Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Zadar još daleko od jednosmjenskog rada u svim školama

19.03.2019. 10:43
Zadar još daleko  od  jednosmjenskog  rada u svim  školama


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je  kako Ministarstvo planira uvesti cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni za  sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj te da u tom smislu ima potporu Svjetske banke. Kako je naglasila Divjak, u jednom dijelu programa, s  tim ciljem, postojeći kapaciteti će se proširivati, bilo gradnjom, dogradnjom, restrukturiranjem i opremanjem.


Traže se izvori financiranja za izgradnju škola
Kako kaže Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u  Gradu Zadru, to je cilj kojem se teži već godinama.
– Sve što znam o toj najnovijoj najavi ministrice, čuo sam iz medija, tako da mi nije poznato nešto konkretnije oko povlačenja novca iz Svjetske  banke ili načina na koji se to planira realizirati. Mi smo nedavno imali  sastanak s predstavnicima Ministarstva na temu mreže škola, gdje se  razgovaralo o mogućnostima spajanja pojedinih razreda ili dijeljenja,  ukoliko je negdje učenika previše. Dobili smo naputak da o tome razmislimo i damo svoje prijedloge za optimalni okvir, a sve s ciljem jednosmjenskog rada. Kad to završimo, moći ćemo reći nešto konkretnije, govori Nekić, dodajući da je još ministar Primorac govorio o jednosmjenskom radu osnovnih škola.
– Naši su napori već dugo usmjereni na to. Od onda smo napravili školu Zadarski otoci na Bilom brigu, rekonstruirali školu Krune Krstića u Arbanasima te područne odjele po otocima. Sad će se graditi škola na Novom Bokanjcu te rekonstruirati Područna škola na Ploči, a teren i projekt  za školu na Crvenim kućama su spremni i traži se izvor financiranja. Bilo  bi dobro kad bismo mogli tu gradnju financirati sredstvima Svjetske  banke, ali to sve tek treba vidjeti, rekao je Nekić.
Za izgradnju škole na Novom Bokanjcu, koju financiraju Zadarska  nadbiskupija i Grad Zadar s po 25 milijuna kuna otvoren je natječaj za izvođača radova, za što se ponude prikupljaju do 8. travnja. Prema objavi  javnog nadmetanja, procijenjeni su radovi na 40 milijuna kuna, a rok za  izvođenje je dvije godine.


Rasterećenje škola
– Grad treba, uz izgradnju škole, financirati i gradnju trafostanice jer će  porasti potrošnja struje te pristupne ceste, tako da će sve skupa stajati  puno više od 25 milijuna kuna predviđenih za samu školu. Također, ide  se u rekonstrukciju područne škole na Ploči za što je predviđeno 3 milijuna kuna, ali kako su cijene narasle, i to će stajati više, kazao je Nekić.
Uglavnom, kako dodaje Nekić, izgradnjom nove škole na Novom Bokanjcu rateretit će se Područna škola Bartola Kašića u starom naselju,  kao i Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje te one više neće raditi u tri  smjene, kako rade sad.
Isto tako, nakon rekonstrukcije Područne škole Ploča cjelokupna tamošnja nastava održavat će se u jednoj smjeni.




Potpisivanje sporazuma o suradnji sa  Svjetskom bankom do kraja ove  godine
Od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo odgovor kako je cjelodnevna  nastava u jednoj smjeni, od 9 do 16 sati, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj u planu i u tom smislu imaju potporu Svjetske banke i u odmakloj su fazi pregovora, a detalje će, dodaju, objaviti uskoro.
 – Hrvatska ima značajno najmanji broj sati obvezne nastave u Europi sukladno Eurydice izvješću. Jednosmjenska nastava kao preduvjet cjelodnevnoj nastavi je minimalni standard u EU i planiramo taj standard ostvariti i u Hrvatskoj, pojasnili su iz  Ministarstva i sodali kako je potpisivanje sporazuma o suradnji sa Svjetskom bankom planirano je tokom ove godine.