Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koronom zaražen mladić koji je radio u Austriji!

19.03.2020. 12:00


Radi novog slučaja oboljelog od koronavirusa, Stožer civilne zaštite Zadarske županije i jutros je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare. Novooboljeli je mladić koji se 17. ožujka vratio sa rada u Austriji u kojoj je boravio dva mjeseca kao sezonac u jednom hotelskom kompleksu.
Konferenciji su i danas nazočili zadarski župan Božidar Longin, načelnik Stožera civilne zaštite Šime Vicković, epidemiolog dr. Alan Medić, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina te ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek. O tome kako je otkriven i drugi slučaj koronavirusa u našoj županiji javnost je upoznao prvi čovjek Stožera, dožupan Šime Vicković:
– Na žalost, jutros imamo jednu novu informaciju kako smo na području Zadarske županije dobili još jednu osobu pozitivnu na koronavirus. Jučer je održana sjednica Stožera civilne zaštite Zadarske županije na kojemu smo donijeli neke odluke, međutim, od sinoć od ponoći na snagu je stupila odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih djelatnosti. Ovim putem pozivam sva naša pravna tijela i sve naše stanovništvo da se pridržavaju mjera koje su stupile na snagu. Pratit ćemo nove aktivnosti i vidjeti ima li novooboljelih i na vrijeme izvijestiti – najavio je načelnik Stožera.
O konkretnom slučaju novooboljelog od koronavirusa govorio je epidemiolog Alan Medić navodeći kako je riječ o mlađem muškarcu koji je došao iz prilično rizične austrijske regije nakon što je hotelski kompleks u kojem je radio zatvoren zbog epidemije:
– Pri povratku osobnim automobilom vidio je da ima neke simptome bolesti u smislu malaksalosti te je posumnjao da ima koronavirus. Po dolasku u Hrvatsku 17. ožujka samoinicijativno se javio dežurnom epidemiologu i istoga smo mu dana dogovorili testiranje, a rezultati su bili pozitivni. Dosad je bio u kućnoj samoizolaciji s užim članovima obitelji s kojima nikako nije dolazio u kontakt jer je sumnjao da bi mogao biti zaražen. To je još jedan primjer dobrog i samosvjesnog ponašanja te će on sada biti u bolničkoj izolaciji kako bi se pratilo njegovo zdravstveno stanje. Naš je posao sada hvatati njegove bliske kontakte, ali nije nigdje izlazio i ni s kim se nije družio – istaknuo je Medić, osvrćući se i na slučaj oboljele djevojke iz Biograda koja je virus donijela iz Zanzibara:
– Dobili smo puno poziva na naš mobitel pripravnosti od strane zabrinutih građana o tome kako su je vidjeli na nekim mjestima, te pozivam svaku osobu koja je bila u bliskom kontaktu s prvooboljelom da nam se jave pa ćemo ih staviti u postupak samoizolacije. Od svih jučer zaprimljenih poziva niti jedan nije bio od osoba koje su bile u bliskom kontaktu s prvooboljelom – pojasnio je Medić.
Detaljnije o još jednom slučaju oboljelog od korone govorio je ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, ističući kako je u srijedu u bolnici uzeto sedam uzoraka zbog sumnji na ovaj virus, od čega je jedan bio pozitivan:
– Riječ je o mlađoj osobi koja je stabilno s blagim simptomima, temperaturom i kašljem. Četiri druga uzorka su negativna i sada očekujemo još dva uzorka. Prva pacijentica koju smo primili je stabilno, bez nekakvih ozbiljnijih simptoma te ćemo je pratiti dalje – kazao je ravnatelj Čulina.
Voditelj Centra 112, Miro Andrić, napomenuo je kako Stožer civilne zaštite u Zadru radi izvrstan posao te da su aktivirani stožeri civilne zaštite svih jedinica lokalne samouprave:
– Svakodnevno se i po nekoliko puta prosljeđuju sve informacije koje je potrebno odraditi na lokalnoj razini te se vrlo promptno provode sve odluke Nacionalnog stožera i mogu naglasiti da je suradnja izvrsna. Županijski stožer drži sve pod kontrolom provodeći sve aktivnosti – istaknuo je Andrić.
Ravnateljica županijskog Doma zdravlja, Renata Bek, javnost je upoznala s informacijom o otvaranju izdvojene ordinacije za pregled građana sa sumnjom da su zaraženi koronavirusom. Riječ je o prostoru na Ravnicama gdje je ranije bio Centar za ovisnost:
– Taj prostor prilagođavamo i sutra ćemo dati sve informacije o brojevima telefona. Imat ćemo jedan besplatan telefon i jedan mobilni broj na kojeg će se moći dobiti 24 sata dnevno. Drugu informaciju koju sam htjela dati je promjena posebnog dežurstva koje inače radi u djelatnosti opće obiteljske medicine. Dosad je ono bilo u krugu bolnice subotom, nedjeljom i blagdanom, a sada te ordinacije izmještamo iz kruga bolnice te će jedan punkt biti u Ulici Ivana Mažuranića 28, a drugi u Ulici kralja Dmitra Zvonimira 1 – pojasnila je Bek.
 
 


Kršenje mjera samoizolacije
Zadarska policija na čelu s Antunom Dražinom daje veliki obol u borbi protiv koronavirusa, a na današnjoj su pressici izvijestili o najnovijim rezultatima kontrole:
– Što se tiče dojava i kršenja mjera samoizolacije, od srijede smo imali novih 28 dojava kojima je ukupno obuhvaćeno 38 osoba, a utvrđena su tri kršenja i trenutno su u provjeri četiri dojave. Što se tiče pridržavanja odluke, jedno je izvješće upućeno Inspektoratu i odnosi se na jedan ugostiteljski objekt – pojasnio je načelnik Dražina.