Cijeli Banj za Sv. Kuzmu i Damjana

Slika korisnika admin
obnova crkve_igre_2
Jedno od središnjih događaja bila je utrka na vesla

Mještani Banja, na otoku Pašmanu, pokrenuli su protekli tjedan humanitarnu, sportsku, kulturno-umjetničku i gastro manifestaciju "Banj 2010." s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za obnovu mjesne crkve Sv. Kuzme i Damjana, koja datira iz 1356. godine. U organizaciji manifestacije sudjelovali su Župno vijeće Banj, Mjesni odbor Banj i ŠRD "Škrpina" iz Banja. Jedan od organizatora, a ujedno i predsjednik ŠRD "Škrpina", Duško Kraljev kazao je da je ideja o pokretanju ove manifestacije krenula od mještana, a započela je prošli ponedjeljak s međunarodnom likovnom kolonijom.

- Na ovoj likovnoj koloniji sudjelovalo je 12 likovnih umjetnika čija su djela izložena u prostorijama MO Banj. Slike su na aukciji, a sva prikupljena sredstva namijenjena su uređenju unutrašnjosti mjesne crkve Sv. Kuzme i Damjana, kazuje Kraljev.

Do sada su mještani vlastitim sredstvima renovirali fasadu, krov i staro groblje.

- Napravljen je projekt uređenja unutrašnjosti crkve te će biti kandidiran na natječaju Ministarstva kulture u lipnju. Inače, vrijednost projekta procijenjena je na 500 tisuća kuna. Važno je napomenuti da je crkva spomenik nulte kategorije.

Humanitarna manifestacija započela je u petak, kada je održan koncert u crkvi Sv. Kuzme i Damjana gdje su nastupile ženske klape "Liber" i "Karmen" te muške klape "Cantus", "Pakoštane" i "Biograd". Također, u petak je održana večer poezije gdje su, između ostalih, sudjelovali Tomislav Marijan Bilosnić i Slavko Govorčin.

Završetak ove manifestacije odvijao se tijekom subote kad je mjesto Banj izgledalo kao da je turistička sezona u punom jeku. Osim domaćeg svijeta, bilo je i dosta inozemnih gostiju koji su svojim video-kamerama bilježili zanimljive aktivnosti Banjaca i Banjki. Na svakom kutu bili su postavljeni štandovi s hranom i pićem te neizbježnim roštiljem.

Subotnje jutro započelo je s ekološkom akcijom čišćenja obale i podmorja te se nastavilo s održavanjem prvog "Kupa Banja" u udičarenju. Poslijepodne je startala veslačka regata, odnosno utrka starih brodova na vesla.

Četiri posade utrkivale su se do plutače udaljene 300-tinjak metara. Prvu posadu naziva Klizalica činili su Jerko i Željko, drugu Old timeri Oliver, Tome, Dobroslav i Roko, treću New age Duje i Lovre te četvrtu Tornado Romeo i Domagoj. Da bi utrka do plutače i natrag bila sigurna pobrinuo se kontrolni brod naziva Leteći janjci. No tijekom utrke došlo je do sudara Letećih janjaca i Old timera. Na sreću, bez veće materijalne štete i ljudskih žrtava. Nakon nekoliko napetih minuta, pobjednici Klizalice spretno su doklizali do kopna. Za pobjedu Željka i Jerka, dobro uveslan tim, kažu Banjci da je presudilo njihovo iskustvo u veslanju. Simboličnu nagradu pobjednicima je uručio Duško Kraljev.

Predvečer se program humanitarne manifestacije zahuktao kada su na red došle poznate osobe iz gradskog, javnog života na čelu s Banjcem Renatom Kraljevim, poznatim zadarskim kuharom. Vlatka Vučić-Marasović, glasnogovornica Zadarske županije, Ivana Zrilić, urednica na 057 radiju, Danijel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije i Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića, prionuli su kuhanju brudeta od sipe s bižima i krumpirom, a sve to pod budnim okom Renata Kraljeva.

- Ovo je jedno tradicionalno jelo mjesta Banj. Ovom prilikom smo htjeli vratiti se u prošlost i podsjetiti se kako su kuhali naši preci. Sve namirnice su domaće, od krumpira, biža, sipe, maslinova ulja i ostalih namirnica, kazao je Kraljev. Voditeljica manifestacije bila je urednica-novinarka biogradskog radija BnM Branka Pelicarić.

Porcije brudeta od sipe prodavale su se po simboličnoj cijeni, a sav prihod namijenjen je za obnovu crkve sv. Kuzme i Damjana. Tijekom večernjeg programa u petak prikupljeno je gotovo 3.000 kuna, a isto toliko i u subotu.

 

Natjecanje u udičarenju
Na prvom "Kupu Banja" u udičarenju nastupili su ŠRD "Zubatac" iz Zadra, ŠRD "Podlanica" iz "Biograda", ŠRD "Sipa" iz Benkovca, ŠRD "Vrsi" iz Vrsi te domaćin ŠRD "Škrpina" iz Banja. Ukupno 75 sudionika, u dobi od 10 do 20 godina, odmjerilo je svoje snage u udičarenju. U kategoriji U21 prvo mjesto osvojio je Nino Jukić, drugo je pripalo Mariju Štampaliji, a treće Natku Pedišiću. Anđelko Kosović osvojio je prvo mjesto u kategoriji U16, drugo je pripalo Nikoli Raspoviću, dok je treće osvojio Krsto Šimičev. U kategoriji U12 prvo mjesto zauzeo je Lovre Bajlo, drugo Rebeka Petričević, a treće Nina Kotlar.

 

Fetive Banjke potegnule furešte nevjeste

Konope je potezalo sedam domaćih i sedam fureštih Banjki, odnosno banjskih nevjesta. Na stranih domaćih borile su se Snježana Kraljev, Anita Kovačić, Vesna Brižić, Davorka Kraljev, Nena Brcanija, Zorka Grcić-Kraljev i Branka Ćupić. Od fureštih nevjesta u potezanju konop sudjelovale su Marlena Pedišić, Nadica Fantov, Jagoda Blagdanić, Mladenka Kraljev, Graciela Šljivac, Marija Kraljev i Jelena Kraljev. Pod budnim okom Željka, pobjednik regate veslača, vodila se neizvjesna borba. Nakon prve i druge runde potezanja konopa, apsolutnim pobjednicama proglašene su domaće Banjke kojima je Željko uručio simbolične nagrade.

Potom su snage u potezanju konopa odmjerili stari i mladi mještani. Pobjedu su odnijeli, kako su kazali Banjci, oni koji imaju više iskustva i snage.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno