Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osniva se Centar za dijagnostiku

19.03.2021. 08:15


Sveučilište u Zadru i Športski centar Višnjik jučer su potpisali Sporazum o suradnji pri osnivanju i razvoju Centra za dijagnostiku. U ovom Centru, koji će biti smješten na Višnjiku, sa znanstvenog aspekta analizirat će se i postavljati dijagnostike sportaša i njihovog psihofizičkog stanja u različitim fazama, provoditi dijagnostički postupci s ciljem utvrđivanja početnog stanja djece koja se bave sportom, rekreativaca i vrhunskih sportaša, vrednovati postignuti efekti u pojedinim ciklusima sportske pripreme, planirati i programirati daljnji tijek trenažnog procesa te provoditi testiranja kojima se dobiva uvid u stanje morfološke, motoričke i funkcionalne komponente treniranosti sportaša i sportskih ekipa.


Platforma za popularizaciju, širenje i razvoj sporta
– Veseli nas što je ŠC Višnjik prepoznao Sveučilište, njegovih 650 zaposlenika i 5.500 studenata kao partnere u ovom projektu. Sveučilište se posljednjih godina programski značajno razvija, a ovakvim projektima osigurava se infrastruktura koja prati taj razvoj. Kroz Centar za tjelovježbu i studentski šport i do sada smo poticali aktivnosti vezane uz sport i zdravlje, što će se od sada moći nastaviti na još višoj razini, rekla je prilikom potpisivanja sporazuma rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.
Sporazumom i otvaranjem Centra omogućit će se suradnja pri prijavi međunarodnih kompetitivnih znanstvenih i stručnih projekata, aktivnosti popularizacije znanosti i sporta (rasprave, okrugli stolovi, paneli, predavanja i sl.), suradnja u izradi stručnih projekata, studija, elaborata i sl. u domeni gospodarskog sektora, izvođenje predavanja i gostovanje na pojedinim kolegijima koji se izvode u sklopu studijskih programa Sveučilišta te ostali sadržaji od zajedničkog interesa.
– Današnji sporazum koji potpisujemo zajedno sa Sveučilištem u Zadru veoma je značajan s nekoliko aspekata. Istaknuo bih da smo ovim činom na osobit način potvrdili dosadašnju dobru suradnju u nizu projekata i programa, te da smo i takvoj suradnji dodali novu dimenziju čije će oživotvorenje u velikoj mjeri pridonijeti daljem razvoju i afirmaciji i Športskoga centra Višnjik kao subjekta koji je kontinuirano i na sustavan način svojim infrastrukturnim i ljudskim potencijalom osigurao stabilnu platformu za popularizaciju, širenje i razvoj sporta i športske rekreacije među cjelokupnom populacijom, rekao je direktor Športskoga centra Višnjik d. o. o. Denis Karlović.


Centar jedinstven na ovom području
Budući Centar za dijagnostiku sportaša, smješten na Višnjiku kao zajednički projekt sa Sveučilištem u Zadru, svojom će opsežnom djelatnošću, temeljenoj na znanstvenoj i istraživačkoj djelatnosti, omogućiti Športskom centru Višnjik dodatnu afirmaciju na domaćem, te pozicioniranje i etabliranje i na međunarodnom planu. Prostirat će se na oko 700 četvornih metara na katu sadašnje zgrade vrtića, a kada krajem godine bude dovršen, bit će jedinstven na ovom i širem području.
– Ovaj sporazum izravna je posljedica veoma kvalitetnoga promišljanja, te nadasve preciznog osmišljavanja onih sadržaja i djelatnosti kakvi mogu nastati i razvijati se uz dobru suradnju i razumijevanje, te na temelju stručnog, znanstvenoga i ostalih potencijala a na opću korist. Športski centar Višnjik raduje se i budućoj izvrsnoj suradnji sa Sveučilištem u Zadru, zaključio je Karlović.