Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nadbiskupu predstaviti najbitnije trenutke iz povijesti i kulturne baštine Zadarske nadbiskupije

Autor: Marija Ćurko

18.04.2010. 22:00
Nadbiskupu predstaviti najbitnije trenutke iz povijesti i kulturne baštine Zadarske nadbiskupije


Svečana akademija u povodu ustoličenja zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića održat će se u srijedu 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru s početkom u 20 sati. U kulturnom programu čiji je idejni autor i voditelj Livio Marijan će se predstaviti duhovna baština Zadarske nadbiskupije.
U povodu ovog događaja razgovarali smo s Livijom Marijanom koji nam je cjelovito predstavio program u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
– U povodu ustoličenja zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića uz svečano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru, u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru održat će se i Svečana akademija. To su rijetke prigode, sigurno na neki način i povijesne koje se tiču grada i nadbiskupije i šire javnosti. Na Svečanoj akademiji će se predstaviti Zadarsku nadbiskupiju riječju, pjesmom, glumom i scenografijom. Zadarska nadbiskupija je prebogata kulturno-povijesnom baštinom, glazbenom, tradicijskom i drugom, pa se ima što i pokazati. Odnosno, predstavit ćemo javnosti i novom nadbiskupu našu nadbiskupiju. U programu će se predstaviti najbitniji trenuci iz povijesti i kulturne baštine Zadarske nadbiskupije, kazao nam je Livio Marijan govoreći zatim o bogatom kulturno-duhovnom repertoaru.
– Program je zamišljen tako da se kroz naraciju, pjesmu, glumu pa i scenu ide od početka, dakle, od svijetlih točaka uspona Zadra, zadarske Crkve, ali i svih onih davnih trenutaka razaranja, rušenja, itd. To jest, bit će obuhvaćeno sve ono što je doživjela zadarska Crkva koja je kao “kameni brod” plovila kroz sve oluje i bure povijesti, slikovito se izrazio naš sugovornik.
Dodao je kako se Zadarska nadbiskupija uz sva razaranja i muke kroz koje je prošla, uvijek dizala kao i grad.
– Zadar se uvijek dizao iz pepela, pretrpio je velika razaranja u povijesti, ali isto tako je silna kulturna, povijesna i duhovna bogatstva stvorio istovremeno. Dakle, uporište ili “spiritus movens”, to jest pokretač svega je ipak bila kršćanska vjera u Zadru. U pozadini svih stvaralačkih, kulturnih, umjetničkih, duhovnih, glazbenih djela i ostvarenja uvijek stoji ljudski duh kojega nadahnjuje Božji duh. Ljudski duh uvijek ima uzor u jednoj ideji, dakle, u transcendenciji, u Bogu, istaknuo je Livio Marijan uputivši na korijene kršćanske vjere na našim prostorima.
– Kršćanska vjera “hranila” je nadu i uvijek iznova dizala civilizaciju na ovom području. To će predstaviti Svečana akademija u HNK u Zadru.
Otpjevat će se Kolomanove laude iz 12. stoljeća, poznate pohvale koje su napisane prigodom dolaska kralja Kolomana u Zadar. Čut će se onaj dio gdje se pohvaljuje papu i biskupa. To je posebno zadarsko glazbeno-povijesno djelo koje predstavlja gregorijansku, vrlu ranu latinsku baštinu Zadarske nadbiskupije. Nakon toga će uslijediti kratki simbolički prikaz pada i uspona Zadarske nadbiskupije kroz neke scenske i glazbene elemente. Tako će sva razaranja, križarska, turska, ona u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu predstaviti kratki isječak iz Zoranićevih “Planina”. Glumci Kazališta lutaka Zadar pod vodstvom Milene Dundov izvest će kratki isječak “Tužaljke Marula pastira”, dakle, jedan dijalog koji će predstaviti sva razaranja zadarskog kraja.
– Zatim će se s tog svjetovnog događaja prijeći na duhovni, to jest u samu bit liturgijske godine i kršćanstva. Muški pjevači Župnog zbora Gospe Loretske u Arbanasima pod ravnanjem Žana Morovića, uz sudjelovanje Branimira Buturića, otpjevat će jedan insert klanjanja križu i napraviti procesiju kroz kazalište sa zadarskim napjevom “Puče moj”, koji predstavlja našu glagoljašku domaću baštinu. Otpjevat će se i “Zdravo zvizdo mora”, odnosno himna na starom paškom glagoljaškom napjevu. Pad, ranjavanje, razaranje i muku zadarske Crkve kroz Veliki petak i dočarat će se uskrsnim “Aleluja” koji će otpjevati Mješoviti župni zbor svete Cecilije iz Preka zajedno s klapom Condura Croatica iz Nina pod ravnanjem prof. Ive Nižića.
– Novom nadbiskupu predstavit ćemo i kulturno bogatstvo Zadarske nadbiskupije u sadašnjem trenutku. Tu će nastupiti Djevojački zbor Glazbene škole Blagoje Bersa pod ravnanjem prof. Branke Višić-Karavida koji će otpjevati od Zadranina Jurja Barakovića glasovitu pjesmu o Zadru “Sunce mi se diči zrakom”.
Novoga nadbiskupa pozdravit će zadarski župan Stipe Zrilić uime svih ustanova i javnosti grada Zadra, te dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić uime svećenika, redovnika, redovnica i svih vjernika. Nakon toga će i zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić uputiti prigodne riječi, a susret završava u tonu prigodnom za skori Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru, himnom susreta “Učitelju, gdje stanuješ”.
U idejnoj koncepciji programa pomogli su Milena Dundov, Ivo Nižić i drugi sudionici ovog kulturnog, povijesnog i duhovnog događaja.
– Zahvaljujem i zadarskom kazalištu koje nam je izašlo ususret sa svime. Mislim da će cjelokupni program biti lijepi kulturno-glazbeni, scenski dar našem novom nadbiskupu, istaknuo je na kraju razgovora Livio Marijan.