Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ljeto bogato kulturnim i zabavnim događanjima

Autor: Nenad Marčina

18.04.2010. 22:00
Ljeto bogato kulturnim i zabavnim događanjima

Foto: Filip BRALA



Naravno, tu su i tradicionalne “Saljske užance” u sklopu kojih se održavaju ribarske noći, Trke tovarov, nastupaju Tovareća mužika i folklorne skupine u tradicionalnim narodnim nošnjama, organiziraju se noćne zabave uz poznate bendove te tradicionalna sportska natjecanja, tipa potezanje konopa, natjecanje u potokačima, navodi Ivana Čarić
Dugi otok s prekrasnim i pitomim destinacijama poput plaže Sakarun, svjetionika Veli Rat, Parka prirode Telašćica, špiljom Strašna peć, Žmanskim jezerom i zaštićenim maslinikom Saljsko polje ima sve predispozicije za uspješnu turističku sezonu i njeno produženje, ističe direktorica dugootočne turističke zajednice Ivana Čarić te dodaje:
Maslinski putevi
– Radimo na projektu ‘Maslinski putevi’ koji smo dosad u većem dijelu i realizirali. U prošloj godini očistili smo nekoliko kilometara pješačkih staza koje prolaze kroz stare maslinike u čijem sklopu je i lokva iz 17. stoljeća. Očistili smo nizove suhozida te u funkciju postavili vidikovce. U fazi smo postavljanja info tabela kako bismo stvorili uvjete za nesmetano kretanje turista kroz ekološki vrijedan prostor te valorizirali zaboravljeni život naših predaka. Nadalje, ulagali smo u promidžbu otoka, smo tako na šest destinacija poput one u zadarskoj Zračnoj luci aktivirali plazma oglašavanje. U suradnji s turističkim subjektima otoka Paga prezentirali smo Dugi otok i Žverinac u slovačkoj Nitri te u češkom Brnu, gdje je ujedno i prezentirana nova aviolinija Brno-Zadar-Brno. U planu nam je i prezentiranje Dugog otoka putem info tabela koje će biti postavljene na autocestama. Osnovni ciljevi Turističke zajednice Dugi otok su promicanje turističkih proizvoda, obogaćivanje ponude, unaprjeđenje općih uvjeta boravka turista te razvijanje svijesti otočana o važnosti gospodarskih, kulturnih, društvenih i drugih čimbenika turizma. Naši katalozi i prospekti na najpozitivniji način čine promidžbu destinacija naše turističke zajednice, ističe direktorica Čarić.
Kao i svake godine Turistička zajednica Dugi otok i ove godine priprema projekt Kulturno ljeto, u sklopu kojega će se odigrati nekoliko predstava, održat će se nekoliko nastupa klapa, igrokaza, koncerata. Ponuda i prezentacija autohtonih jela također su na programu Kulturnog ljeta.
– Treba istaknuti da ćemo se pri realizaciji ovih događanja koristiti uslugama knjižice Sali i njenog ravnatelja prof. Ante Mihića.
Nezaobilazna knjižnica
Ova živopisna knjižica uz knjige i časopisa na hrvatskom i stranim jezicima nudi i mogućnost pristupa internetu.
Isto tako napomenula bih da ćemo tijekom ljeta organizirati sportska natjecanja u košarci, malom nogometu te u odbojci na pijesku, navodi naša sugovornica.
Uz tradicionalne goste poput Nijemaca, Slovenaca, Talijana i Austrijanaca, Dugi otok je u posljednje vrijeme sve poželjnija destinacija domaćim turistima te gostima iz Francuske, Španjolske i iz skandinavskih zemalja. Više turista, znači i potrebu za organizacijom više zabavnih, tradicionalnih i kulturnih događanja.
– Naravno, tu su i tradicionalne ‘Saljske užance’ u sklopu kojih se održavaju ribarske noći, Trke tovarov, nastupaju Tovareća mužika i folklorne skupine u tradicionalnim narodnim nošnjama, organiziraju se noćne zabave uz poznate bendove te tradicionalna sportska natjecanja, tipa potezanje konopa, natjecanje u potokačima itd., navodi Ivana Čarić.
I na kraju, ističe naša sugovornica, svakako treba spomenuti ronilačke centre i ronilačke destinacije poput Kampanela, Mežnja, Brbišćice i mnogih drugih koje su turistima veliki magnet, a promidžbi Dugog otoka i Zverinca veliki plus.
Spomenimo i da polaznici škola ronjenja u Salima, Zaglavu ili Božavi nakon završenog tečaja dobivaju dozvole za sve stupnjeve – od onih početničkih pa sve do asistenta učitelja ronjenja i to prema strogim pravilima IDA, VDST i CMAS-a.