nemaju niti pravo na zajedničko udomljavanje kao korisnici udomiteljstva, što znači da će sustav stare i nemoćne životne partnere, koji su godinama zajedno živjeli, razdvojiti i poslati u život u različitim udomiteljskim obiteljima.

- Iako zakon izrijekom ne zabranjuje životnim partnerima udomiteljstvo, ono primjenom zakona nije niti moguće. Intencija zakonodavca tim zakonom jest socijalno isključivanje životnih partnera kao pružatelja i korisnika usluge udomiteljstva, ističe Grđan.

Glavni je argument ovog zahtjeva za ocjenom ustavnosti činjenica da je zakonodavac, kad već poistovjećuje udomiteljstvo s obitelji, trebao uvažiti i činjenicu da su i životni partneri u hrvatskom pravnom sustavu obitelj. Radi se, zaključuju aktivisti, o direktnoj diskriminaciji na osnovi obiteljskog stanja i privatnog života. Ne traže ukidanje zakona jer smatraju da je od prevažnog značaja te bi njegovo ukidanje imalo teške posljedice za korisnike udomiteljstva. Smatraju, međutim, da je zakon neustavan te traže od Ustavnog suda da naloži Hrvatskom saboru dopunu zakona kojom bi se omogućilo udomiteljstvo životnim partnerima, ili da pak dade svoje uključujuće tumačenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno