Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

UMIROVLJENICI U KUĆAMA Zbog koronavirusa nema ni zajedničke jutarnje kave

19.03.2020. 09:58


Matica umirovljenika Općine Sukošan, shodno općoj situaciji o zaštiti od koronavirusa, prati obavijesti Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i Stožera civilne zaštite Zadarske županije i Stožera civilne zaštite Općine Sukošan te se pridržavaju svih preporuka i uputa koje se izdaju.
– Zbog koronavirusa odgodili smo održavanje redovne skupštine Matice umirovljenika i odlazak na dvodnevni izlet na Brijune početkom travnja, kazao je Željko Smolić, predsjednik Matice umirovljenika.
Prema napucima Stožera starijim osobama od 65 godina preporučeno je da ne izlaze iz kuća.


Ostanite u kućama
– Starije osobe vidno se pridržavaju naputaka i putem medija prate što se događa u našem okruženju i cijeloj Hrvatskoj. Rijetko koju stariju osobu sada možete susreti na ulici, u trgovini mješovite robe, mesnici, ali i u ljekarni. Jutros i jučer vidio sam tek jedno ili dvoje, rekao je Smolić dodajući kako u prostorijama Matice nema druženja zbog novonastale situacije.
– Iskreno, najviše nam nedostaju jutarnje kave u mjesnim kafićima i restoranima, gdje je do devet ili devet i pol sati ujutro daleko najviše umirovljenika, koji uz kavu ili makijato prolistaju dnevne novine i popričaju o svemu i svačemu, istaknuo je Smolić.
Matica umirovljenika Sukošan je najbrojnija i zasigurno najaktivnija udruga u Zadarskoj županiji.
– Matica umirovljenika samostalno djeluje već 17 godina i broji oko 190 članova. I brinemo se o svojim umirovljenicima, posjećujemo ih kad su bolesni, a u ovoj situaciji smo im na raspolaganju 24 sata ako im što treba. Starije osobe i one s kroničnim oboljenjima su sada najranjivije, pružimo im ruku, pozvao je Smolić.


Pridržavanje uputa i Božja pomoć
Sukošanski umirovljenici su već obišli gotovo cijelu Hrvatsku, a bili su i u zemljama u okruženju.
– Posljednja zajednička okupljanja bila su u Domu mladeži na tradicionalnom dočeku Nove godine, dok je 55 žena 8. ožujka, uz prigodnu večeru i živu glazbu, obilježilo Međunarodni dan žena, podsjeća Smolić.
Udruga je svojim uspješnim radom i raznovrsnim manifestacijama namijenjenim zlatnoj generaciji, ali isto tako i ostalim općinskim žiteljima, ispred brojnih udruga Zadarske županije i šire.
– Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti. Naši članovi jedva čekaju zabave i izlete. A ako se svi budemo pridržavati uputa Stožera civilne zaštite i uz Božju pomoć, ova pošast će prije prestani te će se naše aktivnosti nastaviti s još većim žarom, poručio je Željko Smolić.
 




Brojevi epidemioloških službi


U cilju prevencije širenja virusa COVID-19 na području Općine Sukošan načelnik Ante Martinac je 16. ožujka donio odluku o mjerama sprječavanja širenja virusa – odgodi svih okupljanja i manifestacija, radu trgovina do 18 sati, obustavljanju rada ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti, nedolasku stranaka u javne ustanove, pogreba samo u krugu obitelji… DVD Sukošan i Komunalno poduzeće Zlatna luka su na raspolaganju općinskom Stožeru civilne zaštite.
– Mole se svi mještani Općine Sukošan da prate obavijesti nacionalnih, županijskih i gradskih stožera civilne zaštite, državnog i županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da se pridržavaju uputa i preporuka koje se izdaju. U slučaju bilo kakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na virus, svi se moraju javiti svom liječniku, dežurnom epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije na telefon 098/33 27 65, 023/ 300 – 845 ili na službu 112 i 113, apelirao je zamjenik načelnika Filip Dražić, inače i načelnik sukošanskog općinskog Stožera civilne zaštite.