Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zaposlenici Grada Biograda u samoizolaciji

19.03.2020. 17:28


Čim je Stožer civilne zaštite Zadarske županije u srijedu na konferenciji za novinare potvrdio pojavu prvog oboljelog pacijenta od koronavirusa u Zadarskoj županiji, mlađoj ženskoj osobi s područja Biograda na Moru koja se 15. ožujka vratila iz Dubaija kamo je turistički putovala sa sestrom, Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, je žurno zatvorio zgradu Gradske uprave smještenu na rivi.
– Nema sumnje, kod nas radi jedan član obitelji zaražene ženske osobe s biogradskog područja. Odmah smo zatvorili Gradsku upravu, a sve zaposlenike poslao sam u samoizolaciju, kazao je Knez.
Odluka je donesena uz visok stupanj odgovornosti, kaže on, bez panike, uz pravovremene i odgovorne odluke u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.
– Zbog prevencije odmah smo i izvršili dezinfekciju cijele zgrade. Opreza nikad dosta, panika nam je sad najmanje potrebna, poručio je Knez.
Naime, zaposlenik koji je u rodbinskoj vezi sa zaraženom djevojkom tvrdi da od njezinog povratka u Hrvatsku i Biograd na Moru nije s njom uopće bio u kontaktu, nije je ni vidio od tada.
– Zaražena osoba živi s roditeljima, a naš zaposlenik sa svojom obitelji živi na sasvim drugom kraju grada. Zatvaranje Gradske uprave i dezinfekcija zgrade je zapravo prevencija, međutim u ovakvim slučajevima zapravo nikad ne možete u potpunosti biti sigurni, naglasio je Knez te je nastavio:
– Svi znamo što se događa u Hrvatskoj, koji informacije dobivaju kroz objave stožera Civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstva, stoga pozivam građane da ne stvaraju paniku. Uključeni su svi koji trebaju biti uključeni u aktivnosti sprječavanja širenja koronavirusa, rekao je Knez te je nastavio:
– Nažalost, ovo se očekivalo, pred nama je još puno izazova. Cilj nam je osigurati zdravstvenu sigurnost naših građana, budimo smireni jer svi relevantni akteri na nacionalnoj i županijskoj razini daju sve od sebe kako bi u ovoj pandemiji koronavirusa prošli bez većih posljedica na život svih nas. Svi imamo javnu odgovornost, ponašajmo se samo po uputama s kojim nas putem medija svakodnevno bombardiraju stožeri Civilne zaštite, epidemiolozi, ministar zdravstva, Vlada RH, poručio je Knez.
Biograd na Moru bio je prvi grad u županiji koji je prije 10-ak dana započeo provoditi oštre mjere prevencije protiv širenja koronavirusa.
– Uveli smo zabranu ulaska građana u Gradsku upravu, zatvorili smo Gradsku knjižnicu i druge javne ustanove, a prvi smo i zatvorili ugostiteljske objekte. Ako budemo zajedno i svi imamo jedan cilj, koronavirus se može zaustaviti, uvjeren sam, zaključio je Ivan Knez.