Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»ONLINE PIJACA« Uvoz je usporen, ali zato ima domaće spize

19.03.2020. 17:52


Kako je uputa Stožera civilne zaštite Zadarske županije da se zbog pandemije koronavirusa ne održavaju sajmovi, Seljačka tržnica se ove subote ispred Supernove neće održavati, a tako će biti sve do opoziva ove odluke. OPG-ovci su ipak našli način da njihovi proizvodi koje su vrijedno pripremali ne propadnu, a da ljudi ne ostanu bez opskrbe zdravom i domaćom hranom.


Dostava s oprezom
– Kako bi omogućili svima dostupnost lokalnih proizvoda čija se važnost još jednom pokazala nemjerljivom, donosimo Vam kontakte naših proizvođača kako bi s njima dogovorili dostavu namirnica. Molimo Vas da u postupanju uvažate sve smjernice stručnih službi i pomognete onima koji nisu u mogućnosti sami preuzeti proizvode, a nalaze se u Vašoj blizini. Obavještavat ćemo Vas o daljnjem razvoju događaja. Pokažimo ljudskost i snagu onda kad je najpotrebnija, stoji u pozivu koji je poslala Udruga OPG-a Volim domaće.
U prilogu su dostavili brojeve 21 OPG-a čime su obuhvaćeni raznovrsni proizvodi: od povrća i voća, preko mliječnih proizvoda, suhomesnatog, medarskih proizvoda, kolača, maslinovog ulja, vina rakije, jaja sve do prirodne kozmetike, čajeva, čak i cvijeća.
Kako bi to moglo izgledati u praksi, razgovarali smo jučer s nekoliko njih. Iako je bio tek prvi dan da je popis objavljen, neki su već od jutra dobivali pozive.
OPG Svemir Žepina uzgaja sezonsko povrće – blitvu, ciklu, mrkvu, kupusnjače, salate, celer, peršin i slično, na poljima iznad Biograda.


Bojazan zbog prvog zaraženog u Zadru
– Povrća ima dosta i do sad smo sve prodavali na Seljačkoj tržnici, ali distibucija je sad došla u pitanje. Žao mi je što se odlučilo da će Seljačka tržnica zatvoriti. Nekako sam se nadao da bismo se mogli malo udaljenije rasporediti po cijelom onom dijelu parkirališta, jednostavno promijeniti formaciju. Smatram da bi tako ljudi imali manje kontakta jedni s drugima nego, primjerice, u dućanima te da bi to bilo više higijenski. Iako stalno upozoravaju da ne trebamo stvarati zalihe, vidimo s druge strane da se neke trgovine zatvaraju. A ljudi jesti moraju, govori Svemir Žepina.
No, kako ističe, drago mu je da će na ovaj način ipak donekle doskočiti situaciji.
– Zamislio sam dostavu na način da tijekom tjedna skupljam narudžbe i onda da u petak i subotu od 8 do 12 predajem to naručeno na parkiralištu kod Gradskog groblja u Zadru. Ipak mi najveći broj narudžbi dolazi iz Zadra pa bih se tamo našao s ljudima koji su naručili povrće. Smatram da je to parkiralište dosta veliko i da nema puno ljudi. Osim toga, i dalje ću imati prodaju na kućnom pragu pa tko želi doći kod mene po povrće, može, ističe Žepina.
Antonija Golem na svom gospodarstvu također uzgaja povrće i prvo joj se ideja o dostavi povrća učinila jako dobrom.
– Ipak, sad kad se pojavila informacija o prvom zaraženom na našem području, malo strahujem od kontakta s ljudima pa makar se nalazili tako jedan na jedan radi dostave. Prvo sam mislila nositi ljudima naručeno baš na vrata, potom da se nalazimo negdje vani, a sad više zaista nisam pametna. Nije zbog mene, nego zbog moje troje djece, iskrena je bila Antonija Golem.
Ima jako puno povrća i svega, dodala je Golem, ali najvažnije je da svi sačuvamo zdravlje.




I nakon rata smo došli k sebi, opet ćemo!
– Razmislit ću još o nekom načinu kako bi se to moglo dostavljati bez kontakta. Ali nije mi svejedno. Bit će opet svega. Ako smo nakon one nestašice u ratu došli k sebi, doći ćemo opet. Sad je najvažnije da ljudi budu odgovorni i drže se izolacije, rekla je Golem.
Hrvoje Butić na gospodarstvu u Zemuniku Donjem ima suhomesnate proizvode: pršut, pancetu, divenice, pečenice, buncek, rebra, prsne vrške…
– Evo danas nam je prvi dan da smo počeli prikupljati narudžbe. Nismo nešto konkretno još dogovorili, vjerojatno će svaki OPG svoj način rada smisliti. Osbno mislim da mi neće biti zgodno da svakih, da tako kažem, 10 deka pršuta vozim posebno, već da ću skupljati narudžbe tijekom tjedna pa možda petkom razvoziti gdje se dogovorimo, govori Butić, vlasnik OPG-a Butić pršuti.
Kako ističe, robe ima dosta i previše. Pripremili su se za ovo razdoblje i uobičajenu prodaju na tržnici.
– Naravno da bi nam značilo puno da na ovaj način uspijemo prodati robu i da ljudi imaju opskrbu hranom. Ali eto, spremni smo na sve. Svih nas je skupa ovo zadesilo. Teško je ljudima koji imaju kredite, evo i ugostiteljima koji su morali zatvoriti… Samo da svi skupa ovo nekako preživimo, rekao je Butić.
OPG Darko Šušić, koji je na Seljačkoj tržnici uvijek prepoznatljiv sa svojim kombijem sa svježim kravljim mlijekom i sirom, pronašao je svoj model rada.
– Inače smo utorkom i četvrtkom na tržnici ispred City gallerije i kako nam se sad zatvorila Seljačka tržnica, tražili smo od City Gallerije da možemo i subotom prodavati naše proizvode na istom mjestu. To su nam odobrili, tako da nas naši kupci odsad mogu pronaći tamo i subotom, kazala je Biserka Šušić.