Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Određuju se punktovi za brzo testiranje turista po županijama

19.03.2021. 13:39


Dok se Hrvatska ljulja na granici između raskravljenih protupandemijskih mjera, s otvaranjem ugostiteljstva itd., i osjetne prijetnje trećim valom pandemije, koja je većinu Europe već zahvatila, biti ili ne biti turizma svodi se na sigurnost i mjere. U takvom ozračju ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je video-sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica, a na kojem je sudjelovao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a koji je trenutno na turizmu bitnijoj poziciji od samih turističkih djelatnika.


«Zeleni certifikat«, brzi i PCR testovi
Capak je informirao o situaciji s pandemijom u RH te detaljnije pojasnio procese na razini Europske unije vezano uz prijedlog »Zelenog certifikata« koji bi trebao osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje država članica u pogledu uvjeta za prelazak granice. Na razini EU-a postignut je dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, iako većina država, i mi, još uvijek za prelazak granice traži PCR test. Prednost brzih testova u odnosu na PCR je cijena i brzina pa su idealan alatom za olakšavanje putovanja. Direktorima regionalnih TZ-a najavljeno kako će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju. Oni do sljedećeg tjedna trebaju dostaviti Ministarstvu prijedloge punktova za testiranje turista u županijama u koordinaciji s regionalnim zavodima za javno zdravstvo. Trebaju biti svrsishodni u kontekstu potreba županije, kao i testiranja (osobito brzim antigenskim testovima) tijekom vikenda, kada su turistička kretanja najdinamičnija.Kako bi se većina testiranja obavljala pri povratku iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na lako dostupnim mjestima. Popis punktova za testiranje bit će objavljen na stranici www.safestayincroatia.hr.


Dogovor EU o olakšavanju putovanja i »ključevi sezone«
– Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od najvažnijih elemenata uspjeha predstojeće sezone, zaključila je ministrica Brnjac. Iznijela je informacije o kampanji »Safe Stay in Croatia«, koja je polučila značajan interes i na stranim tržištima. Zaključeno je kako je najvažniji preduvjet za pripremu ove turističke godine ostati u zelenom, čemu će pridonijeti ubrzanje procesa procjepljivanja, osobito turističkih djelatnika, kao i pridržavanje epidemioloških mjera i protokola. Omogućavanje jednostavnog pristupa testiranju za turiste i olakšavanje prijelaza granice bit će dodatni poticaj turistima da za svoj odmor izaberu upravo Hrvatsku.




M. Kadija: Dogovaramo punktove
O sastanku i pozivu na predlaganje punktova za brzo testranje direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija kaže:
– Pozvani smo dostaviti Ministarstvu svoje prijedloge punktova. Naime, postoji mogućnost da se tzv. »brzo« testiranje antigenskim testovima usuglasi u sklopu protokola prelaska granica što nam je posebno važno za turističku sezonu. Pitanje sigurnog i što lakšeg povratka u matičnu zemlju je među ključnim brigama naših potencijalnih gostiju. Stoga se nužnim postavlja definiranje što efikasnijih i održivih rješenja za testiranje diljem županije. Time se možemo posebno istaknuti od ostalih destinacija u okružju, pa čak i domaćem, te ostvariti ponovni uspjeh. No, važno je istaknuti održivost rješenja jer valja imati na umu kako će značajan broj gostiju do sezone ili imati potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o prebolijevanju ili će željeti obaviti testiranje u domicilnoj državi kao što je većina preferirala prošle sezone.


Dobra sinergija zdravstva i turizma u ZD regiji
– Turistička zajednica Zadarske županije odmah je reagirala te prikupila prve informacije od relevantnih institucija koje su imale spremne odgovore na niz pitanja, no zajedno smo otvorili neka druga, operativna na kojima treba raditi. Važno je da postoji spremnost na reakciju unutar naše regionalne destinacije te dobra sinergija zdravstvenog i turističkog sektora da iznjedrimo što uspješniju turističku sezonu. Razmatraju se određeni punktovi koji bi smanjili pritisak na Zadar, a s druge strane bili dostupniji gostima udaljenijim od centra Županije.
Kod drugog programa – inicijative Safe Stay in Croatia mogu samo kazati da je jutros (srijeda) uključeno bilo 902 subjekta s našeg područja a sad pred večer 978, što sve govori o interesu.
Obje inicijative Ministarstva dolaze u pravo vrijeme. Marketinški komuniciramo da i dalje pratimo sigurnosne protokole, spremni smo za doček gostiju. S druge strane želimo im uz siguran boravak, omogućiti što manje briga oko povratka svojim kućama. Na vrijeme razmatramo razne scenarije i planiramo unaprijed. Kada budu doneseni protokoli unutar EU, imat ćemo spremna rješenja.


«Covid putovnica« za spas turističke sezone
Europska komisija je u srijedu predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv. covid putovnice, za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu. Certifikat će uključivati tri kriterija; dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli Covid 19.
Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će samo osnovne informacije: ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, datum cijepljenja, broj primljenih doza, vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, gdje je obavljeno testiranje i rezultat te za osobe koje su preboljele covid – datum pozitivnog rezultata testa, naziv izdavatelja potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti.
Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost potvrde.
Sve osobe, cijepljene i necijepljene, trebaju moći koristiti te potvrde kada putuju unutar EU-a. Upravo da ne bi došlo do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene i koji nisu imale pristup cjepivu, predlaže se ne samo izdavanje interoperabilne potvrde o cijepljenju nego i potvrde o testiranju na covid-19 te potvrde o nazočnosti antitijela za osobe koje su preboljele tu bolest. Potvrda o nazočnosti antitijela vrijedila bi 180 dana.
Komisija je pozvala Europski parlament i Vijeće da što prije usvoje ovaj prijedlog, a svakako prije ljeta, do početka turističke sezone.