Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Davidu Bajlu primat

Autor: Joško Gatara

18.04.2009. 22:00
Davidu Bajlu primat

Foto: Filip BRALA



Tradicionalni Kup Zadarske županije okupio je čak 96 natjecatelja iz Podlanice Biograd, Orade Pag, Donata i Zubaca iz Zadra, Vrsi i Sipe iz Benkovca, društava i klubova zadarske županije te Kornatara iz Murtera i Tribunja iz Tribunja. Po prvi put i ženski sastav biogradske Podlanice
Zadarska riva, Obala kralja  Petra Krešimira IV. prošlog subotnjeg jutra osvanula je  ukrašena brojnim ribolovnim  štapovima i nizom klupskih boja. Naime, prošle subote  održano je tradicionalno natjecanje u lovu štapom s obale,  IV. Kup Zadarske županije na  kojem je nastupilo 96 natjecatelja svih kategorija, od U-12,  U-16, U-21 do seniora i seniorki. Bio je to do sada najbrojniji Kup koji je pored već  poznatih učesnika predstavio,  po prvi put i sportske ribolovke  Podlanice iz Biograda.
Lijepo i ugodno vrijeme  omogućilo je da se natjecatelji  koncentriraju na svoje štapove i  da u četverosatnom nadmetanju, sada na početku sezone,  pokažu tko je nešto više radio  preko zime i tko već sada pokazuje dobru formu. Uskoro  počinju i klupska prvenstva, a  ovaj Kup bio je i prvi pokazatelj  spremnosti natjecatelja.   
Najbrojniji najmlađi
Gotovo najveći dio Obale  kralja Petra Krešimira IV. zauzeli su najmlađi natjecatelji, podijeljeni u dvije kategorije,  U-12 i U-16. 51 junior, uzrasta  od 8 do 16 godina, nade sportskog ribolova pokazali su bez  obzira na male mogućnosti priprema tijekom zime da su  spremni za nastupajuća klupska i županijska natjecanja. Juniori Orade iz Paga, biogradske  Podlanice, benkovačke Sipe,  Vrsiju i zadarskih Donata i Zubaca te najmlađih iz Tribunja i  Murtera, jedan drugom do uha  usredotočenih čula na vrhove  štapova s nevjerojatnom ozbiljnošću lovili su grame ulova.  Lijepo je bilo vidjeti tu veliku  skupinu razdraganih dječaka i  djevojčica, kako netko s više, a  netko s manje ozbiljnosti pokušava prevariti po koju ribu i  ubaciti ju u svoju kantu.
Ozbiljnije usredotočeni na  vrhove štapova bili su oni iz  kategorije U-16, jer se među  njima našlo i dobrih majstora  koji  konkuriraju i za državni  dres. Oni mlađi, do 12 godina,  više su bili razdragani samim  lovom, negoli ozbiljnošću.
Među U-16 iskakali su već  poznatiji majstori. Bili su to  Jere Brzić iz biogradske Podlanice, te Anđelo Kostović i  Ivan Gospić, uzdanice zadarskog Zubaca.
I oni najmađi, U-12, pokazali  su vidan napredak. Prednjačili  su Stipe Bačić iz Tribunja, Jan  Bukša iz paške Orade i Ivan  Filip Pavić iz zadarskog Donata. Naglasimo da je Ivan Filip  Pavić na dosdašnja dva Kupa,  Kupu Grada Biograda i ovom  Županijskom kupu ostvario zavidne rezultate. U Biogradu je  osvojio naslov pobjednika, dok  mu je u Zadru pripala brončana  medalja.
Seniori, seniorke i U-21  standardno
Ipak najviše su pokazali seniori, seniorke i mlađi seniori,  gdje su nastupili i državni reprezentativci. Ponajbolji hrvatski sportski ribolovac David  Bajlo, član zadarskog Zubaca,  pokazao je visoku formu… Ulovio je najviše i bio je najuspješniji natjecatelj Kupa. I  među seniorkama pobjednica  je bila reprezentativka Nada  Miletić koja pokazuje da se još  uvijek može uspješno nositi s  mlađim konkurenticama. Davorka Volarević iz zadarsklog  Donata najavljuje povratak u  svoju ustaljenu dobru formu.  Srebro to pokazuje. Državni reprezentativci u kategoriji  mlađih seniora U-21, Šime Bobić iz Podlanice i Nino Jukić iz  Zubaca uzeli su zlato, odnosno  srebro, dok je bronca pripala  Ediju Stipčeviću, članu zadarskog Zubaca, kandidatu za  državni dres.
Vrlo promjenjivo vrijeme  pokazuje kako ribe još uvijek  nema uz obalu. Ono što se lovilo bila je posljedica vještine,  već dobro poznatih ribolovnih  majstora. Odlučivala je nešto i  sreća, ovisno o sektoru u kojem  se lovilo. Bilo je sektora s dosta  ribe, ali i onih vrlo škrtih.
Dobra organizacija Zubaca i  vrlo sportsko i disciplinirano  ponašanje svih natjecatelja, doprinijeli su vrlo uspješnom ribolovu, a brojni turisti i šetaći  bili su odušeljeni ovakvom  sportskom priredbom.


 REZULTATI


U-12 – mlađi juniori: 
1. Stipe Bačić, Tribunj Tribunj, 476  boda
2. Jan Bukša, Orada Pag,  384 boda
3. Ivan Filip Pavić, Donat Zadar, 324  boda
U-16 – stariji juniori:
1. Jere Brzić, Podlanica Biograd, 738 bodova
2. Ivan Gospić, Zubatac Zadar, 598 bodova
3. Anđelo Kostović, Zubatac Zadar, 584 boda
U-21 – mlađi seniori:
1. Šime Bobić, Podlanica Biograd, 2.020 bodova (55 riba)
2. Nino Jukić, Zubatac Zadar, 1.886 bodova  (53 ribe)
3. Edi Stipčević, Zubatac Zadar  1.684 boda (54 riba)
Seniori:
1. David Bajlo, Zubatac Zadar, 2.316 bodova (73 ribe)
2. Dubravko Pejdo, Zubatac Zadar, 1.890 bodova  (70 riba)
3. Oliver Alaburić, Orada Pag, 1584 boda  (51 riba)
Seniorke:
1. Nada Miletić, Zubatac Zadar,  1.194 boda  (39 riba)
2. Davorka Volarević, Donat Zadar,  1.116 bodova  (53 ribe)
3. Gordana Sikirić, Zubatac Zadar,  874 boda  (44 ribe)