Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Butković Zadarskoj županiji donio 15 milijuna kuna ugovora

19.03.2021. 15:13


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra u luci Gaženica uručili su 18 ugovora ukupno vrijednih 15 milijuna kuna. Svečanoj dodjeli ugovora nazočili su gradonačelnik Zadra Branko Dukić, župan Božidar Longin, ravnatelji lučkih uprava te čelni ljudi gradova i općina koje su dobile sredstva Ministarstva.
Na početku svečane dodjele ugovora istaknuto je kako je riječ o projektu u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva namijenjena za sanaciju i rekonstrukciju luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Osim toga, značajna sredstva osigurana su i za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi te je Ministarstvo i ove godine za navedene namjene osiguralo čak 88 milijuna kuna za brojne projekte.


Dužni smo ulagati u otoke
Grad Zadar dobio je sredstva za čak tri projekta, a Ministarstvo će sufinancirati i projekte u gradu Ninu te otočnim i priobalnim općinama Jasenice, Kolan, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Povljana, Preko, Privlaka, Starigrad i Sukošan. Četiri ugovora u vrijednosti od 10,4 milijuna dobila je i Županijska lučka uprava.
U ime domaćina nazočnima se obratio gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, zahvaljujući ministru Butkoviću na ugovorima, napominjući kako i danas pamti potporu koju je dobio prvog dana mandata 2017. godine:
– Od toga dana toliko se toga napravilo u Zadru, osobito na području cestogradnje. Uskoro nam sljedi sanacija rive u koju ste vi i državni tajnik Josip Bilaver maksimalno uključeni. Zadar i Zadarska županija s novih 18 projekata od Draga do Kolana, od Ugljana do Jasenica, potvrđuju svoju pomorsku orijentaciju. Luke i pristaništa su žila kucavica otoka, a Ministarstvo to prepoznaju u svakoj fazi, od projektiranja do izgradnje. Danas dobivano i ugovor za financiranje sanacije Foše, ali želim istaknuti i projekte na otocima, kao što su riva na Ižu ili šetnica u Velom Ižu. U tijeku je i natječaj za luku na Premudi, a uskoro ćemo moći odigrati i jednu utakmicu na terenu koji je upravo dovršen na otoku Olibu. Osigurali smo po milijun kuna za turistički centar na Ižu i obnovu društvenog doma na Molatu. Život na otoku predivan je i zato smo svi ovdje prisutni dužni ulagati u u njih narednom razdoblju – kazao je gradonačelnik, zahvaljujući se i državnom tajniku Josipu Bilaveru "što je uvijek tu za svoj Zadar i županiju".


Izvrsna suradnja s Ministarstvom
I Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo uručenjem ugovora u Gaženici, ističući kako je posebno ponosan na činjenicu da je na dva javna poziva Ministarstva upravo iz Zadarske županije pristiglo i odobreno najviše prijavljenih projekata:
– Taj podatak svjedoči da su naši gradovi i općine, kao i Županijska lučka uprava, imali kvalitetno pripremljene, dobro osmišljene i funkcionalne projekte. Treba svakako istaknuti odličnu suradnju s resornim ministarstvom koje nam pruža financijsku potporu u mnogim projektima, na čemu zahvaljujem ministru Butkoviću i državnom tajniku Bilaveru. Zajedničkim djelovanjem trudimo se podići kvalitetu lučke infrastrukture na zadovoljstvo naših stanovnika, ali i njihovih gostiju, jer će mnogi od ovih projekata imati i svoju važnost u, nadajmo se, uspješnoj turističkoj sezoni. Svi priželjkujemo da će pandemija koronavirusa biti stavljena pod kontrolu kako bi se što prije pokrenule gospodarske aktivnosti, od kojih mnoge zavise upravo o turizmu – kazao je župan, ističući da projekti za koje su dobili ugovore svjedoče o nastavku kontinuiranog ulaganja u izgradnju i sanaciju luka na području cijele Zadarske županije:




