Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gaženica i Zračna luka glavni punktovi za testiranje turista

19.03.2021. 10:00


U sklopu priprema za turističku sezonu ministrica turizma i sporta održala je videosastanak s direktorima županijskih turističkih zajednica. Jedna od glavnih tema bila je priprema punktova za testiranje gostiju koje svaka turistička zajednica mora organizirati kako bi turistima omogućila što lakše davanje brisa.
Naime, ovo je jedna od najnovijih mjera kojima naša zemlja nastoji privući goste nudeći im što učinkovitije mjere u zaštiti od covida, a jedna od njih su i testovi na covid-19. Iako službeno još nije objavljeno gdje će biti glavni punkt za cijepljenje u našoj županiji, u Stožeru Zadarske županije saznajemo kako će biti organizirani u Putničkoj luci Gaženica i Zračnoj luci Zadar u kojima će posebne prostorije biti pripremljene za uzimanje briseva.
Smatra se kako bi goste u našu zemlju privukla i sama činjenica da ne moraju odlaziti u Zavod za javno zdravstvo ili bilo koju drugu zdravstvenu ustanovu na davanje brisa, već će im to biti omogućeno uoči ulaska u zrakoplov ili brod s obzirom da je riječ o testovima koji će se provoditi po izlasku iz naše županije, odnosno iz zemlje. Za turiste koji pak u našu županiju dolaze drugim prijevoznim sredstvima planiraju se lokacije ostalih punktova po turističkim mjestima.


Prijedlozi turističkih zajednica
O osnivanju ovih punktova i sastanku s ministricom, direktorica županijske Turističke zajednice Mihaela Kadija kazala je kako je u petak poslijepodne završio sastanak s ministricom te su u tijeku razgovora s relevantnim institucijama.
– Radi se o potencijalnim lokacijama u slučaju da se u skoroj budućnosti prihvate brzi antigenski testovi kao kriterij za povratak u domicilnu državu bez karantene. Regionalne turističke zajednice pozvane su da dostave prijedloge s obzirom na turizam. No, njihovo uspostavljanje u biti ovisi o zdravstvenom sektoru. Mi ćemo svakako doprinijeti da ti punktovi zažive te da budu funkcionalni i maksimalno svrsishodni kada su u pitanju potrebe turista, ističe direktorica Kadija, napominjući ipak kako pitanje testiranja za turiste nije jednostavno.
– Iziskuje niz scenarija za koje ćemo moći dati relevantan odgovor i plan ako ili kada se uspostave protokoli o uvjetima prelaska granica između članica EU-a. Zadovoljni smo razgovorom s ministricom, vodi se redovita komunikacija između regionalnih TZ-a i Ministarstva. Nacionalna usmjerenja, zajednički projekti i protokoli od važnosti su za regionalnu, kao i lokalnu razinu, a posebno u ovakvim uvjetima, kaže Kadija.
I Županijski stožer civilne zaštite održao je sastanak na temu punkta za testiranje turista. Radi što bolje pripreme, na sastanku su, osim načelnika Šime Vickovića, bili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Zoran Škrgatić, glavni epidemiolog dr. Alan Medić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Bernard Maruna, pročelnik UO za gospodarstvo Lovro Jurišić te direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Mihaela Kadija.


Dozvole za izvođenje testova
– Razgovarali smo o mogućnostima uvođenja punktova za brzo testiranje naših turista. Dogovorili smo se da bi punktove formirali u Zadru, Biogradu, Ninu, Pagu, Putničkoj luci Gaženica i u Zračnoj luci Zadar, a posebno su nam važne Gaženica i Zračna luka kao dva najfrekventnija mjesta za prihvat i odlazak gostiju. Uskoro ćemo dobiti precizne upute kako organizirati punktove, naravno, sve u suradnji s Ministarstvom turizma. Nadamo se da će korona popustiti i da ćemo imati dobru turističku sezonu za koju se moramo dobro pripremiti, pa i ovim formiranjem punktova za testiranje gostiju jer samo dobrom pripremom posla turistima možemo poručiti da smo sigurna destinacija, zaključuje načelnik Šime Vicković.
Županijski stožer idućeg bi tjedna od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo trebao dobiti naputke o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova te izdavanje potvrda o testiranju. Zasad bi se na punktovima koristiti PCR testovi, a ne brzi antigenski, kakao je u početku planirano, iz razloga što antigenske testove isključivo provode obučeni medicinski djelatnici. Iako u odnosu na PCR testovee imaju veliku prednost jer se, kako im i sam naziv kaže, brzi antigenski testovi mogu i brzo očitati, na sastanku s ministricom dogovoreno je da će i hrvatska koristiti PCR testove na punktovima za turiste.