Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar će uskoro dobiti potpuno uređeni najveći kulturno-povijesni kompleks na Poluotoku

19.03.2019. 18:30
Zadar će uskoro dobiti potpuno uređeni najveći kulturno-povijesni kompleks na Poluotoku


Danas je gradonačelnik Branko Dukić sa zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać i suradnicima, u pratnji predstavnika izvođača radova obišao gradilište Providurove palače. Izvođač radova uveden je u posao prije mjesec dana, nakon čega je uslijedilo ograđivanje Providurove palače i radovi čišćenja, rušenja i demontaže na povijesnom objektu. Ukupne neto površine od cca 3,500 m2 Providurova palača zajedno s 2,500 m2 Kneževe palače, Zadar će uskoro dobiti potpuno uređeni najveći kulturno-povijesni kompleks na Poluotoku.
Gradonačelnik Dukić obišao je Providurovu palaču kako bi se uvjerio da radovi teku zacrtanom dinamikom o čemu su ga informirali izvođači radova.
– Nakon uređenja Kneževe plače, a s obnovom Provudrove te zadarskih bedema, grad Zadar postat će baštinski centar od nacionalnog značaja, a našim građanima i turistima nudit će novi i potpuniji kulturni, edukacijski i turistički sadržaj. Vjerujem da će među našim sugrađanima Providurova zaživjeti na isti način kao što je zaživjela i Kneževa palača, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić.
Providurova palača zamišljena je kao dio kompleksa Muzeja dvije palače u kojemu je planiran prostor velikog ulaznog info hola, edukacijskih dvorana, čitaonice, muzejske kafeterije, suvenir shopa, prostora za stalni postav, polivalentne dvorane, uredskih prostora te prostora za preparatorske i druge radionice Narodnog muzeja Zadar. Obnova Providurove palače dio je EU projekta “ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020” koji Grad Zadar provodi u partnerstvu sa Narodnim muzejem Zadar, TZ grada Zadra, Sveučilištem u Zadru, te Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.
Ukupna vrijednost projekta obnove Providurove palače prema važećem ugovoru sa izviđačem radova Krekić Avangard d.o.o. iznosi 45.466.586,79 kn od čega je osigurano 37,5 milijuna kuna EU sredstava. (GRAD ZADAR)