Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dvije politike oko jedne (Une) rijeke što izvire u Zadarskoj županiji

19.03.2021. 13:43


Bosna i Hercegovina gornji je tok Une proglasila Nacionalnim parkom i od 2.500 gostiju svojevremeno dospjela do 120.000. Una je bosansko-hercegovačka i hrvatska rijeka, a izvor joj je u Zadarskoj županiji. Što radimo mi?


Najpustiji od pustih
Najpustiji dio Zadarske županije, u kojoj pustoši ne nedostaje, a uključuje i krajeve za koje bi ogroman broj zemalja dao blago, od otoka do ravnica Kotara, a ne tek Bukovicu i oduvijek gotovo pusti Velebit, nalazi se iza Velebita i obuhvaća lički dio županije. U Općini Gračac, najpustijoj, a veličinom ravnoj nekim županijama u zemlji, posebna je pustoš pogranični kraj oko Srba. Ujedno jedan od najljepših prirodnih područja u Hrvatskoj sa ljepoticom Unom i njenim čudnovatim izvorom, navodno petim najdubljim na Zemlji. Tu su i Butišnica, Dabašnica, jedna mala divlja Krka (5km), i desetke drugih vodotoka u ovom »rodilištu rijeka« kako ga naziva u doli ispod Plješevice, Velebita i Dinare. Pa hrani Jadranski sliv, jer najveće pritoke one naše dalmatinske Krke završe u Jadranu, ali Una i niz joj pritoka završe u Savi, pa Dunavu s kojim otplivaju do Suline i Crnog mora. Štoviše kod Kaldrme, sada mrtve baruštine, uz još mrtviju željezničku stanicu, je utvrđena bifurkacija, pojava kad vode jednog područja padaju pod dva sliva.
Hrvatska ima gotovo polovicu Une uključujući izvor, a zaštita ovog praznog prirodno prebogatog krajolika svodi se na izvor une pod Naturom Jaderom, odnosno županijskom ustanovom za zaštitu, dakle najnižom razinom ispod razine rezervata, nacionalnih parkova ili parkova prirode. I dio ovog golemog prostora je pod Naturom 2000.


BiH aktivnosti i mi
Na suprotnoj strani u Bosni i Hercegovini – gornji tok Une do Lohova a od izvora preko čudesa Martin broda, velebnog Štrbačkog buka do Dvoslapa, Troslapa.. uključujući šareni splet ada i adica je Nacionalni park. I mala divlja Krka, za koju nikad ne znaš je li njihova ili naša je u obuhvatu, jer trag civilizacije, mlin na izvoru, koji je do 60-tih radio, sada je ruina, koju sam kao rijetko tko i posjetio sa jednim od zadnjih koji je tamo na konjima preko planina i vododerina nosio kukuruz i žito na meljavu. I kanjoj Unca s onu stranu ka Drvaru je u NP. BiH je i Martin brod sa svojim nigdje drugdje vidjivim sedrenim brdima nominirala za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Štrbački buk, od kojeg sam kretao u rafting, nadam se skoro opet, sa svojih 25 metara i impresivnom količinom vode, sada dio Nacionalnog parka, napola je naš. Na našoj strani netko nadobudan davno je počupao željezničke tračnice i pragove mrtve Unske pruge i nešto improvizira sa nacionalnim blagom i zemljom. Za rafting na Uni, a koji su nam organizirali Riva rafting Đure Župana ili prijatelji iz Bihaća, morali smo slati osobne podatke da ih imaju obje policije jer nikad ne znaš gdje si. Konačno moraš se na Crnom vrelu napiti najbolje vode na svijetu, a ona je na našoj strani. U Martini brodu je na ušću Unca u Unu i impresivno ribogojilište pretežito pastrva, onih kalifornijskih, ali igraju se i sa autohtonim vrstama potočnom pastrvom i lipljenom, kojeg nam je za jedan rafting lijepo nalovio Emir, a nalete i gromade od klenova. Ono naše ribogojilište na Suvaji najidealnijoj poziciji tik uz izvor već je par put propadalo, a sada je nada da će ga Norvežani oživjeti, a tako smo slasne pastrve nekad ovdje objedovali.




