Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Wakeboarding” spašava turističku sezonu

Autor:

18.04.2009. 22:00
“Wakeboarding” spašava turističku sezonu

Foto: Alenka FESTINI



Sljedeće subote počinje sezona wakeboardinga na plaži Katarelac, dvadesetak metara južno od plaže Zrće. Posljednje tri godine ovaj sport je postao prava turistička atrakcija privukavši mnoštvo znatiželjnika od sedam pa do 77 godina.
– Wakeboarding je u ovom trenutku veliki hit širom svijeta.
Kao sport se dijeli na dva osnovna pravca – boat wakeboard – vožnja iza broda te cable wakeboard – vožnja na ski liftovima. Tu je i nešto novija disciplina – wakeskate (daska bez vezova), opet boat ili cable. Wakeboarding na Pagu koji je ujedno i drugi u Hrvatskoj je jedan od rijetkih u svijetu koji je smješten na moru. Veliki broj turista na Pag dolazi isključivo zbog ovog sporta.
Ove sezone očekujemo veliki broj stranaca pa možemo reći da je ski-lift jedna velika turistička ponuda našeg otoka, rekli su nam investitori projekta, Marijan Maretić i Biserko Zubović.
Cijela konstrukcija na kojoj se održava wakeboarding sadrži platformu visine oko šest metara na dvije etaže na kojoj ima ukupno 600 četvornih metara prostora. Žičara na moru spojena je na pet stupova ukupne dužine 600 metara, a cijela konstrukcija se proteže nekih 32.000 metara četvornih na moru.
– Iako mnogi wakeboarding smatraju ekstremnim sportom, riječ je o jako sigurnom sportu. Žičaru pokreće ekološko prihvatljivi elektromotor snage 37 kW koji optimalno troši 10 kWh/h. Na žičari se odjednom može skijati sedam skijaša, a razmak između njih je 75 metara. Prosječna brzina skijanja je 35 km na sat, a maksimalna 75.
Skijati na moru pomoću žičare može svaka osoba koja zna plivati, i djeca i odrasli. To je zapravo zarazan sport koji izaziva mnoge da stanu na skije i krenu u avanturu, govore Marijan i Biserko.
– Prednost wakeboardinga je što se skijati može ne samo ljeti, već i u proljeće i jesen. To je razlog zbog čega nećemo raditi samo u špici sezone, već najmanje šest mjeseci u godini. Ova sezona wakebordanja na plaži Katarelac trajat će do listopada, najavljuju investitori.


 BOOM SKI-LIFTOVA


 
U ovom trenutku u Hrvatskoj imaju dva ski-lifta, u svijetu oko 150 od kojih ih je u Europi 130. Samo Njemačka ima oko 50 ski-liftova, a svi su smješteni na jezerima. Samo četiri skijališta u Europi su smještena na moru.