Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadar je protiv Simmenthala bio savršen

19.03.2021. 08:08


Četvrtak bijaše onaj dan u tjednu, u doba kad su košarkaši Zadra igrali u Kupu europskih prvaka, kad u Zadru bijaše – blagdan! Utakmice u Jazinama dizale su na noge cili grad. Sastavni dio rituala prije odlaska bijaše i oblačenje najboljega odijela i odabir kravate u onom dijelu publike koja je sjedila na Zapadu, a za one s Istoka i s Juga vrijedilo je da pred ulazna vrata trebaju doći najmanje dva sata prije otvaranja. Tako bijaše i onog četvrtka u ožujku, njegova 14. dana, godine 1968. kad se u Jazinama igrala uzvratna utakmica s milanskim Simmenthalom.
– Išao sam u osmi razred tadašnje OŠ-e Velimir Škorpik. Smjena mi je bila popodnevna, a nas nekolicina pitali smo svoju razrednicu, gospođu Murn, bi li nas pustila s nastave da možemo ići na utakmicu. Bila je sjajna žena, razumjela nas je i pustila bez problema – govori Nenad Santini, jedan od najvećih i najdugovječnijih navijača Zadra.
Kao i cili grad i Nenad je bio inficiran košarkaškom igrom.
– Ne biti na utakmici Zadra tada je bio nekakav grijeh. Svi smo se bili poistovjetili s igračima, s klubom.


Pinovi driblinzi
U Milanu je Simmenthal pobijedio 75:60 (34:30), a zanimljivo je da je talijanski tisak poslije utakmice istaknuo kako je dvoboj između Amerikanca Boba Wolfa i Zadranina Pina Giergije završio tako da je američki profesionalac poslije utakmice patio od – škiljavosti. Objašnjenje je bilo sadržano u konstataciji kako je Pino toga Amera driblinzima izluđivao i vozao amo-tamo kao nitko do tad.
– Mi smo se danima pripremali kako ćemo ući u dvoranu. Moja je obitelj inače sportska, sve smo pratili, a košarku posebno. Do ulaznice nije bilo jednostavno doći, no imao sam sreću jer mi je susjed bio Đorđo Zdrilić. Nitko drugi nego trener Zadra! – govori Nenad Santini.
I prije je, kaže Nenad, dobroćudni barba Đorđo, mnoge zadarske dječake uvodio u dvoranu, pa tako i ovom zgodom Nenada i još jednoga susjeda.
– Ušli smo na Istok. Jazine su bile tek izgrađene i netom prije toga (s OKK Beogradom, pr. a.) odigrana je u njima prva utakmica. Dvorana je bila golih zidova, s nekim ceradama, bez parketa… No, mene su fascinirala svjetla, a o krcatim tribinama da i ne govorimo. Provukao sam se među gomilom do pozicije gdje se spajaju Istok i Jug, malo sam toga i vidio od utakmice, a onda se premjestio bliže sjevernom košu. Valja reći da su u jednom redu tribina bila po dva reda ljudi.
Službeno, klub je prodao četiri tisuće i 200 ulaznica i utržio 63 tisuće onodobnih dinara, a natiskalo se na tribine više od pet tisuća posjetitelja. Ulaznice su se po švercu prodavale i za 100 dinara…
– Smatram da je ta utakmica, gledana s više aspekata, jedna od najznamenitijih u klupskoj povijesti i u Zadru općenito. Potvrdilo se da je Zadar bio u Europi etablirana momčad, a sastavljena od samih Zadrana, za razliku od Talijana i Španjolaca koji su u to doba imali i po nekoliko Amerikanaca. Ujedno i svi su se građani vezali za klub čije su utakmice bile događaji par excellence – zaključuje Nenad Santini, žestoki navijač i kao osnovnoškolac i srednjoškolac, pa student, zatim kao zaposlen i obiteljski čovjek, te danas kao umirovljenik


Poraz od Reala
O utakmici, pak, kao takvoj i velikoj pobjedi Zadra pisalo se (novine stajahu 50 onodobnih para, pola dinara) danima i naširoko. I u cijeloj Europi. Jer, Zadar je izbacio milanski klub kojemu novac nije bio problem, koji je za trenera imao Cesarea Rubinija, jednog od najvećih talijanskih i europskih trenera, koji je imao dva Amerikanca…
U najavi prije zadarske utakmice trener Đorđo Zdrilić isticao je da bi mogli odlučiti vanjski igrači, Krešimir Ćosić da će Zadar dostići suparnikovu prednost, a Bob Wolf optimistično je najavio pobjedu Milaneza i u Zadru uz dodatak da je Pinio Giergia veliki igrač. I onda, u paklenom ozračju nedovršenih Jazina (neki su gledatelji čak visjeli i na konopima i dijelovima skela!) Zadar je negdje oko 25. minute (56:40) dao živu naznaku u rezultatski pothvat. Koliko je god Cesare Rubini pokušavao naći proturješenja za zadarsku mašineriju, toliko je Đorđo Zdrilić sa svojim igračima iznalazio nova i nova rješenja. Jedan od igrača koji su s različitih pozicija torpedirali Simmentthalovu obranu bio je i Mile Marcelić. Zamijenio je Đuru Stipčevića (pet osobnih) u 26. minuti, netko mu je razbio arkadu pa mu je zašivena i vratio se ukupno ubacivši 10 dragocjenih poena. U 32. minuti bilo je 70:52 i dvorana je polako zapadala u trans, bližila se željena pobjeda. Cesare Rubini nemoćno je širio ruke, ni njegovi Ameri Wolf i Raymond ni neki talijanski reprezentativci ništa nisu mogli – Zadar je bio savršen. Kad je označen kraj, bio je to ujedno i početak jedne lude zadarske noći!
I na koncu, plasman u polufinale Zadru je donio za suparnika madridski Real. U prvoj utakmici u Madridu bilo je 76:62 za Real. U uzvratu, što je ujedno bio i prvi televizijski prijenos (Boris Mutić) iz Jazina, bilo je 65:68 i Real je otišao u finale, te postao i pobjednik Kupa europskih prvaka piše visnjik.hr.