Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Samo jedna zadarska liječnica u samoizolaciji

19.03.2020. 22:10


Hrvatsku javnost ovih je dana šokirao slučaj dvoje liječnika Kliničkog bolničkog centra Rebro koji su tajno bili na skijanju u Austriji, o čemu nisu izvijestili svoju upravu kako bi se na vrijeme poduzeli sve mjere njihove, ali i zaštite ostalih djelatnika klinike. Ravnatelj klinike, dr. Ante Ćorušić, javnosti je poručio kako će navedeni liječnici biti sankcionirani te da će on o tome razgovarati čak i s ministrom zdravstva i Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Ćorušić pak smatra da je i sama činjenica da će to izaći u javnost »već dovoljna sankcija«, no za neodgovorne liječnike ipak najavljuje i druge sankcije s obzirom da je zbog njih čak tri posto osoblja KBC-a u obligatornoj samoizolaciji. Srećom, klinika ima dovoljan broj liječnika i medicinskih sestara, što im omogućuje normalan rad.
Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, na konferenciji o novim slučajevima korona virusa u našoj županiji stoga je odgovarao i na pitanja novinara o djelatnicima zadarske bolnice koji su nedavno bili u inozemstvu. Pritom je napomenuo kako je jedna liječnica u samoizolaciji, ali da za samoizolaciju dr. Darija Nakića, koji je na povratku iz Malte prošao kroz Beč, nije bilo razloga.
– Provjerio sam njega i druge, svi su oni dobili potvrde od sanitarnih službi prilikom ulaska u zemlju da mjere samoizolacije nisu potrebne. Uvjerili su me da te mjere nisu potrebne, pojasnio je Čulina.
Kao što je poznato, Nakić se nedavno boravio u Malti i nakon povratka u Hrvatsku trebao je sljediti propise Nacionalnog stožera civilne zaštite, odnosno staviti se u samoizolaciju. No on to, prema vlastitom priznanju, nije učinio te je nadležnima u bolnici dostavio i dokumentaciju o tome kako je ipak radno sposoban.