Zadarskoj županiji dodijeljeno 179.738 kuna

Slika korisnika mkvanja
Potpisani ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći
U Ministarstvu turizma potpisani su Ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima sa sedam županija, a ukupno se radi o 1, 5 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima koja su namijenjena sufinanciranju troškova plaća liječnika, medicinskih sestara/tehničara te troškova sanitetskog materijala
MINT
I ove godine Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe sedam županija za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima iznosom od 1,5 milijuna kuna

U Ministarstvu turizma potpisani su danas Ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima tijekom turističke 2019. godine sa sedam županija (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska). Riječ je o dugogodišnjem projektu  Ministarstva turizma kojem je cilj podići razinu medicinske usluge tijekom vršnih turističkih mjeseci u godini i osigurati potrebnu medicinsku  skrb stranim turistima i građanima Hrvatske u turističkim odredištima u  priobalju te posebno na otocima, kao i na području glavnih prometnih  pravaca. Tako će i ove godine Ministarstvo turizma sufinancirati potrebe  sedam županija za dodatne medicinske timove u turističkim odredištima iznosom od 1,5 milijuna kuna. Zadarskoj županiji je od ukupnog iznosa dodijeljeno 179.738 kuna, što je udio od 12 posto.

Imidž sigurne destinacije

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je kako je stalni porast broja gostiju i financijskih učinaka u turizmu rezultat, između ostaloga, imidža  Hrvatske kao sigurne destinacije, što postaje važan čimbenik u odabiru  destinacije.

- Potvrdu tome dalo je i posljednje TOMAS istraživanje u kojem su turisti u hrvatskim turističkim odredištima vrlo visoko ocijenili osobnu sigurnost kao element zadovoljstva. Osim timova medicinske pomoći, Ministarstvo turizma sufinancira i Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Crveni križ te koristim priliku da zahvalim svima na naporima koje ulažu u  očuvanju sigurnosti svih posjetitelja i domicilnog stanovništva, istaknuo  je  Cappelli.

Uz ministra turizma, potpisivanju su prisustvovali župani i zamjenici  župana navedenih županija. Prilikom obraćanja okupljenima, istarski  župan Valter Flego je naglasio kako je za Istru, kao najturističkiju regiju u  Hrvatskoj, od iznimne  važnosti jamčiti gostima dostupnu i kvalitetnu  zdravstvenu uslugu.

Broj intervencija poraste za 60 posto

Pred potpisivanje ugovora okupljenima se obratila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević koja predstavila djelovanje i rad timova hitne medicinske pomoći tijekom ljetnih mjeseci.

- Iznimna važnost hitne medicinske službe do izražaja najviše dolazi  upravo od lipnja do rujna kada dolazi do znatnog povećanja intenziteta  prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju na našoj  obali i otocima. U tom smo razdoblju u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu prošle godine u sedam primorskih županija imali gotovo 60 posto  više intervencija nego u odnosu na prva četiri mjeseca, što ukazuje na  nužnost pravodobne i kvalitetne hitne medicinske skrbi, rekla je Grba- Bujević dodajući kako stoga zahvaljuje Ministarstvu turizma što ovim  projektom pruža veliku podršku svima njima na terenu.

Podsjećamo, od 2008. godine od kada se Projekt sufinanciranja dodatnih timova medicinske pomoći provodi, Ministarstvo turizma je, zaključno s ovom godinom, izdvojilo 18,9 milijuna kuna za pružanje adekvatne medicinske pomoći turistima i domicilnom stanovništvu u županijama s najvećim udjelom broja turista u ukupnom broju turista tijekom četiri vršna mjeseca. Riječ je o sredstvima koja su namijenjena sufinanciranju troškova plaća liječnika, medicinskih sestara/tehničara te  troškova sanitetskog materijala u periodu od lipnja do rujna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno