Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Branici brane Branimirovu

Autor: Vanja Mirčeta

18.04.2010. 22:00
Branici brane Branimirovu

Foto: A. SITNICA



Graničnike na Branimiru postavio je Upravni odjel za komunalne djelatnosti i to stoga što je bilo dosta zahtjeva da se to učini. Policija nije urgirala u svezi s nužnosti postavljanja. Što se tiče ostavljanja slobodnog pristupa za interventna vozila, mogu samo reći da je most ipak predviđen isključivo kao pješačka zona, kazala je Dadić
Prije nepuna tri mjeseca upozorili smo na velik broj neodgovornih vozača koji bez straha od sankcija svoje limene ljubimce ostavljaju dva koraka nadomak ugostiteljskih objekata te time narušavaju kvalitetu života ljudi koji žive u obližnjim zgradama i kućama. Naravno, pritužbe građana najviše su se odnosile na plato pored kavane Branimir te dio nogostupa ispred i preko puta Veslačkog kluba i Erste banke. Iako se na nekih sto metara dalje nalazila javna garaža, mnogi su ignorirali njeno postojanje.
Hitna mora preko mosta
Tijekom ožujka Grad Zadar je na navedenom području postavio kamene branike, odnosno graničnike koji onemogućuju parkiranje i zaustavljanje vozila što je umnogome olakšalo posao prometnoj policiji kojoj su upravo tamo nesavjesni vozači zadavali najviše problema. Unatoč učestalom postavljanju kazni na nepropisno parkirana vozila te kontaktiranju i radu pauk službe, upornih građana koji vole riskirati i uz zaprijećenu kaznu je uvijek bilo. Posebno je teška situacija bila za vrijeme turističke sezone, zbog pojačane cirkulacije u prometu. No sada je taj problem riješen i to u potpunosti. Ovim potezom Grad se konačno riješio dugotrajnog nepoštovanja prometnih propisa od strane neodgovornih pojedinaca koji su svoje automobile redovno parkirali na navedenim lokacijama te tako svjesno ugrožavali živote pješaka koji su svakodnevno sa za njih predviđenog nogostupa morali silaziti na opasni kolnik te dobar dio puta prelaziti upravo po njemu. Ovo je posebice bilo opasno za majke koje su vozile dječja kolica. Iako je napravljen pozitivan korak u rješavanju dijela prometnog kaosa u gradu, sporna je činjenica da su nam prije nepuna tri mjeseca svoju neangažiranost oko problema na navedenoj lokaciji u Gradu Zadru opravdavali činjenicom kako se takvi branici postavljaju samo na mjestima gdje se procijeni da je to moguće, a da to ne sprječava pristup vatrogasnim vozilima, Hitnoj medicinskoj pomoći, policiji i sl., što bi bio slučaj sa područjem platoa na Branimiru.
Nova percepcija
Naime, most je trebao ostati otvoren kao ruta kojom bi se u slučaju određene hitnosti interventna vozila mogla sjuriti do Poluotoka. No danas je zatvoren apsolutno cijeli plato te do mosta možete doći samo pješice. Što je u međuvremenu bilo sa slobodnim pristupom interventnim vozilima?
Je li je to bio samo izgovor za ignoriranje problema na ovom području, pokušali smo doznati od Ivane Dadić, stručne suradnice za informacije i protokol u Gradu Zadru.
– Graničnike na Branimiru postavio je Upravni odjel za komunalne djelatnosti i to stoga što je bilo dosta zahtjeva da se to uradi. Policija nije urgirala u svezi s njihovim postavljanjem. Što se tiče ostavljanja slobodnog pristupa za interventna vozila, mogu samo reći da je most ipak predviđen isključivo kao pješačka zona te se to imalo na umu pri potpunom zatvaranja prolaza s kolnika na plato pored kavane Branimir. Isti graničnici su postavljeni i na nogostupu pored Veslačkog kluba te preko puta, no to je ipak bilo na zahtjev policije. Tamo je bilo strašno puno kršenja prometnih propisa, odnosno nepropisnog parkiranja što je rezultiralo velikim brojem pritužbi naših sugrađana, a i ometao se promet, kazala je Dadić.