Za rekonstrukcije luka 122 milijuna kuna
– Samo u posljednje četiri godine u suradnji s našom Županijskom lučkom upravom, u projekte sanacije i rekonstrukcije luka uložili smo 122 milijuna kuna, a gotovo jednak iznos osigurali smo za dva velika projekta, izgradnju nove trajektne luke Tkon te dogradnju luke Sali, koji će biti sufinancirani europskim i nacionalnim sredstvima. Kad smo kod brojki, nije zgorega podsjetiti da se u Zadarskoj županiji trenutačno provode projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. To je rekordan investicijski ciklus i zalog sigurne budućnosti naših stanovnika, jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih. Navedeno potvrđuje da znamo i možemo, da osluškujemo potrebe naših građana i radimo preduvjete za njihovu uspješnu, sretnu i sigurnu budućnost. Zadarska županija, naši gradovi i općine, grade se, rastu i razvijaju upravo zahvaljujući viziji i strateškom promišljanju, kao i dobroj suradnji s Vladom RH koja, sa svim svojim ministarstvima, uspješno prati naše značajne razvojne projekte – poručio je Longin.


ŽLU među najboljima u državi
Nazočnima se na kraju obratio i ministar Oleg Butković naglašavajući kako su ovi ugovori zapravo nastavak snažnih ulaganja započetih 2016. godine u obnovu lučke infrastrukture:
– U posljednjih 30 godina nikad se nije toliko ulagalo u lučku infrastrukturu kao što činimo danas. Na tome moramo zahvaliti i europskim fondovima, a prvi takav projekt bio je upravo ovdje s lukom Tkon. Tu su i luka Sali te projekt obnove na Poluotoku. Ovi su ugovori čestitka svima vama koji ste priremali ugovore jer svi mi koji koji živimo na moru znamo što znači graditi luke i rive, to nije samo zaštita akvatorija i sigurnost, već lice i naličje svakog primorskog mjesta. U tom smislu čestitam i vama župane i vašoj Lučkoj upravi jer ste zaista jedna od najboljih u Hrvatskoj, ako ne i najbolja. Budući da i državni tajnik zadužen za more dolazi iz ovih krajeva, tijekom godine možete očekivati još sredstava – poručio je na kraju Butković.


Gradu Zadru za sanaciju Foše 400.000 kuna
Na svečanosti u lucu gaženica gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, dobio je ugovore za tri projekta: za sanaciju obale Foša 400.000,00 ku,a za sanaciju i rekonstrukciju dijela rive u uvali Komoševa na otoku Ižu 200.000,00 kuna te za sanaciju šetnice u mjestu Veli Iž 200.000,00 kuna.


Za luke i pomorsko dobro općinama 4.450.000 kuna
Jedinice lokalne samouprave ugovorima za sanaciju pomorske infrastrukture dobile su ukupno 4.450.000 kuna, a riječ je o sljedećim projektima:
– Općina Preko – Uređenje plaže Jugo-sanacija pomorskog dobra – 400.000,00
– Općina Novigrad – Uređenje glavne plaže u Novigradu II. Faza – 400.000,00
– Općina Kolan – Uređenje šetnice uz more Gajac-Mandre – 300.000,00
– Općina Starigrad – Uređenje i sanacija pomorskog dobra u općoj upotrebi – 400.000,00
– Općina Pašman – Uređenje i sanacija pomorskog dobra Dobropoljana – 400.000,00
– Općina Povljana – Projekt uređenja plaže Perilo i Obatnica sa izgradnjom šetnice i potpornim zidovima– 250.000,00
– Općina Povljana – Projekt sanacije pokosa, gradnje šetnice i uređenja plaže na parceli pomorskog dobra – 150.000,00
– Općina Jasenice – Sanacija plaža u naseljima Maslenica, Rovanjska i Modrič – 400.000,00
– Grad Nin – Sanacija obale Prodorica – 300.000,00
– Općina Sukošan – Sanacija obale kralja Petra Krešimira IV (Barbir) – 400.000,00 kuna.


Županijska lučka uprava dobila 10.400.000 kuna
Županijska lučka uprava od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobila je ukupno 10.400.000 kuna za sljedeće projekte:
– Uređenje obalnog pojasa luke Drage-Dugovača – 5.000.000,00
– Sanacija i rekonstrukcija obalnog zida i zapadnog gata luke Čeprljanda na otoku Ugljanu – 1.000.000,00
– Sanacija glavnog mula u luci Privlaka – 1.000.000,00
– Uređenje dijela obalnog pojasa Luke Sukošan – 3.400.000,00.