Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZNANOST Grad u kojem studira više od šet tisuća studenata

19.03.2019. 18:00
ZNANOST Grad u kojem  studira više od  šet tisuća  studenata


Dan Sveučilišta u Zadru – Dies academicus 2019. ove godine  se proteže na pet dana, a obilježavanje počinje preksutra na Novom kampusu gdje će dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta i Monika Marić,  predsjednica Studentskog zbora, posaditi stablo zajedništva. Nakon toga  uslijedit će predstavljanje sastavnica Sveučilišta u Zadru, na Narodnom  trgu s početkom u 10.30 sati. Tom prilikom će se održati i koncert studentskih bendova.


 Suradnja sa Studentskim zborom
– U suradnji sa Studentskim zborom osmislili smo višednevni program, želeći se predstaviti široj javnosti, budući da je Zadar grad u kojem  studira više od šest tisuća studenata. Željeli smo pokazati zajedništvo  Sveučilišta u Zadru i Studentskog zbora, kazala je dr. sc. Nedjeljka Balić  Nižić, prorektorica Sveučilišta u Zadru, ističući kako tri četvrtine studenata dolazi izvan Zadra. Sutra navečer, s početkom u 18 sati, gradskim  ulicama i trgovima prošetati će studenti u togama.
– Drago nam je da Rektorat podržava naše ideje. Tri su tematska bloka  s kojima ćemo se predstaviti, prvi je kulturološki, drugi sportski, a kroz  treći ćemo se baviti osvješćivanjem o ekološkim problemima, istaknula  je Monika Marić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru  navodeći kako imaju sportske timove koji bilježe odlične rezultate. U petak će se, s početkom u 11 sati, na nogometnom stadionu Stanovi održati  prijateljska nogometna utakmica između Sveučilišta u Zadru i  Sveučilišta u Bambergu. U isto vrijeme, ali na gradskim ulicama i trgovima na Poluotoku priređuje se Poetska dijagnoza – čitanje poezije, u organizaciji Studentske udruge Ludens.


Promocija doktora znanosti
U subotu, 23. ožujka, s početkom u 11 sati, održat će se svečana promocija doktora znanosti, a navečer će se u dvorištu studentskog restorana "Barbakan" za studente Sveučilišta u Zadru održati koncert Kuzme&Shaka Zulu. U nedjelju će na Pozdravu Suncu održati vježbanje sa  studentima, nakon čega će uz obalu kralja Petra Krešimira IV., od Mula  do Orgulja, održati regata kanua – natjecanje studentskih ekipa, potom  šah na Trgu Petra Zoranića, te stolni tenis na Trgu Pet bunara. Svečani  koncert u povodu Dana Sveučilišta održat će se u kapeli Sv. Dimitrija, u  nedjelju navečer, s početkom u 18 sati.
Središnja proslava Dana Sveučilišta u Zadru održat će se u ponedjeljak  25. ožujka, a počinje svetom misom, nakon koje slijedi svečana sjednica.  U poslijepodnevnim satima se priređuje organizirani obilazak srednjoškolskih učenika uz vodstvo studenata. Na Odjelu za arheologiju navečer će se otvoriti izložba "Arheologija na poštanskim markama".
– Program su osmislili studenti, te se nadamo da će postati tradicionalan. Studenti su stalno tu sa svojim događanjima, ali se to možda dovoljno ne primijeti, istaknula je prorektorica Balić Nižić, dok je predsjednica Studentskog zbora napomenula kako jako puno znači što su se studenti odlučili obilježiti Dan Sveučilišta.