Izgradnja sustavne podrške organizacijama civilnog društva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Projekt udruge ZOE Centar za unapređenje i razvoj zajednice i Grada Zadra
Autor: 
Provodit će se edukacije naših partnera kroz zakonodavno, financijsko i upravljačko savjetovanje, a bit će i edukacija digitalnih tehnologija koje ćemo provoditi s udrugama. Također, jedan će se modul baviti i kreativnom organizacijom, a bit će organiziran i Infodan kao jedan ogledni trenutak i način da direktno komuniciramo s udrugama, rekla je Klapan
Ana ŠARIĆ
Sudionici na raspravi

U Gradskoj knjižnici Zadar predstavljen je projekt »Izgradnja sustavne podrške organizacijama civilnog društva« čiji je nositelj udruga ZOE Centar za unapređenje i razvoj zajednice, a partner je Grad Zadar. Na početnoj konferenciji predstavnicima civilnih udruga i svima zainteresiranima predstavljene su projektne aktivnosti i očekivani rezultati, a kako projekt promiče suradnju javnog i civilnog sektora, u sklopu konferencije na tu temu je održana i rasprava s aktivnim predstavnicima oba sektora. Cilj projekta je osigurati potporu razvoju malih organizacija civilnog društva te pokretanje građanskih inicijativa kako bi osnažili svoje kapacitete za prepoznavanje potreba u zajednici, vlastiti strateški razvoj te pripremu i provedbu projekata financiranih iz lokalnih, nacionalnih ili EU izvora.

Potrebno ostvariti mrežu volontera

- Program InfoRoom inspiriran je i započeo je istraživanjem Ministarstva uprave koje se bavilo situacijom s udrugama u Republici Hrvatskoj nakon kojeg je bilo razvidno da se samo 1,85 posto udruga prisutnih u Hrvatskoj nalazi u Zadru što je zapravo jako malo. Govorimo o 939 udruga od kojih pola otpada na sport. Tu smo prepoznali potencijal da se koncentriramo na udruge vezane uz kulturu i mlade čime smo i uspostavili ciljanu skupinu koju čine udruge, civilne organizacije i buduće civilne organizacije koje želimo poticati da se forimiraju, objasnila je Zorka Klapan, voditeljica projekta koja je dodala da su, osim udruga, ciljane skupine i mladi ljudi koje se želi potaknuti na volontiranje i time osnažiti civilni sektor. Aktivnosti na projektu su razne, kroz edukacije.
- Provodit će se edukacije naših partnera kroz zakonodavno, financijsko i upravljačko savjetovanje, a bit će i edukacija digitalnih tehnologija koje ćemo provoditi s udrugama. Također, jedan će se modul baviti i kreativnom organizacijom, a bit će organiziran i Infodan kao jedan ogledni trenutak i način da direktno komuniciramo s udrugama, rekla je Klapan istaknuvši kako im je tim Infodanom želja stvoriti bazu volontera, ali stvoriti i jedan fizički priručnik koji bio udrugama bio »how to« vodič kako pokrenuti udrugu, kako je voditi i kako iznaći načine financiranja.

Primjeri dobre prakse

Uz Klapan, ostali sudionici na raspravi bili su Renata Marušić iz udruge ZOE Centar za unapređenje i razvoj zajednice, Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra, Ante Ćurković, v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra. Kao primjeri dobre prakse bili su pozvani i Morana Rogić Vihar iz udruge CINAZ, Andrej Fric iz udruge Centar nezavisne kulture te Silverstar Petrov iz Udruge Prizma. Dina Bušić istaknula je važnost rada udruga koje najbolje prepoznaju lokalne potrebe i često kroz svoje aktivnosti nalaze odgovarajuća rješenja identificiranih problema.
- Radeći s udrugama mogu reći da sam doista upoznala naš grad. Grad ne može funkcionirati bez udruga i mislim da veliki dio rada posvećujemo upravo udrugama u kulturi, kazala je Dina Bušić.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 402.558,47 kuna, a bespovratna sredstva za provedbu osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %).

Ostvarena suradnja sektora

Ante Ćurković istaknuo je kako su vrata UO-a za europske fondove uvijek otvorena, a mnogi projekti tog Odjela okrenuti su upravo suradnji s predstavnicima civilnog sektora.
- Ostvarili smo dobru suradnju s udrugama i proveli veliki broj projekata, kako aktivnosti tako i infrastrukturnih projekata, a uvijek smo spremni i za daljnju suradnju, rekao je Ćurković naglasivši kako vjeruje da će se otvaranjem Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade stvari pokretati samo na bolje. Predstavnici udruga provodili su nekoliko projekata, a na raspravi su iznijeli svoja iskustva suradnje s predstavnicima javnog sektora za koja ističu kako su uglavnom pozitivna te nailaze na potporu i razumijevanje, ali naglašavaju kako rad u udrugama nije jednostavan.
- Problem je financiranje, netransparentnost od strane javnih sektora koji ponekad pošalju odbijenicu, ali bez dovoljno obrazloženja zašto neki projekt nije prošao, rekla je Morana Vihar Rogić. Andrej Fric bio je voditelj projekta ZadrugArt na kojem je Grad također bio partner te je istaknuo kako su tim projektom stvoreni dobri temelji za daljnju suradnju.
- Iako uz dosta muka, udruge su međusobno ostvarile suradnju, a povezao se javni i civilni sektor, rekao je Fric. Silvestar Petrov istaknuo je kako prijave na projekte zahtijevaju ljudske kapacitete i nužna je suradnja, a Udruga Prizma ima i muđunarodnu suradnju. Dodao je kako dosta vremena ide na administraciju, a ne na samu provedbu projekata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno