Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Perinčić: Pobjeda je apsolutni imperativ

19.03.2021. 07:51


Pred košarkašima Zadra novi je dvostruki program na domaćim i regionalnim parketima. Igrači Ivana Perinčića danas će u 25. kolu HT Premijer lige gostovati u Osijeku, da bi tek nešto više od 24 sata kasnije u Ljubljani odmjerili snage s Cedevitom Olimpija. Nastavak je to »žestokog« rasporeda momaka s Višnjika koji su u prvih 16 dana ožujka odigrali sedam utakmica, a isto toliko ih očekuje i u drugoj polovini trećeg mjeseca. Sve to u dijametralno suprotnom okruženju. Dok se u ABA ligi bore za ostanak među elitom i pokušavaju ostati glavom iznad mutne vode dodatnih kvalifikacija, Zadrani u hrvatskom prvenstvu »brane« prvo mjesto i prednost domaćeg terena uoči doigravanja. Žele li nastaviti na tom putu, Perinčićevi momci danas popodne imaju samo jednu opciju – pobjedu.


Šarlija demantirao kritičare
– Pozicija VROS-a na ljestvici HT Premijer lige ne odgovara njihovim izvedbama na parketu. Kada je Stipe Šarlija preuzeo klupu bilo je dosta upitnika, ali drago mi je da je demantirao kritičare i pokazao da radi jako dobar posao. Momčad igra jako dobro i u velikom broju susreta su bili na jednu loptu što pokazuje da nisu odustajali i da su do samoga kraja bili u utakmici – pohvalio je svog popodnevnog suparnika pomoćni trener Zadra Ivan Perinčić koji je već dva puta ove sezone vodio svoje trupe u okršajima protiv Vrijednosnica, prvi puta početkom siječnja u hrvatskom prvenstvu kada je tek u završnim minutama stigao do teško izborene pobijede, drugi puta mjesec dana kasnije u Gradskom vrtu gdje je ipak nešto lakše izborio plasman u polufinale Kupa »Krešimir Ćosić«.


Pristup je ključ
Upravo je iskustvo iz zadarskog susreta veliko upozorenje da »Brokere« ne valja podcjenjivati. Momčad Stipe Šarlije upisala je samo jednu pobjedu u 2021. godini, no posljednje predstave Slavonaca protiv Cibone i, prije svega, Splita pozivaju na oprez. Na Gripama je semafor manje od dvije minute prije kraja pokazivao 83:84 za goste koji su tek u posljednjim sekundama potpisali kapitulaciju pred finalistom Krešinog kupa.
– Pristup će biti ključna stvar u današnjem dvoboju i bude li on na razini na kojoj je bio protiv Alkara ne bi trebalo biti problema. U protivnom, očekujem jako zahtjevnu i tvrdu utakmicu. Sve ćemo napraviti da od prve minute uđemo kako treba i da susret ode u smjeru u kojem želimo. Od početka trebamo imati potrebnu agresivnost i energiju te dobra rješenja u napadu. Pobjeda je apsolutni imperativ kako bismo ostali na prvom mjestu u HT Premijer ligi – naglasio je Perinčić koji bi na raspolaganju trebao imati kompletan sastav. Hoće li biti odmaranja glavnih uzdanica za subotnji okršaj protiv Cedevite, teško je kazati, no prilično je izvjesno da će veću minutažu dobiti igrači iz »drugog ešalona« poput mladog Riječanina Antonija Jordana koji je prije nekoliko mjeseci pogled na Dravu zamijenio onim na Jadran. Jordano je u 12 utakmica u dresu Vrijednosnica prosječno ubacivao 18,9 poena, uz izvrstan šut iza linije 6,75 od 47 posto. Brojke su mu dolaskom u Donatov grad ponešto pale (10,3 poena i 39 posto za tricu), ali u svom »starom domu« trebao bi imati i motiv više.




Energijom do pobjede
– Osijek je vrlo neugodna momčad, pogotovo na domaćem parketu. Tamo sam proveo godinu i pol i dobro ih poznajem. Stanje na ljestvici nije realan pokazatelj njihove vrijednosti, puno su bolji nego to trenutni plasman pokazuje. Imali su dosta problema s ozljedama, pogotovo glavnih igrača, ali svim nedaćama unatoč, protiv najjačih klubova u hrvatskom prvenstvu do samog su kraja bili u igri. Morat ćemo biti u potpunosti »unutra« i pružiti visoku razinu energije, a tada pobjeda ne bi smjela doći u pitanje – uvjeren je Jordano.
Utakmica se igra u dvorani Gradski vrt s početkom u 17 sati.


Ostaviti srce na cesti
Autoputom bratstva i jedinstva žurnut će Zadrani iz Osijeka prema Ljubljani gdje će u subotu navečer gostovati kod Cedevite Olimpija. Slovenski sastav donedavno je izvrsno »gurao« u Eurokupu gdje je do posljednjeg kola bio u igri za prolazak u četvrtfinale te će u nastavku sezone učiniti sve da izbori završnicu regionalnog natjecanja i borbu za mjesto među europskom elitom. Perinčićeve trupe ne očekuje nimalo lagan zadatak, bodovi su vjerojatno »sanak pusti«, no valja, ako ništa drugo »ostaviti srce na cesti«.
– Na Višnjiku smo odigrali izvanrednu utakmicu te je prava šteta što je otišla na njihovu stranu. Mogla je, a možda i trebala, otići na našu. Prije tog susreta imali smo nekoliko dana za pripremu i dogovor o tome kako ćemo braniti njihove igrače, no ovaj put je situacija potpuno drugačija. Cedevita je kvalitetna momčad, složena za napad na sam vrh ABA lige. Na svim pozicijama su pokriveni s dva igrača i definitivno nam neće biti lako, pogotovo u ovakvom rasporedu gdje u petak igramo u Osijeku, a već dan kasnije u Ljubljani – kazao je Ivan Perinčić.