Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Cijeli Banj za Sv. Kuzmu i Damjana

Autor: Dragana Glavočić

18.04.2010. 22:00
Cijeli Banj za Sv. Kuzmu i Damjana


Napravljen je projekt uređenja unutrašnjosti crkve te će biti kandidiran na natječaju Ministarstva kulture u lipnju. Inače, vrijednost projekta procijenjena je na 500 tisuća kuna. Važno je napomenuti da je crkva spomenik nulte kategorije, kaže Duško Kraljev
Mještani Banja, na otoku Pašmanu, pokrenuli su protekli tjedan humanitarnu, sportsku, kulturno-umjetničku i gastro manifestaciju “Banj 2010.” s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za obnovu mjesne crkve Sv. Kuzme i Damjana, koja datira iz 1356. godine. U organizaciji manifestacije sudjelovali su Župno vijeće Banj, Mjesni odbor Banj i ŠRD “Škrpina” iz Banja. Jedan od organizatora, a ujedno i predsjednik ŠRD “Škrpina”, Duško Kraljev kazao je da je ideja o pokretanju ove manifestacije krenula od mještana, a započela je prošli ponedjeljak s međunarodnom likovnom kolonijom.
– Na ovoj likovnoj koloniji sudjelovalo je 12 likovnih umjetnika čija su djela izložena u prostorijama MO Banj. Slike su na aukciji, a sva prikupljena sredstva namijenjena su uređenju unutrašnjosti mjesne crkve Sv. Kuzme i Damjana, kazuje Kraljev.
Do sada su mještani vlastitim sredstvima renovirali fasadu, krov i staro groblje.
– Napravljen je projekt uređenja unutrašnjosti crkve te će biti kandidiran na natječaju Ministarstva kulture u lipnju. Inače, vrijednost projekta procijenjena je na 500 tisuća kuna. Važno je napomenuti da je crkva spomenik nulte kategorije.
Humanitarna manifestacija započela je u petak, kada je održan koncert u crkvi Sv. Kuzme i Damjana gdje su nastupile ženske klape “Liber” i “Karmen” te muške klape “Cantus”, “Pakoštane” i “Biograd”. Također, u petak je održana večer poezije gdje su, između ostalih, sudjelovali Tomislav Marijan Bilosnić i Slavko Govorčin.
Završetak ove manifestacije odvijao se tijekom subote kad je mjesto Banj izgledalo kao da je turistička sezona u punom jeku. Osim domaćeg svijeta, bilo je i dosta inozemnih gostiju koji su svojim video-kamerama bilježili zanimljive aktivnosti Banjaca i Banjki. Na svakom kutu bili su postavljeni štandovi s hranom i pićem te neizbježnim roštiljem.
Subotnje jutro započelo je s ekološkom akcijom čišćenja obale i podmorja te se nastavilo s održavanjem prvog “Kupa Banja” u udičarenju. Poslijepodne je startala veslačka regata, odnosno utrka starih brodova na vesla.
Četiri posade utrkivale su se do plutače udaljene 300-tinjak metara. Prvu posadu naziva Klizalica činili su Jerko i Željko, drugu Old timeri Oliver, Tome, Dobroslav i Roko, treću New age Duje i Lovre te četvrtu Tornado Romeo i Domagoj. Da bi utrka do plutače i natrag bila sigurna pobrinuo se kontrolni brod naziva Leteći janjci. No tijekom utrke došlo je do sudara Letećih janjaca i Old timera. Na sreću, bez veće materijalne štete i ljudskih žrtava. Nakon nekoliko napetih minuta, pobjednici Klizalice spretno su doklizali do kopna. Za pobjedu Željka i Jerka, dobro uveslan tim, kažu Banjci da je presudilo njihovo iskustvo u veslanju. Simboličnu nagradu pobjednicima je uručio Duško Kraljev.
Predvečer se program humanitarne manifestacije zahuktao kada su na red došle poznate osobe iz gradskog, javnog života na čelu s Banjcem Renatom Kraljevim, poznatim zadarskim kuharom. Vlatka Vučić-Marasović, glasnogovornica Zadarske županije, Ivana Zrilić, urednica na 057 radiju, Danijel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije i Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića, prionuli su kuhanju brudeta od sipe s bižima i krumpirom, a sve to pod budnim okom Renata Kraljeva.
– Ovo je jedno tradicionalno jelo mjesta Banj. Ovom prilikom smo htjeli vratiti se u prošlost i podsjetiti se kako su kuhali naši preci. Sve namirnice su domaće, od krumpira, biža, sipe, maslinova ulja i ostalih namirnica, kazao je Kraljev. Voditeljica manifestacije bila je urednica-novinarka biogradskog radija BnM Branka Pelicarić.
Porcije brudeta od sipe prodavale su se po simboličnoj cijeni, a sav prihod namijenjen je za obnovu crkve sv. Kuzme i Damjana. Tijekom večernjeg programa u petak prikupljeno je gotovo 3.000 kuna, a isto toliko i u subotu.
 


Natjecanje u udičarenju


Na prvom “Kupu Banja” u udičarenju nastupili su ŠRD “Zubatac” iz Zadra, ŠRD “Podlanica” iz “Biograda”, ŠRD “Sipa” iz Benkovca, ŠRD “Vrsi” iz Vrsi te domaćin ŠRD “Škrpina” iz Banja. Ukupno 75 sudionika, u dobi od 10 do 20 godina, odmjerilo je svoje snage u udičarenju. U kategoriji U21 prvo mjesto osvojio je Nino Jukić, drugo je pripalo Mariju Štampaliji, a treće Natku Pedišiću. Anđelko Kosović osvojio je prvo mjesto u kategoriji U16, drugo je pripalo Nikoli Raspoviću, dok je treće osvojio Krsto Šimičev. U kategoriji U12 prvo mjesto zauzeo je Lovre Bajlo, drugo Rebeka Petričević, a treće Nina Kotlar.




 


Fetive Banjke potegnule furešte nevjeste


Konope je potezalo sedam domaćih i sedam fureštih Banjki, odnosno banjskih nevjesta. Na stranih domaćih borile su se Snježana Kraljev, Anita Kovačić, Vesna Brižić, Davorka Kraljev, Nena Brcanija, Zorka Grcić-Kraljev i Branka Ćupić. Od fureštih nevjesta u potezanju konop sudjelovale su Marlena Pedišić, Nadica Fantov, Jagoda Blagdanić, Mladenka Kraljev, Graciela Šljivac, Marija Kraljev i Jelena Kraljev. Pod budnim okom Željka, pobjednik regate veslača, vodila se neizvjesna borba. Nakon prve i druge runde potezanja konopa, apsolutnim pobjednicama proglašene su domaće Banjke kojima je Željko uručio simbolične nagrade.
Potom su snage u potezanju konopa odmjerili stari i mladi mještani. Pobjedu su odnijeli, kako su kazali Banjci, oni koji imaju više iskustva i snage.