Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sigurno na dva kotača

Autor:

18.04.2009. 22:00
Sigurno na dva kotača

Foto: Filip BRALA



Glavni cilj ove akcije bio je upozoravanje javnosti na ugroženost ove skupine sudionika u prometu i njihove probleme na koje nailaze u prometu. Isto tako željeli smo i vozače motocikla upoznati sa stanjem sigurnosti u prometu te na koji način njihovi kolege stradavaju na cesti, rekao je Božidar Budiša, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zadarske


“Sigurno na dva kotača” naziv je moto susreta koji je u subotu ujutro na parkirališnom prostoru ispred bivšeg prodajnog salona, odnosno servisa vozila “Mehanizacija” organizirala PU zadarska.
Susret je organiziran u sklopu preventivnih aktivnosti usmjerenih na sigurnost cestovnog prometa, a posebice vozača motocikla i mopeda.
Na moto susretu okupio se veliki broj zainteresiranih motociklista iz sedam zadarskih moto klubova, kao i predstavnici policije, nekoliko autoškola te trgovina s opremom za motocikle. Tako su na okupljanju bili i “policijski bikeri” Blue knights te zadarske Beštije.
 – Glavni cilj ove akcije je upozoriti javnost na ugroženost ove skupine sudionika u prometu i njihove probleme na koje nailaze u prometu. Isto tako željeli smo i vozače motocikla upoznati sa stanjem sigurnosti u prometu te na koji način njihovi kolege stradavaju na cesti, rekao je Božidar Budiša, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zadarske. Dodao je kako se, osim PU zadarske, u akciju uključilo i nekoliko autoškola te nekoliko trgovina opreme i zaštitne opreme za motocikliste, Auto klub Zadar te Stanica za tehnički pregled koja je omogućila besplatan preventivni tehnički pregled svim sudionicima akcije.
Budiša je izrazio zadovoljstvo odazivom i reakcijama svih sudionika i dodao kako se nada da će u skorije vrijeme organizirati sličnu akciju.
Na moto susretu pozornost okupljenih plijenili su članovi moto kluba “Beštije” koji su svojim custom-made motociklima privukli pažnju okupljenih. Oni na svojim motociklima koje sami preuređuju putuju diljem Hrvatske, ali i u inozemstvo pa je za njih kvalitetna oprema i zaštita zaista važna.
 – Uvijek podržavamo ovakve akcije i bilo je i krajnje vrijeme da se ona održi, rekao je Alen Vimer, predsjednik Beštija i nastavio – Sigurnost je zaista bitna za nas motocikliste. Mi smo uvijek potpuno opremljeni, jer vozimo na duže relacije i ako nemaš kvalitetnu opremu ne možeš voziti. Od opreme je uvijek i bez iznimke najvažnija zaštitna kaciga, a pored nje imamo čizme, hlače, jaknu s protekrotima na koljenima, laktovima, ramenima i leđima, tako da u slučaju pada ipak imate kakvu takvu zaštitu, zaključio je Vimer.
S njim se slaže i Ivan Miočić, predsjednik zadarske podružnice Plavih vitezova, odnosno policijske motoskupine “Blue knights”.
On je rekao kako se nadaju da će održavanjem ovakvih preventivnih akcija postići smanjenje prometnih nesreća. Za kraj je poručio svim motociklistima da nose zaštitne kacige i voze prema propisima te vozačima automobila da pripaze na motocikliste.