Trebamo li mi nešto učiniti?
Što želim reći? Ako je Bosna i Hercegovina zaštitila na najvišim razinama svoj dio zajedničke nam rijeke, što mi čekamo za otići korak dalje od skromnog sadašnjeg upisa? Park prirode čini se najadekvatnija forma.
Za sad se kod nas pripreme nešto oko zaštite u srednjem toku i to ne Une, odnosno Une onako usput, a plan je zaštita Zrinske gore, dakle područja iznad Hrvatske Kostajnice. U odnosu na naš, kad kažem naš mislim na dio u Zadarskoj županiji i dio Donjeg Lapca u Ličko senjskoj, koji ima europsku uzornu ljepotu, ničim poseban kraj kad je rijeka u pitanju, makar Zrinska gora kao gora zaslužuje biti park.


Za čaroliju od izleta
Suradnjom hrvatskih graničnih policija i carina u jednoj specifičoj ekspediciji, koja je uključivala i naše trodnevno učešće u rafting regati na Uni, a u sklopu suradničkih prekograničnih programa od izvora Une u nas prebacili smo se terencima (jeep-ovima) kroz prašumu ka Martin brodu i njegovoj iskonskoj danas pustoj ljepoti, za manje od pola sata, a graničnim sustavom to je sada moguće preći za 3 do 4 sata, odlazeći do Ličkog Petrova sela pa preko Izačića do Bihaća itd. do Martin broda. Mislim da ne postoji turist koji bi odolio jednoj takvoj turi od izvora Une tuda do Martin broda, Štrbačog buka, Ostrovice, dp Ripača (japodske sojenice) do Bihaća, kad bi ona bila moguća. A sad nije.
U međuvremenu prostor koji je dio onog što je prvi predsjednik samostalne Hrvatske dr. Franjo Tuđman nazavo »meki trbuh Hrvatske« iz nacionalno-geostrateških intersa, je sada prema soijalno gospodarskim interesima »prazan trbuh Hrvatske«.


Natura Jadera: Vrelo Une – Hidrološki spomenik prirode (9.58 ha)


Una je rijeka osobitih prirodnih vrijednosti, jedna, jedina, jedinstvena (kako su je stari Rimljani i nazvali – una). Izvire u Zadarskoj Županiji u mjestu Donja Suvaja, u blizini mjesta Srb. Područje odakle ta jedinstvena rijeka kreće, još je 1968. godine proglašeno hidrološkim spomenikom prirode. Izvorište je na 398 metara nadmorske visine u jako suženom kanjonu gdje na površinu, u obliku okruglog, mirnog i modrozelenog jezera izlazi voda iz velike dubine. Okolinu samog izvora čine šume i strme visoke litice, ispod padina planina Plješevice i Stražbenice. Una se cijelim svojim tokom odlikuje iznimnom bioraznolikošću sa značajnim brojem reliktnih i endemskih vrsta.
U srpnju 2005. speleolog ronilac Jean Jacques Bolanz zaronio je u Vrelo Une do dubine 205 m. Tada je to predstavljalo svjetski rekord. Zatim je u kolovozu 2016. Gigi Casati zaronio do dubine od 248 m, opet ne doronivši do dna, a i to je također bio novi svjetski rekord. Na taj je način Vrelo Une postalo najdublji istraženi krški izvor u području Dinarida i peti po dubini izvor u svijetu.
Šire područje kanjona (830ha) je zaštićeno i kao područje ekološke mreže HR2001069 Kanjon Une zbog leptira kiseličin vatreni plavac, ribe peš te staništa: Sedrene barijere krških rijeka Dinarida i Karbonatne stijene sa hazmofitskom vegetacijom.


Martin Brod – Tentative list UNESCO
Državna komisija BiH za suradnju s UNESCO-om, na inicijativu NP »Una« pokrenula je postupak za uvrštenje kompleksa slapova u Martin Brodu, u spoju dvaju kraških kanjona na listu UNESCO-a, te je stavljen na tentativnu listu odnosno kandidira za uvrštavanje za listu prirodne baštine. Uz stručnu i financijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Uprava NP Una je oformila stručni tim koji radi na kandidaturi.


Štrbački buk
Najviši vodopad na rijeci Uni, impresivne ljepote, nastao je uslijed tektonskih pomjeranja i tisućljetnog taloženja sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje. Štrbački buk je najposjećeniji lokalitet u NP »Una« visine 25 m. Tu počinje teže pristupačni kanjonski dio gornjeg toka, u zoni stroge zaštite, do naselja Lohovo u kojem se završava administrativna granica nacionalnog parka. Taj dio poznat je kao najzanimljivija rafting dionica na kojoj počinje čuvena Una regata, a usluge rafting ovlašteno nudi devet agencija.